Válogatás

Higuitától Chilaverten át Ceniig - kapusok a másik oldalon

A Stoke City kapusa, Asmir Begovic egy hete a 14. másodpercben lőtt gólt gólt a Southamptonnak. A bosnyák az ötödik hálóőr, aki a Premier League-ben eredményes volt. Ennek kapcsán szubjektíven összeszedtük minden idők tíz legkülöncebb, legemlékezetesebb gólvágó kapusát.

10. Charlie Williams

A krónikák szerint ő az első, aki kapusként gólt szerzett első osztályú mérkőzésen. 1900-ben, a Manchester City mezében volt eredményes a Sunderland ellen. Az nem tisztázott, hogy kirúgásból vagy más meccshelyzetből született-e, de az biztos, hogy az ő nevét vésték fel mellé. Visszavonulása után edzősködött, ő volt a dán válogatott első szövetségi kapitánya.

9. Johnny Vegas Fernández

A háromszoros perui válogatott kapus 39 gólt jegyez 410 meccsen, főleg a Sport Boysban jeleskedett, itt húsz találatot rúgott. Jelenleg, 37 évesen a Pacífico hálóját őrzi.

8. René Higuita

Védéseivel és szabadrúgásaival is elkápráztatta a közönséget, a (saját) gólvonalon a "skorpiórúgás" volt a védjegye. Szeretett a 16-oson kívül tartózkodni, ez az 1990-es világbajnokság nyolcaddöntőjében visszafelé sült el: Kamerun ellen a hosszabbításban elcselezte magát, Roger Milla kihasználta hibáját. Számos klubban megfordult hazájában, Kolumbiában, 41 gólt jegyeznek neve mellett. Nemcsak a pályán villogott, jóban volt Pablo Escobar drogbáróval, emiatt a börtönt is megjárta.

Milla vs. Higuaita:

Skorpiórúgás:

7. Jimmy Glass

Egyetlen gólt lőtt, 1999-ben Carlisle United színeiben, ám azóta is imába foglalják nevét a szurkolók. Azzal az utolsó percben esett találattal csapata bent maradt az angol harmadosztályban. 2001-ben, 27 évesen visszavonult. Később elmondta, mindig is csatárként szeretett volna játszani, sőt, úgy vélte, képességei jobbak a mezőnyben mint a kapuban.

6. Laurent Monde

Az ESPN kutatásai szerint Monde Francia Guyanán, az SC Kouroucien színeiben riogatta túloldali kollégáját, állítólag ha nem volt elégedett csapattársai teljesítményével, önhatalmúlag felcsapott csatárnak.

5. Saulo

A kapusok olykor tragikomikus történetek főszereplői, Saulo közéjük tartozik. A 24 éves brazil 2011-ben győztes gólt szerzett a Sport Recifében a Vitoria ellen, a gólöröm közben térdszalag-szakadást szenvedett, fél évre kidőlt.

4. Hans-Jörg Butt

Kijelölt büntetőrúgó volt a Bayer Leverkusenben (is), 2004 áprilisában a Schalke ellen pórul járt. Még a középkezdés után is ünnepeltette magát, a kapu üres volt, Mike Hanke a hálóba ívelt. Kínos baki, de így is nyertek a Gyógyszergyáriak 3-2-re. A 2009-ben a Bayern Münchenből visszavonult német 479 tétmeccsen 32 gólt vágott, legtöbbször a Hamburgban ünnepelhetett (19). Az európai bajnokságokban és a Bajnokok Ligájában is rekorder a kapusok között.

3. Dimitar Ivankov

A büntetőspecialista bolgár a harmadik a kapusok góllövő-örökranglistáján, 42 találattal. Két álmot hajszolt: gól szeretett volna lőni a Bajnokok Ligájában, és kedvenc csapatának, a Millwallnak stadionjában szerepelni. "Tudom, hogy a legtöbb külföldi játékos az Old Traffordra vagy éppen az Anfieldre vágyik. Én bármit megadnék azért, hogy a The Denben futballozhassak." Sajnálatára egyik vágya sem teljesült.

2. José Luis Chilavert

Szabadrúgás-specialista, tizenegyes-specialista, minden idők egyik legjobb kapusa. Ameddig Rogério Ceni 2006-ban meg nem döntötte csúcsát, ő volt minden idők legeredményesebb kapusa, 62 szerzett góljával. A paraguayi válogatottban kilenc gólt lőtt, ezzel rekorder. Ő az első és mindeddig egyetlen, aki kapuvédőként mesterhármasig jutott, 1999-ben a Vélez Sarsfieldben triplázott a Ferro Carril ellen.

Ceni, a király - Fotó: AFP

1. Rogério Ceni

A Sao Paulo 40 évesen is aktív legendája, a Number 1., 112 góllal. 59-et szabadrúgásból, 53-ast tizenegyesből szerzett - eddig. Ez több, mint mondjuk honfitársa, Kaká mutatója. Világbajnok (2002) és Konföderációs Kupa-győztes a selecaóval, de a válogatottban nem számított első számúnak posztján.

  Minden idők tíz legeredményesebb kapusa:
  kapus nemzetiség aktív évek csapatok gól
1. Rogério Ceni brazil 1990– Brazília, Sao Paulo 112
2. José Luis Chilavert paraguayi 1982–2004 Paraguay, San Lorenzo, Real Zaragoza, Vélez Sársfield, Peñarol, Strasbourg, Sportivo Luqueno, Guarani 62
3. Dimitar Ivankov bolgár 1996–2011 Bulgária, Levszki Szófia, Kayserispor, Bursaspor 42
4. René Higuita kolumbiai 1985–2010 Kolumbia, Deportivo Rionegro, Deportivo Pereira, Guaros de Lara FC, Bajo Cauca FC, Aucas, Atletico Junior, Real Cartagena, Independiente Medellín, Tiburones Rojos de Veracruz, Atlético Nacional, Real Valladolid, Millonarios 41
5. Johnny Vegas Fernández perui 1997– Peru, Sport Boys, Union Huaral, Universidad San Martín de Porres, FBC Melgar, Sporting Cristal, Sport Ancash, Cienciano 39
6. Jorge Campos mexikói 1988–2004 Mexikó, UNAM Pumas, Atlante, Tigres, Puebla, Chicago Fire, Cruz Azul, Los Angeles Galaxy 34
7. Hans-Jörg Butt német 1994–2012 Németország, Hamburg, Bayer Leverkusen, Bayern Munich, SL Benfica, VfB Oldenburg 32
8. Misael Alfaro salvadori 1988–2010 El Salvador, Luis Ángel Firpo, San Salvador, Águila, Alianza, Metapán 31
9. Dragan Pantelić jugoszláv 1971–1985 Jgoszolávia, Radnički Niš, Girondins de Bordeaux, FK Timok Zajecar, FK Graficar 26
10. Marco Cornez chilei 1982–1995 Club Deportivo Palestino 24