Forma-1

Ecclestone-t kritizálja és a jövőt tervezgeti a Ferrari elnöke

Luca Di Montezemolo, az olasz Ferrari-gyár elnöke szerint Bernie Ecclestone után egyetlen ember nem tudná irányítani a Forma-1-et.

A brit üzletember az utóbbi évtizedekben az F1 ura volt, szinte egy személyben az ő érdeme, hogy egy kusza versengésből eladható és hosszú távon is fenntartható márka lett, ugyanakkor sokszor túlságosan is megkerülhetetlennek bizonyult. Valószínűleg ez zavarja Montezemolót is.

Montezemolo (jobbra) már a jövőbe tekint

"Bernie után szükség lenne egy új megközelítést alkalmazni a sportág vezetésében. Ő egyedi, rengeteg pozitív és néhány negatív tulajdonsággal, amilyenek mindannyian vagyunk. Remélem, hogy még sokáig tud maradni, így ez nem egy ma eldöntendő kérdés. De beszélgetnünk kell róla, mert végül rajtunk múlik majd, hogy mi lesz. Nem az a kérdés, hogy ki üljön a székbe, hanem hogy hogyan közelítsük meg az ügyeket" - mondta a vezető.

Az elnök néhány ponton belekötött Ecclestone munkásságába is, nem tetszenek neki például az utóbbi években a naptárba felvett versenyhelyszínek.

"Elegem van abból, hogy sokszor a semmi közepén, nézők nélkül versenyzünk. Milyen kapcsolatunk van a szurkolókkal? Az utóbbi években sokat beszélgettünk a technológiákról, hogy mit tehetünk a show fejlesztéséért, de az egyértelmű, hogy a fiatalok ma kevésbé szeretik az autókat és a Forma-1-et. Részben azért, mert túl bonyolultak lettek a versenyek. Együtt kell működnünk a médiával, hogy megtaláljuk a megfelelő utat. Amíg Bernie itt van, ő tudja, mit csinál, de néha ő is túl konzervatív. De azt sosem fogom elfogadni, hogy egyetlen ember kövesse őt a székében. Legyen az Luca Di Montezemolo vagy bárki más. Létre kell hoznunk egy irányító szervezetet" - összegzett.

Bármilyen kegyetlenül is hangzik, Bernie Ecclestone 83 éves, így előbb-utóbb valóban távozhat majd a Forma-1-ből, ráadásul egy korrupciós ügy miatt eljárás is folyamatban van vele szemben Németországban, ami komolyan befolyásolhatja a pozícióját.