Karrier

Mourinho a Chelsea-hez vitt volna - Karanka

Aitor Karanka az utóbbi három évben José Mourinho segítője volt a Real Madridnál. A 40 éves spanyol szakember egy televíziós adásban számos sztorit megosztott a Special One-ról.

Mourinho és Karanka egy bajnoki címet és egy Király Kupát nyert a Real Madriddal - fotó: AFP

November közepén Aitor Karankát nevezték ki az angol másodosztályú Middlesbrough menedzserének. A Varga Józsefet is foglalkoztató klub a gyenge eredmények miatt október végén menesztette Tony Mowbrayt és a spanyol szakembert hozta a helyére. Karanka 2010 és 2013 között José Mourinho segédje volt a Real Madridnál és a hírek szerint a Chelsea-hez is követhette volna a portugált.

"Egyik nap éppen megérkeztem az edzésre, amikor Mourinho azzal fogadott, hogy miért nem válaszoltam az sms-ére - mesélte Karanka a La Sexta ‘Jugones’ adásában. - Gyorsan megnéztem a telefonom és tényleg volt egy üzenetem tőle: velem tartanál, ha egy másik csapatnál folytatnám? Először csak ennyit írt, de később megtudtam, hogy egy másik országról, egy másik bajnokságról lenne szó és nemet mondtam."

Karanka ehhez képest novemberben elvállalta a Middlesbrough-t. A spanyol úgy véli, Mourinho három-négy gondolattal jár mindenki előtt, különösen a meccseken éles a portugál.

"Mourinho mellett minden percben tanulsz valamit - fogalmazott Karanka. - Mindig három-négy lépéssel jár mások előtt. Mint például, amikor az Old Traffordon Nanit kiállították, Mourinho azonnal váltott, becserélte Modricot."

A 40 éves spanyol szakember a 2012. április 21-én játszott Barcelona-Real Madrid meccsről is beszélt. A királyi gárda a bajnokság 35. fordulójában 2-1-re nyert a Camp Nouban és végül elhódította a bajnoki címet.

"A szünetben 1-0-ra vezettünk és azt mondta, 45 perc választ el minket attól, hogy elérjük a célunkat - mondta Karanka. - Kevesebb, mint egy órányira vagyunk attól, amiért a szezon eleje óta dolgoztunk. Nehéz lenne még egy gólt szerezni, de ha a Barcelona egyenlítene, akkor öt percen belül válaszolnunk kell, különben fölénybe kerülnek és övék lesz a meccs."

A Barcelona Alexis Sánchez góljával a 70. percben egyenlített, de Cristiano Ronaldo három perccel később ismét a Realt juttatta előnyhöz. Karanka arról is mesélt, hogy miként került először kapcsolatba Mourinhóval.

"Meglepődtem, amikor először hívott, megkérdezte, hogy dolgoznék-e mellette a Real Madrid szakmai stábjában - mesélte az egykori védő. - Szerintem alig ismert engem, de azonnal igent mondtam. Az első beszélgetésünk után azonnal tudtam, hogy mi vár ránk a következő három évben. Tudtam, hogy olyan lesz a stáb, mintha négy testvér dolgozna együtt. Néha megkérdezte, hogy miért mondtam ezt vagy azt a sajtónak, azt feleltem, ugyanúgy beszéltem, ahogy ő szokott, mert én vagyok a segédje."

A Middlesbrough 18 fordulót követően a 16. helyen áll a 24 csapatos Championshipben, Karanka irányításával eddig két vereség és egy győzelem a mérlege. A csapat szombaton a Birmingham City otthonában folytatja.

[1475471] 2013-12-07 16:00:00 Birmingham - Middlesbroughx;