Forma-1

Tizenkilencre húz lapot a McLaren

  • P. Kele János

Hamilton után másodszor ültet abszolút újoncot a kocsijába a McLaren. Magnussen ős-mclarenes, várhatóan több bizalmat kap, mint a kurtán-furcsán kirúgott Pérez.

Alig egy éve a Sauber fiatal mexikói pilótája, Sergio Pérez még úgy érezhette, megütötte a lottóötöst. Remek szezonon volt túl, rozoga autója ellenére háromszor is dobogóra állhatott, Michael Schumacher búcsúja és Lewis Hamilton mercedeses szerződése pedig megnyitotta előtte az utat egy igazi topcsapathoz. A Ferrari és a McLaren is sorban állt érte, végül a wokingiak voltak tökösebbek, és elcsaklizták a Massa miatt húzódozó olaszok orra elől.

Pérez a vártnál jobban beleizzadt mclarenes ovaralljába - Fotó: AFP

Azt hitte, a legjobb autóba ül bele

A McLaren ráadásul remek formában fejezte be az évet, az utolsó két futamot egyaránt megnyerte (egyet Button, egyet Hamilton vállalt magára), és úgy tűnt, az egyik legerősebb autója lesz 2013-ban. Pérezt a holtszezonban mindenki titkos esélyesként emlegette, és bár a bajnoki címért folytatott versenyben komolyan nem számoltak vele, ő tűnt a leginkább esélyesnek arra, hogy élete első győzelmét arassa az új évadban. Egészen az első hivatalos tesztnapig.

A wokingiakról ugyanis már az első napon kiderült, borzasztóan mellényúltak az új autóval. Az MP4/28-as se gyors, se megbízható nem volt, a riválisok pedig fokról fokra léptek el mellette. Amikor a szezon nyitányaként két versenyen mindössze két pontot kapart össze az istálló, egészen nyilvánvalóvá vált, hogy a McLarennel nem kell számolni a világbajnoki címért folytatott harcban.

A jóslat vastagon be is jött, két versennyel a bajnokság zárása előtt még mindig nincs dobogója a csapatnak: ilyen legutóbb 1980-ban, John Watsonnal, Alain Prosttal és Stephen South-szal a volán mögött fordult elő.

A konstruktőri bajnokságban a Force Indiával harcolnak, egyéniben Button kilencedik, Pérez tizenkettedik. Összehasonlításképpen: a mexikói tavaly a Sauberrel tizedik lett a pontversenyben, és majdnem kétszer annyi pontot gyűjtött, mint ami jelenleg a neve mellett áll.

Ebben a helyzetben nem meglepő módon, régen benne volt a levegőben, hogy Pérezzel nem számol hosszabb távon a McLaren. Nem feltétlenül azért, mert rosszul áll a bajnokságban, hanem mert a mexikói még Buttonnal sem tudja tartani a lépést: a brit egyelőre 60-35-re veri a pontversenyben. Mindkettejük legjobb eredménye egy ötödik hely (Button Kínában, Pérez néhány hete Indiában hozta össze a bravúrt), de míg az angol közben sorra szállította a pontszerző helyezéseket, Pérez nyolcszor is a pontzónán kívül ért célba.

Pérez teljesítménye
2012-2013*
  autó legjobb helyezés bajnoki pontok bajnoki helyezés vs. csapattárs
2012 Sauber C-31 2x 2. (Malajzia, Olaszország) 66 10. Kobajasi (66-60 pont)
2013 McLaren MP4/28 1x 5. (India) 35 12. Button (35-60 pont)
* a 2013-as adatok két versennyel az idény befejezése előtti állapotokat tükröznek

A csapat ugyan hivatalosan még nem jelentette be, de a napokban több megbízható hírforrás is tényként közölte: a mexikói helyére a jövő évtől Kevin Magnussen ülhet a McLarenbe.

Jó-e a döntés?

Tavaly sokan úgy vélték, Pérezzel a McLaren az Isten lábát fogta meg, aztán tessék. Pedig a mexikóiról már volt kézzel fogható tapasztalat is, a Saubernél remekelt, teljesen elhomályosította a szintén jól induló Kobajasit, ráadásul a vezetési stílusát éppen ahhoz a Buttonéhoz hasonlították, akinek a csapattársa lett Wokingban. Épp csak két dologgal nem számoltak a hozsannázók: hogy a McLaren csapnivaló autót rak a feneke alá, és, hogy a mexikói képtelen lesz beilleszkedni a csapat szerkezetébe.

A váltás utóbbi megállapítást nézve jó döntés, kérdés, vajon a teljesen szűz kezű újonc, Kevin Magnussen felül tudja-e múlni az eredményeit. A beilleszkedéssel vélhetően nem lesz gond, a dán évek óta a McLaren neveltjének számít, saját bevallása szerint is gyermekkori álma válik valóra, ha egyszer a wokingiak pilótája lehet. Ismerős a történet? Nem véletlen, egy bizonyos Lewis Hamilton annak idején nagyon hasonló pedigrével, és kottára megegyező érzelmi háttérrel ült be a McLarenbe. Ráadásul szintén egy világbajnok, Fernando Alonso mellé.

A sztoriból akkor botrány lett, bár a csapat jobban muzsikált, az istállón belüli harc végül a világbajnoki címbe került. Most alacsonyabban van a léc, igaz, nem tudni mi lesz 2014-ben, amikor az új motorok és néhány változó aerodinamikai szabály alapjaiban boríthatják fel az erőviszonyokat. A McLaren ráadásul már jó ideje 2014-re készül, nagyjából a hatodik futam után ugyanis belátták, ez az év végképp a szemetesé.

Magnussen apja az a Jan Magnussen, aki korábban hatalmas tehetségként indult a Forma-1-ben, rövid ideig volt a McLaren és a Stewart pilótája is, de sosem futotta be a neki jósolt karriert. Viszont cserébe kiváló kapcsolatrendszerrel bír, a fiát ezer éve ismerik a paddock prominens fejesei, ha tippelni kellene, azt mondanánk, vele szemben tovább tart majd a türelem, mint amennyi Péreznek jutott belőle.

A McLaren-Mercedes teljesítménye
2012-2013*
  pontok győzelmek konstruktőri helyezés pilóták bajnoki helyezése
2012 378 7 3. Hamilton 4. (190 pont), Button 5. (188 pont)
2013 95 0 5. Button 9. (60 pont), Pérez 12. (35 pont)
a 2013-as eredmények két versennyel az idény vége előtti állapotokat tükröznek

Tényleg Magnussen az új Hamilton?

Ugyan már, szőke hajjal és kék szemmel?!. Komolyra fordtva a szót, a srác egyáltalán nem kutyaütő, a nevelő szériákban rendre a legjobbak között volt, ráadásul ugyanúgy ős-mclarenes, mint az azóta világbajnokká érett brit. Gokarttal kezdte, tizenöt évesen váltott a dán Forma-Ford-bajnokságra, amit annak rendje és módja szerint meg is nyert. 17 évesen már kétliteres Forma-Renault-kat nyüstölt, nem is rosszul, első szezonjában csak az az Antonio Félix da Costa verte, aki sokáig első számú favoritnak tűnt Daniel Ricciardo megüresedő Toro Rosso-ülésére.

Később a német Forma 3-ban versenyzett, el is jutott a bajnokság harmadik helyéig, ami jó ajánlólevélnek bizonyult az európai bajnokságba. Itt csak beugróként kapott lehetőséget, de két futama közül a másodikat már meg is nyerte, többek között a jelenleg Williams-pilóta, Valtteri Bottast megelőzve.

A képen a jövő évi pilótapáros - a brit sajtó szerint Fotó: AFP

2011-ben a McLaren támogatásával a brit F3-as sorozatba került, ahol a bajnokság második helyéig és hét futamgyőzelemig jutott. Egy évre rá a WSR (World Series by Reanult) bajnokságban indult, hetedik lett a pontversenyben, és lehetőséget kapott arra, hogy a szezon végén a McLaren autójával részt vegyen a fiatal versenyzők hagyományos abu-dzabi tesztjén. Nem is sokat szégyellősködött, a három napos gyakorlás legjobb idejét rázta ki a mellényzsebéből.

Az idei évre maradt a WSR 3,5 literes kategóriájában, nem hiába: hatalmas fölénnyel húzta be a bajnoki címet. Év közben megint beülhetett egy teszt erejéig a McLarenbe, most pedig már ott tart, hogy csak az aláírás (vagy a hivatalos bejelentés, ízlés dolga) hiányzik az F1-es szerződéséről.

Mi lesz Pérezzel?

Mivel a Telmex és vele együtt a világ egyik leggazdagabb embere, Carlos Slim áll a háta mögött, annyira nem sajnáljuk. Adódna a lehetőség, hogy honfitársát, a gyengécske Gutierrezt kigolyózva visszaüljön a Sauberbe, de az ilyesmiből ritkán sül ki jó dolog - talán csak Felipe Massa szintén sauberes returnjét tudjuk felhozni ellenpéldának. A topcsapatoknál nincs üresedés, a tavaly még kacérkodó Ferrari listájáról teljesen eltűnt a neve, a Lotus Hülkenberg mellett Maldonadóval egyezkedik. A Toro Rosso betelt, csakúgy mint a Massával erősítő Williams, egy Caterham és egy Marussia pedig nyilván nem opció a kétszeres majdnem-futamgyőztesnek.

Marad a Force India, ahonnan Adrian Sutil szekerének rúdja áll ki, de egyes pletykák szerint di Resta jövője sem feltétlenül biztosított. Sutil állítólag a Sauberrel tárgyal intenzíven, de az sem elképzelhetetlen, hogy 2011 után ismét távozik az F1-ből, és más sorozatban folytatja pályafutását.

Várható pilótafelállás
a 2014-es szezonra
Csapat Pilóták
Red Bull-Renault Sebastian Vettel (német)
  Daniel Ricciardo (ausztrál)
Ferrari Fernando Alonso (spanyol)
  Kimi Räikkönen (finn)
Mercedes Lewis Hamilton (brit)
  Nico Rosberg (német)
Lotus-Renault Romain Grosjan (francia)
  Nico Hülkenberg (német)
  Pastor Maldonado (venezuelai)
McLaren-Mercedes Jenson Button (brit)
  Kevin Magnussen (dán)
Force India-Mercedes Paul di Resta (brit)
  Pastor Maldonado (venezuelai)
  Sergio Pérez (mexikói)
  James Calado (brit)
Sauber-Ferrari Szergej Szirotkin (orosz)
  Esteban Gutierrez (mexikói)
  Sergio Pérez (mexikói)
  Adrian Sutil (német)
Toro Rosso-Ferrari Danyil Kvjat (orosz)
  Jean-Eric Vergne (francia)
Williams-Renault Pastor Maldonado (venezuelai)
  Felipe Massa (brazil)
Caterham-Renault Charles Pic (francia)
  Giedo van der Garde (holland)
  Stoffel Vandoorne (belga)
  Kevin Magnussen (dán)
  Antonio Félix da Costa (portugál)
  Heikki Kovalainen (finn)
Marussia-Cosworth Jules Bianchi (francia)
  Kevin Magnussen (dán)
  Max Chilton (brit)
  Lucas Razia (brazil)
félkövérrel a biztos szerződéssel rendelkezők, dőlttel a jelöltek