Téli hírmorzsák

Ammann nyerte Oberstdorfot, Schild rekordja szlalomban

A svájci Simon Ammann sikerével indult a síugrók idei Négysáncversenye a németországi Oberstdorfban.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- A napokban mutatták be az orosz szervezők a szocsi olimpia jégkorong tornáján használt pakkokat. A hivatalos bemutatón a legendás szovjet kapus, Vlagyiszlav Tretyak is részt vett, akinek nagyon tetszett a színes, Szocsi 2014 logóval ellátott pakk.

- Az esztendő utolsó alpesi sí versenyeit rendezték meg vasárnap a Világkupában. A férfiak bormiói lesiklása a sűrű havazás miatt késve és rövidített pályán került csak megrendezésre, a győzelmet pedig az olimpiai és világbajnok norvég Aksel Lund Svindal szerezte meg. A pálya alsó részén remeklő síző (630 pont) ezzel az összetettben is növelte előnyét a címvédő osztrák Marcel Hirscher (435 pont) előtt. A verseny második helyét a tavalyi győztes osztrák Hannes Reichelt szerezte meg, így eldőlt az is, hogy a 2013-as naptári év osztrák lesikló győzelem nélkül ér véget a Világkupában. A harmadik helyen a legutóbbi lesikló verseny győztese, a kanadai Erik Guay zárta a versenyt. Svindal idei negyedik, pályafutása 25. sikerét aratta a Világkupában.

- A veterán Todd Lodwick nyerte meg az északi összetettezők amerikai házi válogatóját, így pályafutása során hatodszor is kijutott az olimpiára. Soha korábban még nem fordult elő, hogy amerikai téli sportoló hat olimpián szerepeljen. Az összes többi téli sportágat figyelembe véve sem volt még példa arra, hogy valaki hatnál több téli ötkarikás eseményen vegyen részt sportolóként.

- A hölgyeknél Lienzben rendezték meg a 2013-as év utolsó versenyét, ahol műlesiklásban az osztrák Marlies Schild sikerének örülhetett a közönség. A kiváló szlalomos Schild ezzel pályafutása 35. diadalát aratta ebben a szakágban, ezzel végleg átadta a múltnak a legendás Vreni Schnieder (34) Világkupa rekordját. Az első futam után még vezető világbajnok, az amerikai Mikaela Shiffrin lett végül a második, míg a német Maria-Höfl Riesch zárta harmadik helyen a versenyt. Az idei negyedik dobogós helyét ünneplő német síző az összetett Világkupában - igaz csak két ponttal - átvette a vezetést (611-609) a liechtensteini Tina Weirathertől. Az első futam után még a harmadik helyen álló Kathrin Zettel második futamában kaput tévesztett, a második helyről startoló svéd Maria Piatilea-Holmnernek pedig egyik léce pedig leoldott, így ő is kiesett a második körben.

- Meglepetésre a 32 éves Simon Ammann (301,9 pont) sikerével kezdődött el a 62. alkalommal kiírt Négysáncverseny, a síugrók hagyományos évvégi viadala. Az első körben a négyszeres olimpiai bajnok svájci síugró 139 méteres ugrásával már az élen állt, előnyét pedig meg tudta őrizni a norvég Anders Bardal (297,9 pont) előtt. A dobogó harmadik fokán ketten állhattak, lévén a fiatal Thomas Diethart és a szlovén Peter Prevc (297,3 pont) között holtverseny alakult ki. A vélhetően pályafutása utolsó szezonját teljesítő Amman közel három év után (2011- Lahti) tudott ismét versenyt nyerni a Világkupában.

A favoritnak tartott osztrák Gregor Schlierenzauer elsőre gyengébbet ugrott, így csak a kilencedik helyen végzett, az összetett Világkupát továbbra is vezető Kamil Stoch pedig csupán a 13. helyen zárt, utóbbinak már most jelentős, majdnem 30 pontos hátránya van a Négysáncverseny összetettjében Ammann mögött. Folytatás kedden a garmischi selejtezővel, majd szerdán a szokásos újévi versennyel Garmisch-Partenkirchenben.

- Vasárnap a németországi Oberhofban 1,5 km-es szabad stílusú sprint versenyekkel folytatódott a sífutók Tour de Ski sorozata. A győzelmet a férfiaknál a svéd Calle Halfvarsson, a nőknél pedig honfitársnője, Hanna Erikson (korábban Hanna Brodin néven versenyzett) szerezte meg. Az összetett versenyben két szakasz után továbbra is a szombati prológ győztesei, a most az elődöntőben bukó kanadai Alex Harvey illetve az ezúttal ötödikként végző norvég Marit Björgen vezetnek. Eredetileg ezen a napon 15, illetve 9 km-es klasszikus stílusú szakaszt kellett volna teljesítenie a mezőnynek, ám az oberhofi hóhiány miatt csak egy sprintet tudtak végül megrendezni. Hétfőn szünnap következik a Touron, kedden pedig a svájci Lenzerheidében újabb szabad stílusú sprintverseny következik a hét állomásból álló Tour de Skin.

- Edzője szerint nem tudni, mikor tér vissza Lindsey Vonn, s akár az is lehet, hogy a februári szocsi téli olimpia előtt már nem versenyez a lesiklás ötkarikás címvédője. Vonn a februári világbajnokságon súlyos balesetet szenvedett a lesiklóviadalon, aminek következtében a jobb térdében az oldalsó- és a keresztszalag is elszakadt, emellett a sípcsontja is eltört. A visszatérésre készülve november 19-én edzés közben nagyot bukott, s szintén a jobb térdében részlegesen elszakadt az elülső keresztszalagja. December elején aztán a 29 éves síző visszatért, majd egyre jobb eredményeket ért el, de múlt szombaton a Val d'Isere-i lesiklóversenyen ismét bukott, és megint a jobb térde sérült meg. Az amerikai csapat tájékoztatása szerint Vonn azóta visszarepült az Egyesült Államokba, és Vailben gyógyul, illetve készül a szocsi játékokra.