Téli hírmorzsák

Téli össztűz a foci vb-re - tundrán a láng

A téli sportágak képviselői is beszállhatnak a 2022-es katari vb időpontjáról döntő sok ismeretlenes játszmába.

A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hiszen a szocsi olimpia közeledtével egyre több információ lát napvilágot a havas-jeges sportágakban is, ahol hamarosan igazi dömping jön a fogadási lehetőségeket tekintve is:

- Áprilisban visszavonuló világbajnokuk, Johnny Spillane nélkül is erősnek ígérkezik az amerikaik a napokban bejelentett északi összetett csapata. A 2013/14-es évadot ugyanis a két veterán, Bill Demong és Todd Lodwick mellett a rohamléptekkel fejlődő Fletcher testvérek (Bryan és Taylor) alkotják majd. A vancouveri olimpiai bajnok Demong ötödik, a kétszeres világbajnok Lodwick pedig már hatodik (!) olimpiáján szerepelhet Szocsiban.

- A 2022-es labdarúgó-világbajnokság téli megrendezése ellen felszólaló Nemzetközi Síszövetség (FIS) szeretné bevonni harcába a másik hat (sílövők, bobosok-szkeletonosok, curlingesek, jégkorongozók, szánkósok és korcsolyázók) téli sportági szövetséget. Gian-Franco Kasper FIS-elnök bízik benne, hogy egységesen kiállnak majd a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (FIFA) szemben. Ismételten hangsúlyozta: a FIFA-nak tiszteletben kell tartania más sportágak érdekeit, ugyanis félő, hogy egy esetleges téli futball-vb nézőket és szponzori pénzeket vonna el a havas-jeges sportágaktól. A labdarúgótorna időpontja (a várható nagy meleg miatt) szinte folyamatosan napirenden van, amióta Katart jelölték ki helyszínnek.

- Új ruházattal vág majd neki az olasz női biatlon válogatott a 2013/14-es szezonnak, íme a csajokról készült friss fotó. Ezzel párhuzamosan a szponzor az olasz sífutókat is új ruházattal látta el, amelyet az alábbi videóban csodálhattok meg.

- A nemzetközi szánkós elit egy része ezen a héten a szocsi olimpia pályáján készül, ám nem zökkenőmentesen. A februári olimpiára felépített komplexumban ugyanis rendszeres áramszünetek vannak, így megvilágítás és időmérés hiányában több edzés is elmaradt. Kanadai források szerint versenyzőik szállodai szobájában sem volt hosszú ideig áram, sőt időszakosan a vízellátás is szünetelt. A kellemetlenségek azért is lehetnek bosszantóak mert ez a mostani az utolsó alkalom arra, hogy az olimpia előtt tesztelni lehet a szocsi pályát. A szánkósok Világkupa sorozata a jövő héten a norvégiai Lillehammerben veszi kezdetét.

- Gyönyörű képet publikáltak a 2014-es szocsi olimpia Facebook oldalán, ahol a messzi Oroszországban, a földrajz órákról is jól ismert tundrán haladó olimpiai fáklya is feltűnik:

- A közelmúltban több jól sikerült kampányfilmet publikáltak az Interneten a szocsi olimpia kapcsán. A "Köszi, Anyu!" névre hallgató projektben híres sportolók beszélnek édesanyjukhoz való viszonyukról. Az egyik világcég által szponzorált "alap" videó magyar feliratos változatát az alábbiakban megnézhetitek, de angolul tudóknak a műkorcsolyázó Evan Lysacek vagy éppen Lindsey Vonn vallomása is megér három percet.