Válogatás

Minden idők 10 legszebb szabadrúgásgólja? - videó

Elérkeztünk az év végéhez, eljött hát az összefoglalók és válogatások ideje. Alábbi szubjektív összeállításunkban a futballtörténelem 10 legszebb szabadrúgásgólját próbáltuk meg összeválogatni. Steven Gerrard, Cristiano Ronaldo, David Beckham és Ronaldinho is parádés góllal került fel a listára, de Roberto Carlost lehetetlen megverni.

 

10. John Arne Riise vs Manchester United

A Liverpool kőkemény norvég szélső hátvédje egy Manchester United elleni rangadón eresztett el egy rakétát, amihez szegény Fabian Bartheznek köze nem volt. A szegény jelzőt elsősorban amiatt aggattuk Barthezre, mert a franciák tar kapusa szerepelni fog még ezen a listán...

 

9. Matt Le Tissier vs Wimbledon

Matt Le Tissier 16 évig tartó profi pályafutása egészét a Southampton csapatában töltötte, a 8-szoros angol válogatott középpályás nevét többek között az efféle zseniális megoldások miatt emlegetik a mai napig a Szentek szurkolói.

 

8. Ernie Hunt vs Everton

Le Tissier valószínűleg Ernie Hunttól leste el a szabadrúgásvariációt. A Coventry játékosa 1970-ben az Everton ellen lőtt gyönyörű szabadrúgásgólt, miután a lepasszolt labdát felemelte, majd kapásból a hálóba zúdította.

 

7. Steven Gerrard vs Newcastle United

A Liverpool élő legendája számtalan pazar találatot szerzett sikerekben gazdag pályafutása alatt, ám egy Newcastle United elleni rangadón megeresztett lökete a szebbek között is a szebbek közé való. Gerrard bombája azért is különleges, mert egyrészt az ellenfél játékosai erősen elcsalták az ilyenkor kötelező távolságot, másrészt csapattársa, Lucas meglehetősen rossz ütemben tolta le neki a bogyót. A "Kapitányt" azonban ez sem zavarta meg, kegyetlenül kilőtte a felső sarkot.

 

6. Cristiano Ronaldo vs Portsmouth

Napjaink egyik legjobb szabadrúgáslövőjének szokás nevezni a portugál Cristiano Ronaldót, aki egyedi rúgótechnikájával a kapusok rémálmává vált. CR7 különleges képességét még a manchesteri korszakában fejlesztette tökélyre, az alábbi videón az angol válogatott David James tapasztalhatta meg testközelből, milyen az, ha Ronaldo eltalál egy labdát.

 

5. Alexander Aliev vs Törökország

Az ukrán válogatott Alexander Alijev egy törökök elleni válogatott mérkőzésen ritkán látható nagy gólt szerzett, amikor mintegy 40 méterről kilőtte a pókot a jobb felső sarokból.

 

4. Mikael Nillson vs PSV

Csodálatos találatot szerzett Mikeal Nillson, a svéd Göteborg játékosa egy PSV elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen. A hollandok kapusát alaposan megtréfálta a labda, amely a csavarástól egy banánhoz hasonló röppályát leírva vágódott a hálóba.

 

3. Ronaldinho vs Anglia

Sokan emlékezhetnek Ronaldinho máig vitatott szabadrúgásgóljára az angolok ellen, melyet a 2002-es világbajnokság negyeddöntőjében "követett el". Az angol szurkolók szerint Ronaldinhónak szerencséje volt, amikor a lecsúszott beadása átverte David Seament, ugyanakkor a közvélemény nagy része szándékosnak véli a brazil aranylabdás mozdulatát.

 

 

2. David Beckham vs Görögország

Az idén tavasszal visszavonult David Beckham páratlan karrierjének talán csúcspontja volt, mikor 2001-ben kilőtte az angol válogatottat a 2002-es világbajnokságra. A Háromoroszlánosok a selejtező utolsó körében a görögöket fogadták, és mivel a csoport másik mérkőzésén Németország döntetlent játszott Finnországgal, az angoloknak egy döntetlen automatikus vb-szereplést jelentett volna. A találkozó azonban nem az angolok szája íze szerint alakult, a görögök sokáig vezettek, ám a rendes játékidő letelte után érkezett David Beckham, és egy parádés tekeréssel kijuttatta a szigetországiakat a japán-koreai közös rendezésű vb-re (2-2).

 

1. Roberto Carlos vs Franciaország

Minden idők egyik legnagyobb szabadrúgásgólja a futballtörténelem egyik legjobb balhátvédjének a nevéhez kötődik. Az 1997-es Konföderációs Kupa egyik csoportmeccsén a házigazda franciák a világbajnoki címvédő brazilokkal találkoztak. Noha akkoriban a selecao a világ legjobb válogatottjának számított, Laurent Blanc és társai nem gondolták, hogy komoly bajuk lehet abból, ha Ronaldót a kaputól közel 35 méterre lefaultoják. Pedig lett. A labdát ugyanis Roberto Carlos kérte el. A brazilok hatosa egészen a kezdőkörig visszalépett, majd egy félelmetes sprint után elképesztő gólt helyezett el Barthez kapujába. A ballábas zseni bal külsővel eltekert labdája a fizika törvényszerűségének határait súrolta, nem csoda, ha a mai napig ez a találat a legnépszerűbb szabadrúgásgól a szurkolók körében.