Téli hírmorzsák

Aksel Lund Svindal is beindult - Marit Björgen a szokásos

Vasárnap is érdekes versenyeket hoztak a téli sportok Világkupa versenyei, igaz Östersundban sajnos a szél volt az úr...

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- Ezen a hétvégén a kanadai Lake Louise volt az állomása a férfi alpesi sí Világkupa sorozatnak ezen a hétvégén, ahol a vasárnapi szuperóriás-műlesiklásban az olimpiai bajnok - előzetesen általunk is esélyesnek tartottAksel Lund Svindal győzött. Az ebben a szezonban először diadalmaskodó 30 éves norvég síző 24 századmásodperccel győzött az életében először Vk-dobogóra álló osztrák Matthias Mayer és 38 századdal Georg Streitberger előtt.A világbajnok Ted Ligety kiesett, így ezúttal nem szerzett pontot. Svindalnak ez volt a 22. Világkupa győzelme, így már ő a legeredményesebb norvég síző a Világkupa sorozatban, a már visszavonult, 21 sikert számláló Kjetil-Andre Aamodt előtt. Ami pedig a szakági győzelmeket illeti, ott Svindalnak már 11 sikere van, ennél többször (15) Super-G-ben csak Hermann Maier tudott nyerni.

- Vasárnap egyenkénti indítású szabadstílusú futamokkal ért véget Kuusamóban a sífutók Világkupa nyitánya. A hölgyeknél ugyan az előző két szakaszt megnyerő Justyna Kowalczyk indult az élről a 10 km-es versenyre, ám féltávig hárman is utolérték őt. Végül valamennyien le is hagyták a lengyelt, a hajrában pedig egymás között döntötték el az érmes pozíciókat. A célegyenesben a norvég Marit Björgen volt a leggyorsabb, aki ezzel sorozatban negyedszer nyerte meg a Ruka Triple névre hallgató háromnapos finnországi eseményt egyben pedig pályafutása 60. Világkupa győzelmét aratta.. A második helyre némi meglepetésre a svéd Charlotte Kalla jött be, megelőzve a szintén norvég Therese Johaugot.

- A férfiaknál a 15 km-es futam végén a norvég Martin Johnsrud Sundby győzött, megelőzve két orosz sífutót, Maxim Vilegzsanyit és Alexander Legkovot. Érdekesség, hogy a szakasz előtt a két etap után élen álló norvég Eldar Rönning fáradtságra hivatkozva visszalépett a versenytől. A kilencszeres világbajnok Petter Northug is sokáig az élen haladó nagy létszámú csoporttal együtt sífutott, de az utolsó kör emelkedőjén (vélhetően nyári hosszabb betegsége miatt) nem tudott olyan dinamikus lenni, mint korábban, így végül a 13. helyen fejezte be a kuusamói hétvégét. A sífutóknak folytatás a jövő hét végén Lillehammerben, ahol a szezon első váltó versenyeit is megrendezik.

- A winterbergi szánkó Világkupa vasárnapi napján a német Natalie Geisenberger győzött a hölgyeknél, aki idei harmadik versenyén harmadszor is a legjobbnak bizonyult. A 25 éves világbajnok német szánkós az olimpiai bajnok honfitársnőjét, Tatjana Hüfnert illetve Anke Wischnewskit előzte meg. Geisenberger pályafutása 19. Világkupa győzelmét aratta. Korábban Pulai Imre is rajthoz állt a winterbergi verseny Nemzetek Kupája-futamán, amelyen az ötvenedik helyet szerezte meg. A magyar szánkós - aki a 2000-es sydney-i olimpián még kenusként szerzett aranyérmet - a szocsi kvalifikáció megszerzése érdekében minden Világkupa helyszínen elindul.

- Az időjárás ezen a hétvégén a svédországi Östersundban sem volt kegyes a sportolókhoz. Vasárnapra két üldözéses versenyt írták ki a biatlon Világkupa első állomásán, de végül egyikben sem tudtak győztest avatni. A 10 km-es női versenyt ugyan elkezdték, de a délre felerősödő szél és az addig is sok-sok lövőhiba miatt a harmadik lövészet után (ekkor a fehérorosz Darja Domracseva állt az élen, megelőzve a sprintet megnyerő norvég Ann Kristin Flatlandot és az orosz Olga Zajcevát) félbe kellett szakítani. A 12,5 km-es férfi versenyt már el sem lehetett kezdeni, majd nem sokkal később a nemzetközi szövetség (IBU) illetékesei a futamok törlése mellett voksoltak. A biatlon Világkupa sorozat következő állomása a jövő héten az ausztriai Hochfilzen lesz.

- A szombati nap helyett vasárnap végre meg lehetett rendezni Kuusamóban az északi összetettezők csapatversenyét. A délelőtti órákban ugyan most is fújt a szél a Rukatunturi sáncon, ám végül mindenki biztonságban leugorhatott. A Havard Klemetsen, Magnus Krog, Mikko Kokslien, Jörgen Graabak összeállítású norvég csapat megnyerte a síugrást (nem utolsó sorban Krog 145 méteres ugrásának köszönhetően) és mivel a mezőny legjobb sífutói alkották, így ők voltak a fő esélyesek a kora délutáni 4x5 km-es sífutásban is. A norvégok a táv második felében már végig irányításuk alatt tartották a mezőnyt és simán nyerték meg a futamot a fél perccel mögöttük érkező német illetve a két perces hátránnyal záró japán váltó előtt.

21.50 - Update: A női alpesi sí Világkupa az egyesült államokbeli Beaver Creeken folytatódott vasárnap, ahol egy óriás-műlesikló versenyt rendeztek. Mát az első futam után is a svéd Jessica Lindell-Vikarby vezetett, aki végül kilenc századmásodperccel előzte meg az amerikai szlalom-világbajnok Mikaela Shiffrint. A harmadik helyen pedig a liechtensteini Tina Weirather végzett, Miklós Edit az első futamban kiesett. Vikarby öt évvel az első győzelme után pályafutása második Világkupa győzelmét aratta.