Jégkorong

Szuper Levente már csak öregfiúként "winterclassic"-ozik

A decemberi hoki menü egyik nagy dobása lesz a hétvégi háromnapos Winter Classic, ahol a Sapa Fehérvár AV19 hokicsapatának két osztrák bajnoki mérkőzése lesz a középpontban a Városligeti Műjégpályán.

Péntek estétől a jégkorongozók veszik át a főszerepet a budapesti Városligetben. Magyarországon legutóbb 2009-ben rendeztek szabadtéri hokimérkőzést, akkor a Kisstadionban a Ferencváros és az Újpest játszott több ezer néző előtt. A most "újra felfedezett" szabadtéri esemény, a Winter Classic fantázianéven futó háromnapos hoki-dzsembori keddi sajtótájékoztatóján a hatharom.com Szuper Leventével beszélgetett.

- A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hétvégi programban az öregfiúk mérkőzésen fogsz szerepelni. Ez azt jelenti, hogy hosszú átmenti időszak után most már véglegesen elszakadtál az aktív jégkorongtól?

- Igazából már másfél éve hezitálok a civil karrier és az aktív jégkorong között. A világbajnokság ilyen vonatkozásban egy extrém helyzet volt, mert akkor még úgymond reaktiváltam magam. Jelenleg vannak fontosabb dolgok az életemben, mint a profi jégkorong karrier. Van egy gyönyörű szép húsz hónapos kislányom. Ráadásul útban van a második Szuper-utód, aki május végén fog megszületni. Vezetem a Vasas jégkorong szakosztályát, emellett még egyetemre is járok, így pedig nem tudnék teljes értékű emberként megfelelni a jégen. Ha most is folyton a kapuban lennék, és csinálnám a megszokott dolgokat, akkor nem tudnék teljes értékű apa és férj lenni. A család most elsőbbséget élvez számomra, hiszen a hosszú évek során éppen elég áldozatot hozott értem, most itt az idő, hogy én is tegyek a közös dolgokért valamit. Jól érzem magam jelenleg, a játék maga ugyan hiányzik, de a körítés, a mindennapos edzés, az utazások, a mérkőzések már nem annyira.

- A közelmúltban a fehérvári csapat Hetényi Zoltán hazaigazolásával bővült. Az egyetlen EBEL-es magyar együttesnek most már három válogatott kapusa van. Hogyan lehet ilyen szintű kapusokat menedzselni szerinted egyazon klubon belül?

- Ezt szerintem nem lehet megoldani. Úgy lehet csak, hogy az egyiküket mellőzni fogják. Jelenleg az a megoldás, hogy Rajna Miki junior mérkőzéseken fog csak szerepet kapni, de azt tudjuk, hogy az nagyon nem ugyanaz a szint. Ez egy különösen nehéz helyzet, ami most kialakult, így én is kíváncsian várom, hogy mi lesz a történet vége.

- Egy szabadtéri jégkorong mérkőzés a fényviszonyok miatt talán a kapusok számára lehet a legszokatlanabb. Mire kell ilyenkor figyelni szerinted?

- Nem hiszem, hogy gond lenne a megvilágítással, a pályán tapasztalható fényekkel. Mindenkinek van tapasztalata arról, hogy milyen is szabadtéren hokizni. Remélhetőleg lesz edzéslehetőség is, így nem lesz ennek akkora szerepe a mérkőzéseken. Esti meccsről van szó, így a hangulat alapból remek lesz. Abban bízom, hogy eső és havazás sem gyötör meg bennünket, és nem lesz szélvihar sem, mert úgy elég nehéz lenne azért hokizni. 

- Az utóbbi hónapokban a Sport TV-ben már többször feltűntél a TrashTalk című adásban. Hogy érzed magad a műsorban, és mit szólnak hozzá az ismerősök?

- Úgy hallom, hogy egyre népszerűbb és egyre komolyabb a nézettsége is. Én ebben éltem egy jó pár évig Észak-Amerikában, ahol folyton az amerikai sportok vettek körül. Ha bekapcsoltam a tévét, akkor folyton az amerikai foci, a hoki vagy a kosárlabda ment. A negyedik nagy sportágat, a baseballt sajnos még hanyagoljuk, pedig az is egy nagyon szép sport. Nagyon jó ötlet volt ez a műsor és a cím is találó, hiszen az amerikai sportokban a beszólogatás, a duma (trash talk) mindenhol jelen van. Bár a hoki egy pörgős játék, nálunk is van a bulik előtt vagy egy-egy kakaskodás során odamondogatás. A kapusok ugyan nem kiabálnak át egymásnak, de ha játékmegszakításkor valaki odajön, és megüt minket, ránk korcsolyázik, vagy beszól, akkor bizony mi sem hagyhatjuk magunkat, ilyenkor vissza kell vágni. Ez a szerep sem idegen tehát tőlem...

A városligeti hétvége fő attrakciója az EBEL-ben szereplő fehérvári jégkorong csapat két találkozója lesz. Pénteken 19.15 órától az osztrák bajnokság jelenlegi listavezetőjét, a Red Bull Salzburgot, vasárnap 17.50-től pedig a Klagenfurtot fogadják a mieink. Szombaton, 18.30-tól a Dab.Docler a Miskolci Jegesmedvékkel találkozik a Mol Liga keretében. Az utóbbi két napon utánpótlástornák, öregfiúk-, All Star- és női találkozók színesítik a programot. Sille Tamás, a Sapa Fehérvár AV19 másodedzője szerint két nehéz mérkőzés vár rájuk az EBEL-ben, de bízik benne, hogy fel tudnak nőni a feladathoz. Hozzátette: mivel idén kétszer már sikerült legyőzniük a Salzburgot, ezért most is hasonló eredményre számít, és összességében négy pont megszerzésében reménykedik a hétvégén.

Ladányi Balázs, a Dab.Docler játékosa arra emlékezett, hogy annak idején nyitott pályán nőtt fel, de most így is nehéz lesz visszaszoknia a szabadtéri körülményekhez. Bár az utóbbi két alkalommal vereséget szenvedtek a miskolciaktól, most szeretnének visszavágni nekik. Beszélt arról a Horváth Andrással közösen szervezett jótékonykodási akciójukról is, amelynek keretében a balesetet szenvedett Vargyas Lászlót szeretnék segíteni. Sálakat gyártattak, amelyeket a Városligetben meg lehet vásárolni, a befolyó összegből pedig Vargyas László orvosi kezelésének költségeihez járulnak hozzá.