Téli hírmorzsák

Kowalczyk visszalépett, tálcán a norvég diadal esélye

Az enyhe oberhofi időjárás húzta keresztül Justyna Kowalczyk címvédési esélyeit, a lengyel klasszis a szabad stílusú versenyek túlsúlya miatt nem indult el a sífutók Tour de Ski sorozatán.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. A havas-jeges sportok világában a Karácsony utáni hétvége sem indult események nélkül, hiszen kezdetét vette a síugrók Négysáncversenye, valamint a sífutók Tour de Ski sorozata is.

- Szombaton kora délután Anna Fenninger győzelmével ért véget Lienzben a női alpesi sízők óriás-műlesikló versenye. Az osztrák síző fél másodperccel előzte meg az első futam után még élen álló svéd Jessica Lindell-Vikarbyt illetve az amerikai világbajnokot Mikaela Shiffrint. Anna Fenningernek ez volt pályafutása ötödik győzelme a Világkupa sorozatban, külön érdekesség, hogy ezek közül már hármat is december 28-án szerzett. Fenninger így négy óriás-műlesikló és egy szuper-G győzelemnél tart. Mostani sikerével az összetettben feljött a második helyre, alig 12 ponttal a liechtensteini Tina Weirather mögé, aki Lienzben csak a 17. helyen végzett. A három hét betegség után most visszatérő olimpiai bajnok német Viktoria Rebensburg pedig 24. lett csupán.

- A sífutók számára szombaton vette kezdetét az idei - immáron 8. - Tour de Ski sorozat, ahol az oberhofi  3 km-es prológon a hölgyeknél Marit Björgen volt a leggyorsabb. A háromszoros olimpiai bajnok norvég minimális, 1.9 másodperces különbséggel előzte meg honfitársát, a 2007-es sprint világbajnok Astrid Jacobsent. A női futam meglepetését a mezőny végén rajtoló lengyel Sylwia Jaskowiec okozta, aki pályafutása első dobogóját elérve lett harmadik. Az összetett verseny másik norvég esélyese, Therese Johaug ezúttal a 11. helyen zárt, az összetettben viszont az időjóváírások miatt már közel fél perc hátránya van Björgen mögött. A futam előtt komoly viták alakultak ki az oberhofi verseny kapcsán, a szervezők ugyanis az erős hóhiány miatt kénytelenek voltak törölni a vasárnapra tervezett 9 km-es klasszikus stílusú versenyt. Mivel ezt - a rendelkezésre álló pálya rövidsége miatt - egy szabad stílusú sprinttel pótolták, a Tour de Ski legutóbbi négy kiírását megnyerő - idén főleg klasszikus stílusra készülő - Justyna Kowalczyk visszalépett a versenytől.

- A férfiaknál a 4,5 km-es prológon népes mezőny, több mint száz sífutó vágott neki a távnak. A futam során kettős kanadai siker született Alex Harvey és a tőle 4,1 másodperccel lemaradó Devon Kershaw révén. A harmadik helyen a norvég Chris Jespersen zárta a futamot, a címvédő - most is esélyesnek számító - orosz Alexander Legkov a 17. helyen, míg a norvég Petter Northug csak a 25. helyen fejezte be az első szakaszt, igaz még bőven van esélyük javítani a Tour de Ski további állomásin. A hét szakaszból álló viadal vasárnap Oberhofban szabad stílusú sprintversennyel folytatódik mindkét nem versenyzői számára.

- Az enyhe időjárás miatt törölték a január elejére tervezett zágrábi műlesiklóversenyeket az alpesi sízők Világkupa sorozatában. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) szombaton közölte, az előrejelzések szerint nincs esély arra, hogy elegendő hó álljon rendelkezésre a horvát fővárosban január 4-én és 6-án, amikor a női, illetve férfi futamot rendezték volna. A FIS este bejelentette, hogy a zágrábi versenyeket az olaszországi Bormióban pótolják, ahol január 5-én a női, másnap pedig a férfi mezőny csatol lécet.

- Szombaton este az oberstdorfi selejtezővel kezdetét vette a síugrók hagyományos Négysáncversenye. A 62. kiírás kvalifikációjában a norvég Anders Bardal érte el a legjobb eredményt (134 méter), aki a viadalon alkalmazott KO-rendszer miatt a vasárnapi versenyen majd a selejtező 50. helyezettjével, Lukas Hlavával ugrik párban. A második helyen a veterán Kaszai Noriaki zárta a selejtezőt, aki majd a szintén "koros" Martin Schmittel ugorhat a versenyben. A selejtező harmadik helyén Simon Ammann zárt, a két favorit, a lengyel Kamil Stoch (129 méter, 6. hely), és az osztrák Gregor Schlierenzauer (129,5 méter, 7. hely) visszafogottan, de jó formában kezdte a viadalt. Meglepetésre már a selejtezőben búcsúzott a korábbi Négysáncverseny győztes cseh Jakub Janda, valamint két norvég fiatal, Anders Fannemel és Rune Velta is. Az oberstdorfi versenyt vasárnap délután rendezik.

- Szocsiban, az olimpiai jégpalotában december 24-26 között rendezték meg az orosz műkorcsolya bajnokságot. a verseny érdekességét a 31 éves Jevgenyij Pljuscsenko szereplése jelentette, a torinói olimpiai bajnok (a közelmúltban Szocsi miatt visszatérő) műkorcsolyázó a rövidprogramot meg is nyerte, de a kűrben a 18 éves Makszim Kovtun megelőzte őt. Mivel az orosz férfiaknak egyetlen helyük van az olimpiai mezőnyben, így erősen kérdéses, hogy a közönség kedvenc Pljuscsenko indulhat-e majd februárban a játékokon. "Azt hiszem, a csapatversenyt választanám az olimpián, és az egyéni viadalon egy fiatal ígéret szerepeljen" - mondta Pljuscsenko, aki 2006-ban arany-, 2002-ben és 2010-ben ezüstérmes volt olimpián, vb-n háromszor, Eb-n hétszer győzött. A műkorcsolyázók csapatversenye most először szerepel majd a téli olimpia műsorán.