La Liga

A Barcelona Messi-függő, a Madrid képes Ronaldo nélkül élni?

Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is kihagyta csapata hétközi Bajnokok Ligája-mérkőzését, előbbi kesereghetett, utóbbi viszont ünnepelhetett társait nézve. De vajon milyen következtetéseket vonhatunk le a két világsztár nélküli mérkőzésekből ? Erre a válaszra keresi a választ Ben Hayward, a Goal.com szakírója.

Több ezer Cristiano Ronaldo töltötte meg a Santiago Bernabéut

Minden Cristiano Ronaldóról szólt. 45 ezer madridi fanatikus bújt a portugál klasszis arcképét ábrázoló maszk mögé, hogy így tisztelegjen kedvence előtt, valamint tudtára adja a világnak, hogy kinek kell nyernie az Aranylabdát. Pedig a szerda esti Bajnokok Ligája-mérkőzésről Ronaldo sérülés miatt hiányzott, akárcsak Lionel Messi egy nappal korábban. Az argentin komolyabb problémával küzd, izomsérülése okán ebben a naptári évben már aligha lép pályára, előbbi pedig hiába akarta a szavazás lezárása előtt még egyszer lenyűgözni a világot, kénytelen volt a lelátón ücsörögni. A világ legjobb futballistáiként számon tartott páros az elmúlt néhány szezon során szinte mindvégig edzői rendelkezésére állt, ám hirtelen mindketten kidőltek a sorból, szinte ugyanakkor.

De mire volt képes a Barcelona és a Real Madrid nélkülük? Mindkét csapat teljesítménye nagymértékben függ Messi és Ronaldo produkciójától, ahogy csaknem minden együttes megérzi legjobbjainak hiányát. A katalánok rekordbeállításra készültek kedden Amszterdamban, ahol zsinórban huszonegyedik tétmérkőzésüket nyerhették volna meg. Ilyen sorozatra még a Josep Guardiola vezette gárda volt képes a 2011/2012-es idényben, a holland fővárosban azonban - a Gerardo Martino-éra alatt első alkalommal - elbukott a gránátvörös-kék sereg. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy nem Messi volt az egyetlen hiányzó az Ajax ellen, Víctor Valdés, Adriano, Daniel Alves, Jordi Alba, Alexis Sánchez és Cristian Tello sem utazott el társaival.

Messi visszatérésére 2014-ig várni kell

A "Bolha" hiánya talán akkor ütközött ki igazán, amikor emberelőnybe került a Barcelona, mert a támadósorba nem tudott igazán minőségi játékost harcba küldeni Martino, Neymar első gólja pedig még mindig várat magára a Bajnokok Ligájában. Vagyis amíg a katalánok emberelőnyben vesztették el első találkozójukat a szezonban, addig a madridiak tíz emberrel múlták felül a Galatasarayt. Sergio Ramos kiállításakor úgy tűnt, alaposan meglephetik ellenfelüket a törökök, ám a Real Madrid végül kényelmesen tartotta otthon a három pontot.

Az isztambuliak és az amszterdamiak közül talán utóbbiak képviselnek nagyobb játékerőt, a madridiak pedig hazai pályán futballoztak, a hétközi kupacsaták tanulsága mégis az, hogy a királyi gárda gépezete Ronaldo nélkül is működött, a katalánoké viszont kissé nyikorgott Messi nélkül. Mivel az argentin zseni hosszabb időre kidőlt, ez okozhat némi aggodalmat Barcelonában.

[1505960] 2013-11-30 20:00:00 Real Madrid - Valladolidx;[1505955] 2013-12-01 21:00:00 Athletic Bilbao - Barcelonax;