Légiósaink

Harsogó Németország, csendes Hollandia, néma orosz élvonal

Felemás hétvégét zártak külföldön szereplő labdarúgóink. Németország a mieinktől is hangos volt az elmúlt napokban, Szalai Ádám, Huszti Szabolcs és Stieber Zoltán is góllal segítette csapatát. Hollandiában ezúttal nem regisztrálhattunk magyar találatot, az orosz élvonalban pedig játéklehetőség is alig jutott honfitársainknak. Az összképen Priskin Tamás, Lovrencsics Gergő és Hrepka Ádám góljai javítanak. Légiósmustra.

ANGLIA

Továbbra is várat magára Gera Zoltán visszatérése, a magyar válogatott csapatkapitánya még mindig nincs bevethető állapotban súlyos térdsérülése és az azt követő rehabilitáció után. Klubcsapata, a West Bromwich Albion nélküli győzte le a Crystal Palace-t (2-0) szombaton, a Premier League 10. fordulójában, megerősítve helyét a középmezőnyben.

A másodosztály 14. játéknapján Varga József kezdőként 72 percet töltött a pályán a Blackburn otthonában vereséget szenvedett Middlesbroughban (1-0). Bogdán Ádám sérüléssel bajlódik, a Bolton nemzeti csapatunk kapusa nélkül nyert Bournemouthban (0-2).

Szalai Ádám a rövid saroknál felugorva bólintott a Hertha kapujába

NÉMETORSZÁG

Végig pályán volt, gólt szerzett, csapata azonban pont nélkül marad Brémában. A leírás Huszti Szabolcsra illik, a Hannover szélsője büntetőből szerzett vezetést csapatának a Werder vendégeként, ám a hazaiak fordítottak (3-2) a Bundesliga 11. fordulójának vasárnapi zárómeccsén. Az ugyancsak a német élvonalban szereplő Szalai Ádám vezetőgóllal és gólpasszal vette ki a részét a Schalke berlini sikeréből (0-2), a hórihorgas csatár előbb egy szögletet követően fejelt a kapuba, majd Julian Draxlert szolgálta ki a Hertha stadionjában. A hírek szerint Szalai egy ütközést követően fülporctörést szenvedett a második félidőben, de nagy fájdalmak közepette végig pályán maradt.

A második vonalban is volt minek örülnünk, Korcsmár Zsolt és Stieber Zoltán együttese, a Greuther Fürth ugyanis három nyeretlenül megvívott mérkőzés után visszatalált a győzelem ösvényére, és egy hatost gurított az Erzgebirge Aue otthonában (2-6). A találkozót mindkét honfitársunk végigjátszotta, Stieber a zöld-fehérek ötödik gólját szerezve tizenegyesből volt eredményes, korábban pedig a kapufát is telibe trafálta. A Fürth harmadik a tabellán.

Hajnal Tamást, az Ingolstadt irányítóját a Padernborn elleni idegenbeli összecsapáson a hosszabbításban cserélték le (1-1), az 1860 München Király Gáborral a kapujában otthon hasalt el a drezdai Dynamóval szemben (1-3), Sváb Dániel pedig a kispadról nézte végig munkaadója, az Energie Cottbus hazai vereségét a Bochum ellen (0-1).

A 3. Ligában Nagy Dániel végig pályán volt a Stuttgart tartalék vendégeként ellen elbukó Osnabrückben (1-0), Bajner Bálint pedig a szünetben csereként állt be a Borussia Dortmund második csapatába, amely Lipcsében maradt pont nélkül (1-0).

OLASZORSZÁG

Értékes pontokat gyűjtött a Serie B hétvégi, 12. fordulójában a két honfitársunkat is foglalkoztató Padova. A piros-fehérek a sérült Feczesin Róbertet nélkülözve, és az utolsó percekre becserélt Laczkó Zsolttal nyertek 1-0-ra a Spezia ellen hazai pályán. A másik magyar légiós csapata is győzedelmeskedett, az újonc Carpi Kovácsik Ádámmal a kapuban nyert a Trapani otthonában (0-1).

FRANCIAORSZÁG, BELGIUM, SVÁJC

Zsinórban három vereség után győzött ismét a francia másodosztály 13. körében a Chateauroux, amely a Clermont gárdáját múlta felül magabiztos különbséggel (3-0). Filkor Attila nem volt tagja a nyertes hazaiak keretének.

Belgiumban továbbra is megállíthatatlan Köteles László csapata, a Genk, a kékek szombaton a Mons otthonából rabolták el a három pontot úgy, hogy a kapuban a szezon összes tétmérkőzéséhez hasonlóan ezúttal is honfitársunk állt. (2-3). Mario Been fiai tizenhat találkozó óta nem kaptak ki, utolsó vereségük augusztus közepére datálódik. Másik belgiumi légiósunk, Vass Ádám csak a cserepadon ült az Oostende bukásakor, melyet a korábbi romániai légiós alakulata a Kortrijk vendégeként szenvedett el (2-0).

Meglepetésgyőzelmet aratott a Sion a svájci pontvadászat 14. játéknapján, a piros-fehérek a meccset végigjátszó Vanczák Vilmossal a soraikban 3-0-ra nyert a Luzern ellen.

Németh Krisztián ezúttal megkegyelmezett és nem talált a hálóba

HOLLANDIA

Az Eredivisie 12. fordulójában az utolsó másodpercekben mentett pontot Németh Krisztián csapata, a Roda, az Adorján Krisztiánt foglalkoztató Groningen pályáján (3-3). Az elmúlt hetekben egyre jobb formába lendülő kerkradei támadót az 55. percben lecserélték, a hazaiak középpályása a kispadon ült. A Heerenveen a meccset végigjátszó Otigba Kenneth-tel a kezdőcsapatban kapott ki az Utrecht otthonában (2-0), míg az NAC Breda a Waalwijk vendégeként maradt pont nélkül (3-0). A látogatóknál Bodor Boldizsár csak az első félidőben jutott lehetőséghez, Babos Gábor padozott.

OROSZORSZÁG

Hollandiához hasonlóan az orosz Premjer Liga 15. körében is rendeztek magyaros rangadót, Dzsudzsák Balázs Dinamo Moszkvája Pintér Ádám Tom Tomszkját fogadta. Szomorú tény, hogy előbbi a 74., utóbbi az 58. percben szállt csak be a játékba csereként. A három pont sorsáról egy öngól döntött a fővárosiak javára (1-0). Ha már hétvégi perememberek, sajnos beillik a sorba Koman Vladimir is, aki a 84. percben állt be az Uralba, a jekatyerinburgiak az utolsó pillanatokban szerzett góllal nyertek az Anzsi Mahacskala otthonában (0-1).

A másodosztályból jobb hírek érkeztek, az Alanyija Vlagyikavkaz ugyanis Priskin Tamás góljával 1-0-ra nyert a Szpartak Nalcsik ellen, így tapad az éllovas Mordovia Szaranszkra.

GÖRÖGORSZÁG, CIPRUS

Görögországban a Panathinaikosz ellen csúcsrangadón sem botlott a listavezető Olimpiakosz Pireusz, amely a 90. percben szerzett góllal nyert a zöld-fehérek vendégeként (0-1). Megyeri Balázs ezúttal is a kispadon ült.

Cipruson a sérüléssel bajlódó Leandro Almeida nélkül gyűjtötte a három pontot az Omonia Nicosia, méghozzá otthon, a Nea Szalamina ellen (3-0). Az Arisz Kovács Zoltánnal a gólvonalon szenvedett hasonló különbségű vereséget a vendég AEK Larnacától.

Óriási izgalmak várhatóak a norvég bajnokság utolsó fordulójában, Kovácséknak győzniük kell

NORVÉGIA, DÁNIA

Még semmi sem dőlt el a norvég bajnokságban, ahol az utolsó előtti fordulóban a listavezető Strömsgodset pontokat hullajtott a Tromsö pályáján (0-0). A bajnoki címre törő együttesben - amely mögött csupán egy ponttal marad el az üldöző Rosenborg - Kovács Péter csereként jutott szóhoz, az elmúlt két játéknapon győztes gólt szerző támadó a 68. percben lépett pályára. A zárókörben a Godset a már biztos bronzérmes Haugesundot fogadja, a trondheimiek pedig a középmezőnyben rekedt Lilleströmhöz utaznak.

Dániában Vadócz Krisztiánt már a 32. percben pályára küldte edzője az Odense idegenbeli fellépésén, ám a kék-fehérek vereséget szenvedtek az Aalborg ellen (1-0).

AUSZTRIA, LENGYELORSZÁG, IZRAEL

Az osztrák Bundesliga 14. fordulójában sem hibázott a listavezető Salzburg, amely Gulácsi Péterrel a kapuban 1-0-ra nyert a Sturm Graz ellen hazai környezetben. Nem sikerült ilyen jól a hétvége Sáfár Szabolcsnak, aki kétmérkőzéses eltiltását letöltve visszatért a Wacker Innsbruck kapujába, ám a Ried elleni idegenbeli találkozó félidejében bordasérülés miatt le kellett cserélni. Ekkor 1-0-ra vezettek a hazaiak, a vége 4-0 lett.

Harmadik bajnoki gólját szerezte Lovrencsics Gergő a lengyel bajnokság 15. játéknapján, mellyel a Lech Poznan egyenlített a Górnik Zabrzét fogadva, végül pedig végül 3-1-re nyert.

Izraelben is zajlott az élet, a pontvadászat nyolcadik fordulójában a Bnei Jehuda 2-1-re kikapott a Beitar Jeruzsálem otthonában. A vendégeknél Hrepka Ádám kezdőként jutott lehetőséghez, vezetést szerzett csapatának, majd a 74. percben a kiállítás sorsára jutott. Csapata hét meccs óta nyeretlen a bajnokságban és utolsó előtti a tabellán.