Magyar Kupa

Vasziljevics továbbfejelte az Újpestet, a Diósgyőr kiejtette a Videotont

Szerdán délután és este hat mérkőzést rendeztek a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőinek visszavágói közül. Az Újpest egy góllal bizonyult jobbnak a Ferencvárosnál, ahogy a Diósgyőr is egy találatot szerzett a Videoton elleni párharcban, amely elégnek bizonyult a rivális elbúcsúztatásához. A Nyíregyháza egyedüli másodosztályúként lépett tovább a Haladás kárára, a Honvéd gólképtelennek bizonyult Pécsett és kiesett. Az ETO és a Lombard Pápa hazai pályán biztosította be a negyeddöntős szereplést.

Amint azt beharangozó cikkünkben és Protipp rendszerünkben feladott nyertes tippünk indoklásaként fejtegettük, szinte minden a Ferencváros ellen szólt. Hogy Ricardo Moniz menesztése és a szerződésbontás utáni sárdobálás miként hatott a zöld-fehér játékosokra, az újpesti kilencven percből nehezen megállapítható, mert a vendégek játéka ugyanolyan lassú és sablonos volt, mint az elmúlt hetekben. Az volt az érzésünk, hogy kizárólag Böde Dániel erőszakosságán múlik, hogy képes-e gólt szerezni az ideiglenesen Máté Csaba vezette együttes, a válogatott támadó gyömöszölte a védőket, egyszer a kapufát is telibe találta, de inkább csak erőlködött, mint futballozott volna. A ferencvárosi tizenhatos előterében a passzjáték tempójának növelésével és néhány pontos átadással zavart lehetett kelteni, a megsérülő Somália helyére beálló Gerson pedig már ekkor hibapontnak tűnt a Fradi játékában.

Nem Kabát Péter volt a nyerőember, de ezt az újpestiek aligha bánják - Fotó: MTI

Hogy a múlt heti odavágóhoz hasonlóan a visszavágó első félidejében sem született gól, abban Kassai Viktor játékvezetőnek is komoly szerepe van, az utolsó percekben ugyanis Litauszki Róbert és Pierre-Yves Ngawa közös erővel gáncsolták Bödét a tizenhatoson belül, de az "elitbíró" szemet hunyt az eset felett. A fordulás után úgy tűnt, egyik fél sem akar nagyobb kockázatot vállalni, az Újpest mégis talált egy gólt egy bal oldali akció során, Dusan Vasziljevics pontos fejese pedig minden szempontból döntőnek bizonyult. A párharc összességében elmaradt a várakozásoktól, az elmúlt hetekben magára találó lila-fehérek és az éppen fordított utat bejáró, padlón lévő Ferencváros gyenge színvonalú, izzadtságszagú csatát vívott egymással. A IX. kerületben senki sem várt csodát néhány nap elteltével, de azon elgondolkodhatnak az illetékesek, hogy biztosan Moniz volt-e a fék az idény elején robogó, majd váratlanul lelassuló szerelvényen.

Magyar Kupa
nyolcaddöntő, visszavágó
INFO Újpest FC-Ferencvárosi TC 1-0 (0-0) Protipp
Szusza Ferenc Stadion, vezette: Kassai Viktor
Gólszerző: Vasziljevics (72.)
Sárga lap: Kabát (45.), Simon K. (76.) illetve Busai (45.), Jovanovics (45.), Gerson (68.), Mateos (90+3.)
 
Újpest: Balajcza - Ngawa, Juanan, Litauszki, Nego - Simon K. (Tshibuabua, 77.), Sztaniszavljevics, Vasziljevics (Szankovics, 87.), Balogh B., Suljic (Lázár B., 90.) - Kabát
Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
 
FTC: Jova - Gyömbér, Mateos, Busai, Jovanovics - Somália (Gerson, 30.), Ionescu, Csukics, Jenner - Böde, Diallo
Megbízott vezetőedző: Máté Csaba

Noha az első félidőben a Lombard Pápa többször is megszerezhette volna a vezetést a Siófok ellen, a vendégek Vass Máté zúgó kapufájával jelezték, még nincs lefutva a párharc. A fordulás után ráadásul Pál András lövése utat talált a kapuba, a hazaiaknak pedig időbe telt, míg rendezték soraikat. A hajrában Eszlátyi István találata után már megnyugodhattak a pápaiak, akik ha izzadtságosan is, de elbúcsúztatták másodosztályú ellenfelüket.

A Haladás nem akarta a véletlenre bízni, és idegenben szerzett egygólos előnye tudatában is bátran rohamozta a Nyíregyháza kapuját. Csakhogy a szombathelyiek ígéretesebbnél ígéretesebb helyzeteket puskáztak el, Szakály Attila az üres kapuba sem tudott betalálni, Devecseri Szilárd viszont válogatott formáját hozva elnézett egy beadást, amelynek Sándor István gólja lett a következménye. A térfélcsere után a Hollandiában öngólt fejelő bekk hibázott, Törtei Tamás precíz szabadrúgásának köszönhetően pedig a Szpari egyedüli másodosztályúként továbbjutott a második félidőben csapnivalóan, a hajrában emberhátrányban is játszó zöld-fehérekkel szemben.

Kemény csatát vívott a Haladás és a Nyíregyháza a fagyban - Fotó: nyugat.hu (Vágvölgyi Bálint)

A Győr az idegenbeli 2-1-es siker után hasonló különbséggel nyert otthon is a Kaposvár ellen, Rudolf Gergely révén már negyedóra elteltével eldöntötte a lényeges kérdéseket. Bár a somogyiak Bojan Pavlovics révén még a szünet előtt egyenlítettek, a folytatásban is az ETO alakított ki helyzeteket, a hosszabbítás perceiben ráadásul Marek Strestík gólja zárta a hazaiak kontratámadását, így a győzelem sem maradt el.

A Honvédnak gólt kellett volna szereznie Pécsett a továbbjutáshoz, ennek megfelelően lendületesen kezdtek a kispestiek, Gőcze Gergő eszén viszont nem tudtak túljárni. A fordulás után már a házigazda is kísérletezett, melynek a hajrában meg is lett az eredménye az idő múlásával egyre idegesebb fővárosiakkal szemben. Miroszlav Grumics gólja azt jelenti, hogy a baranyaiak nem idegenben szerzett találattal, hanem jobb összesített eredménnyel léptek tovább.

Miskolcon nem úgy alakultak a dolgok, ahogy a Videoton elképzelte, a Diósgyőr már negyedóra elteltével megszerezte a vezető- és egyben továbbjutást jelentő gólt. A kezezés miatt megítélt büntetőt Futács Márkó értékesítette. A székesfehérváriak hiába próbálkoztak a ködben, Zé Luis kísérleteit és minden más vendégpróbálkozást Nenad Rajics kapus hárított.

Magyar Kupa
nyolcaddöntő, visszavágók
INFO Újpest-Ferencváros 1-0 (0-0) Protipp
Gólszerző: Vasziljevics (72.)
Továbbjutott: az Újpest, 1-0-ás összesítéssel.
 
INFO Diósgyőri VTK-Videoton 1-0 (1-0)
Gólszerző: Futács (15. - büntetőből)
Továbbjutott: a Diósgyőr, 1-0-ás összesítéssel.
 
INFO Győri ETO-Kaposvár 2-1 (1-1)
Gólszerző: Rudolf (15.), Strestík (90+1.) illetve Pavlovics (44.)
Továbbjutott: a Győr, kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel.
 
INFO PMFC-Matias-Budapest Honvéd 1-0 (0-0)
Gólszerző: Grumics (87.)
Továbbjutott: a Pécs, 2-1-es összesítéssel.
 
Korábban:
INFO Szombathelyi Haladás-Nyíregyháza Spartacus (II.) 0-2 (0-1)
Gólszerző: Sándor I. (28.), Törtei (75.)
Kiállítva: Iszlai (84.)
Továbbjutott: a Nyíregyháza, 2-1-es összesítéssel.
 
INFO Lombard Pápa-FGSZ Siófok (II.) 1-1 (0-0)
Gólszerző: Eszlátyi (86.) illetve Pál A. (47.)
Kiállítva: Papp Sz. (90+2.)
Továbbjutott: a Lombard, 3-2-es összesítéssel.
 
Kedden játszották:
INFO DVSC-TEVA-Dunaújváros PASE (II.) 2-0 (1-0)
Továbbjutott: a DVSC, 3-1-es összesítéssel.
 
INFO MTK Budapest - KTE-Phoenix Mecano 1-0 (0-0)
Továbbjutott: az MTK kettős győzelemmel, 4-0-s összesítéssel.
 
A negyeddöntőket 2014. március 12-én és 26-án rendezik.