Sportfogadás-suli

Mire figyeljünk, ha pótselejtezőre fogadunk?

  • Pinnacle.com - fordította: th3PR0j3ct0r

Következő cikkünkből megtudhatod, hogy milyen tényezőket érdemes figyelembe venni a pótselejtezős fogadásokat megelőzően.

Te mire fogadsz? - Fotó: AFP

Mégsem olyan jó idegenben kezdeni?

Azoknál a párharcoknál, amelyek két mérkőzésen dőlnek el, gyakran hallhatjuk, hogy az idegenben kezdő csapat előnyt élvez, a valóság azonban nem feltétlenül igazolja ezt.

Ha megnézzük az előző négy vb európai pótselejtezőit, akkor látható, hogy az idegenben kezdő válogatottak mindössze 53%-a jutott tovább. Persze a minta nem túl nagy, hiszen összesen 15 párharcról beszélünk, de arra elég, hogy ne értékeljük túl ezt a fajta "előnyt".

Ha megnézzük a jelenlegi párosításokat, akkor az otthon kezdő Portugália és Görögország jóval kisebb favorit a párharc végkimenetelét illetően, mint az idegenben kezdő Horvátország és Franciaország.

Mi a helyzet a legjobbakkal és a legrosszabbakkal?

Pótselejtezőt a legjobb második helyezettek vívhatnak, ám kérdés, hogy a legjobb illetve legrosszabb mérleggel playoffba kerülő együttesek milyen tendenciákat mutatnak?

Az előző négy vb-pótselejtezőben a legrosszabb mérleggel bejutó együttes képtelen volt kivívni a továbbjutást, ám meglepő módon a legjobb másodikak is csak kétszer tudták kvalifikálni magukat (Olaszország és Csehország 1998-ban és 2006-ban).

Idén Horvátországé a leggyengébb mérleg, ám déli szomszédjaink favoritként szállnak harcba Izland ellen. A legjobb mutatóval záró Görögország szintén favorit, méghozzá Románia ellen.

Az igazi gólfesztivál fogalmát sajnos csak mi ismerjük

Mivel a pótselejtezőkben óriási a tét, ezért azt gondolnánk, hogy mindenhol szoros meccseket lehet várni. Nos, erre a statisztikák azért rácáfolnak, mivel átlagosan 18 gólt láthatunk, 2.46-os meccsenkénti és majdnem ötös párharconkénti átlaggal.

1998 óta viszont jócskán csökkent a gólok száma. Akkor a magyar-jugoszláv párharc 13 találata jócskán megdobta a statisztikát, és összesen 25 gólt láthattunk, ám 2010-ben például már csak tízet.

Érdekesség, hogy a 30 világbajnoki pótselejtező összecsapáson mindössze egy gól nélküli döntetlent könyvelhettünk el, akkor Görögország Ukrajnával csapott össze. A gólszerzés viszont nem megy mindenkinek, mivel összesen 17, sorozatonként pedig 4.25 olyan meccset játszottak, ahol az egyik fél képtelen volt betalálni.

Hosszabbítás? Büntetők?

Azok a fogadók, akik ilyen speciális eseményekre tippelnének, jobb ha vigyáznak. Európai pótselejtező ugyanis még sosem ért véget büntetőkkel.

Szintén érdemes kiemelni, hogy a 2010-es ír-francia párharc az egyedüli olyan, ahol hosszabbítás döntött, kétszer pedig az idegenben lőtt gól is elég volt a továbbjutáshoz.

A tapasztalaté a főszerep?

Svédország és Izland kivételével a jelenlegi nyolc pótselejtezős csapat mindegyike átélt már legalább egy ilyen sorsdöntő párharcot a világbajnokság vagy az Európa-bajnokságot megelőzően.

Portugália két alkalommal túlórázott, s eddig 100%-os mutatóval rendelkeznek Ronaldóék, de a hibátlan csapatok közé tartozik Franciaország (1/1), Görögország (1/1) és Horvátország (3/3) is. Ezzel szemben Románia eddigi egyetlen pótselejtezőjét elveszítette, Ukrajna pedig már négyből négyet.

Érdemes tehát ezeket a tendenciákat is figyelembe venni, mielőtt a pótselejtezőkre fogadunk, csak ezekre alapozni azonban nem szabad, mivel nagyon kis mintáról beszélünk.