Bulvár

Egy telefonhívás teremtett békét a spanyol válogatottban

Iker Casillas elmondása szerint egy 2011-es telefonbeszélgetésnek köszönhető, hogy helyreállt a béke a spanyol válogatott madridi és barcelonai futballistái között.



A Real Madrid élő legendája az El Pais-nak adott interjúban beszélt a két-három évvel ezelőtti eseményekről, amikor a két sztárcsapatra épülő spanyol nemzeti válogatottban belső viszályok ütötték fel a fejüket.

Casillas visszaemlékezése szerint a kritikus pont a 2011-es Szuperkupa-döntő után következett be, amikor is a Real Madrid akkori vezetőedzője, José Mourinho kinyomta a Barcelona akkori segédedzője, Tito Vilanova szemét. A madridi és a katalán csapat között abban az időszakban igencsak elmérgesedett a viszony, és mivel a világbajnoki címvédő spanyol válogatott javarészt a két klub klasszisaira épült, Casillas jobbnak látta elejét venni a további harcoknak, ezért felkereste a Barcelona csapatkapitányát.

Asztúria Hercege-díj 2012

A spanyol Nobel-díjként is emlegetett, 1987 óta évente odaítélt elismerés sportkategóriájában először fordult elő, hogy ketten nyerjenek. A hivatalos közlés szerint éppen azért adományozták a futballista duónak a 2012-es díjat, mert az egymással történelmileg is vetélkedő két klub vezéralakjai személyesen mutattak példát arra, hogy az igazi sportemberek a barátságukat, a csapatuk és a szurkolók iránti elkötelezettségüket a legkiélezettebb rivalizálásban is képesek megőrizni.


"Felhívtam Xavit, mert úgy éreztem, hogy a válogatott kapitányaként kötelességem lépni az ügyben. Tudtam, hogy mit kell tennem, a válogatott megosztottá vált, én viszont az országomat képviseltem, és meg kellett védenem egy eszmét" - nyilatkozta "San Iker" az El Paisnak. "Elkezdtünk beszélgetni arról, hogyan tudnánk megállítani a folyamatot, mert úgy láttuk, elérkeztünk egy olyan pontra, ahol már minden összekuszálódott. Gyerekkorom óta nem láttam ilyen képeket az El clásicón, hibás üzeneteket küldünk a nagyvilágba, és mivel ennek a dolognak én is a részese voltam, elhatároztam, hogy megoldást kell találni a problémákra" -  vallott mély őszinteséggel a kiváló hálóőr.

Nyílt titok, hogy Xavi és Iker Casillas tinédzser koruk óta barátok, karrierjük hasonló módon alakult, amíg egyikük a Barcelona, a másikuk a Real Madrid ikonja lett. A tavaly nyári Eb előtt napvilágot láttak olyan sajtóhírek is, miszerint Mourinhónál éppen azért lett kegyvesztett Casillas, mert a portugál szakember nem nézte jó szemmel a Xavival való haverkodást.

A két vezér elbeszélgetése jó hatással volt a spanyol futballra, hiszen a hispánok 2012-ben Európa-bajnoki címet szereztek, idén bejutottak a Konförderációs Kupa döntőjébe és csoportgyőztesként egyenes ágon kvalifikálták magukat a 2014-es világbajnokságra. Vicente del Bosque személye szintén sokat segített a krízisből való kilábalásból, hiszen a bajszos mester madridi kötődése ellenére hatalmas tisztelettel van például a két barcelonai irányító iránt, békés magatartásával pedig igyekezett a megfelelő hangulatot elővarázsolni az együtt töltött időszakokban.