Válogatás

Az év legjobb, legfontosabb, legemlékezetesebb meccsei

  • Drégelyvári Anna

Az esztendő végéhez közeledve elérkezett az ideje annak, hogy összegezzük 2013 sporteseményeit. Szubjektív válogatásunkban az év felejthetetlen (futball)mérkőzéseit gyűjtöttük nektek csokorba, időrendi sorrendben.

Bayern München-Barcelona 4-0, Bajnokok Ligája
(április 23.)

"Új Barca született, úgy hívják: Bayern" - írtuk a BL első elődöntője után. A bajor sztárgárda 4-0-ra ütötte ki hazai pályán az elmúlt évek uralkodóját, sokak szerint minden idők legjobb csapatát. Több mint fél év múltán is döbbenetes, de Messiék helyzet nélkül tudták le a 90 percet... A mérkőzést vezető Kassai Viktor több hibát vétett, de a katalánok is jól tudták, nem ezen múlt. A bajor csapat egy percre sem engedte ki kezéből az irányítást, annak ellenére is végig dominált, hogy a Barcelona szokás szerint többet birtokolta a labdát. A látványt és az ellenállhatatlan akciókat a Bayern Münchentől láttuk, amely 3-0-ra nyerte meg a visszavágót, és aztán a Dortmund ellenében a BL-trófeát is.

Borussia Dortmund-Real Madrid 4-1, Bajnokok Ligája
(április 24.)

A Dortmund leigázta a királyi gárdát a Westfalenstadionban a BL elődöntőjének első felvonásán, Robert Lewandowski mesternégyesével sokkoló győzelmet aratott. "Új világrend kibontakozóban" - írtuk akkori cikkünkben. Nos, ha ez így nem is valósult meg teljesen, de négy gólt még senki sem rúgott a Real Madridnak európai kupasorozatban. A visszavágón nyomott a Real, de nem tett csodát, a BVB pedig szoros meccsen bukta el a döntőt a Bayern Münchennel szemben.

West Bromwich Albion-Manchester United 5-5, Premier League
(május 19.)

Sir Alex Ferguson a Hawthornsban irányította utoljára a Vörös Ördögöket, szám szerint 1500. alkalommal! Potyogtak a gólok, a már bajnok és tartalékos United az első félóra végén 3-0-ra vezetett, ám Gera Zoltán együttese - sajnos a magyar középpályás sérült volt - egy gólra feljött. A gyárvárosiak ezután 5-3-ra elhúztak, a West Brom erre is válaszolt, egy percen belül kettőt rúgott, végül a 86. percben Romelu Lukaku harmadik találatával egyenlített.

Olaszország-Japán 4-3, Konföderációs Kupa (június 20.)

Az azúrkékek hihetetlen találkozón gyűrték le a Kék Szamurájokat, és ezzel elődöntőbe jutottak a Konföderációs Kupán. Japán meglepte Olaszországot, 2-0-ra elhúzott, de az ellenfél még a szünet előtt elkezdte összekapni magát. A lüktető második félidőben az olaszok voltak hajszállal jobbak, Giovinco a 86. percben lőtte a nyertes gólt.

Brazília-Spanyolország 3-0, Konföderációs Kupa
(július 1.)

A házigazda és a vb-, illetve Eb-címvédő csapott össze a 2014-es vébét felvezető torna döntőjében, a selecao pedig meglepő fölénnyel verte meg három góllal a láthatóan fásult Furia Roját. A spanyolok három év után szenvedtek vereséget tétmeccsen. A brazil diadalnak nagy jelentősége volt, gyakorlatilag innentől számítanak Neymarék a jövő évi seregszemle első számú esélyesének.

Bayern München-Chelsea 2-2, tizenegyesekkel 5-4, Európai Szuperkupa
(augusztus 30.)

Óriási taktikai harcot, nagy tempót, remek gólokat, és drámai hosszabbítást hozott Pep Guardiola és José Mourinho sokadik összecsapása, de nem a Barca és a Real kispadján. Új csapataik vívtak meg az Európa Szuperkupáért, érdekesség, hogy mindkét gárda más edzővel nyerte meg a BL-t és az EL-t. Az utolsó pillanatig kiélezett tizenegyespárbaj után a bajoroké lett a serleg. Az utolsó büntetőt Mou nem a legokosabban a nemzetközi porondon tapasztalatlan Romelu Lukakura bízta, a belga hibázott, másnap kölcsön is adták az Evertonnak.

Ferencváros-Újpest 3-1, NB I
(szeptember 22.
)

Fölényes ferencvárosi sikert hozott az őszi, Újpest elleni derbi. A vendég lila-fehérek hiába szereztek vezetést a negyedik percben, végül könnyűnek találtattak. A zöld-fehérek nem zuhantak össze a gyorsan kapott gól után, és végig dominálva, magabiztos játékkal 3-1-re legyőzték az ősi riválist. A színvonalas rangadót több mint 22 ezren nézték meg a Puskás-stadionban, több mint 15 éve nem volt ilyen magas nézőszáma egyetlen magyar bajnokinak sem.

Fiorentina-Juventus 4-2, Serie A
(október 20.)

A címvédő 2-0-ra vezetett a rangadón, és jobban is játszott, mint a Fiorentina. Aztán 25 perccel a vége előtt jött egy tizenegyes, egy Buffon-hiba, egy baki a védelemtől meg egy kontra, és 15 év után legyőzték a Violák a torinóiakat. A hosszú hányattatás után karrierjét Firenzében újjáépítő Giuseppe Rossi triplázott a nagy rivális ellen.

Svédország-Portugália 3-2, világbajnoki pótselejtező
(november 19.)

A Cristiano Ronaldo vezette Portugália a Zlatan Ibrahimoviccsal felálló Svédországgal csapott össze a világbajnoki pótselejtezőn, vagyis biztos volt, hogy a két világklasszis közül valamelyikük csak otthonról nézheti a brazíliai tornát. Mindkét mérkőzés róluk szólt: a főszerepet Ronaldo, a mellékszerepet Ibra alakította. Lisszabonban Ronaldo fejesével a luzitánok nyertek. Következett a solnai visszavágó: a Real Madrid sztárja az 50. percben szerezte meg a vezetést, a PSG ásza bő negyedórával később egalizált. Ibra nem sokkal később zseniális szabadrúgásból megfordította az állást, ám Ronaldo kettővel válaszolt. Ronaldo-Ibrahimovic 4-2, azaz a luzitánok 4-2-es összesítéssel váltották meg brazíliai repülőjegyüket.

Manchester City-Arsenal 6-3, Premier League
(december 14.
)

Őrült iramú mérkőzésen a bajnokság legnagyobb esélyese - legalábbis a bukik szerint - kiütötte a listavezetőt. Az Ágyúsok 1-1-ig, majd 3-2-ig tartották a lépést, de a hajrában nem bírták a lépést a hazaiak diktálta tempóval.