Kézilabda

Karl Erik Böhn leukémiája gyógyíthatatlan

Orvosai tájékoztatása szerint újabb beteg sejtek bukkantak fel a szervezetében, így úgy tűnik, Karl Erik Böhn, a magyar női kézilabda-válogatott norvég szövetségi kapitányának betegsége gyógyíthatatlan.

"Megkaptam a halálos ítéletemet Norvégia két legjobb hematológusától. Nem volt örömteli" - jelentette be hétfőn egy norvég televíziós interjúban Karl Erik Böhn, akivel pénteken közölték a rossz hírt orvosai.

"Sajnos ez a helyzet. Beszélgethetünk a nyerő húzásról, de ezen a meccsen nincs ilyen. Jól vagyok, volt időm erre készülni. Norvégia legjobb orvosai kezeltek. Jól vagyok, de a körülöttem lévőknek most nehéz. Nem tudom, hogy napok vagy hónapok vannak hátra, de próbálom fenntartani a jókedvemet, amíg lehet. A következő lépésre figyelek, aztán meglátjuk, mit hoz az élet. Óriási támogatást kaptam a családomtól, a barátaimtól és mindenkitől, akitől csak lehet. Nagyon szerencsés voltam, de fel is készültem. Ilyen az élet. Az egyetlen biztos dolog, hogy eltávozunk, de azért reméltem, hogy addig még van néhány év" - összegezte súlyos szavakkal a helyzetét az edző.

Karl Erik Böhn játékosként 126 alkalommal volt norvég válogatott, majd karrierje végén edzősködéssel folytatta. 2005 és 2011 között volt a Larvik trénere, amellyel KEK-et nyert és amelyet BL-elődöntőbe juttatott. 2011 kora tavaszán akkori barátnője, egyben játékosa, Heidi Löke szerződést kötött a Győri Audi ETO KC-val, a Larvik vezetői pedig menesztették őt, amiért nem akadályozta meg a beálló eligazolását. A norvég sztárcsapat így már nélküle nyerte meg a Bajnokok Ligáját abban az évben. Néhány hónappal később a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, majd párhuzamosan a Győr vezetőedzője is lett. 2012-ben BL-döntőbe juttatta a klubot, ahol a Buducsnoszt Podgoricával szemben maradtak alul. Bő fél évvel később, általános meglepetésre bronzérmet szerzett a válogatottal a szerbiai Európa-bajnokságon.

2013 februárjában leukémiát diagnosztizáltak a szervezetében, Norvégiában kezdte meg gyógykezelését. Mivel állapota nem javult, nyár végén csontvelő-átültetésen esett át, majd novemberben tünetmentesnek nyilvánították. Ezt a véleményt változtatták most meg kezelőorvosai.