Téli hírmorzsák

Csúcsrománc a síugróknál - világcsúcs a Vk-nyitány előtt

Két, a szocsi olimpián is esélyesnek számító síugró, a norvég Tom Hilde és az amerikai Sarah Hendrickson a magánéletben is egymásra talált.

A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hiszen a szocsi olimpia közeledtével egyre több információ lát napvilágot a havas-jeges sportágakban is, ahol hamarosan igazi dömping jön a fogadási lehetőségeket tekintve is:

- Megkapta a német állampolgárságot a jégtáncos Nelli Zigansina, így elhárultak az akadályok szocsi szereplése elől. A kiváló műkorcsolyázó hónapokat várt az oroszoktól az "elbocsátási engedélyre", ami végül megérkezett a német hatóságokhoz, így nincs akadálya annak, hogy párjával, Alexander Gazsival ott legyenek a februári olimpián.

- A norvég sajtónak nyilatkozva ismerte el új párkapcsolatát a kiváló síugró, Tom Hilde. A 26 esztendős norvég versenyző új párja a női síugrás aktuális világbajnoka, az amerikai Sarah Hendrickson. A 19 éves versenyzővel még áprilisban alakult ki a románc, amely annak ellenére is tart, hogy Hendrickson egy korábbi súlyos térdsérülésből lábadozva az Egyesült Államokban töltötte a nyarat, Hilde pedig - nagyrészt Európában - a norvég síugró válogatottal készült a nyári időszakban.

-Egy héttel a gyorskorcsolya Világkupa szezon kezdete előtt máris világrekordot futott az orosz Gyenyisz Juskov. A 3000 méteres versenyben (amely nem olimpiai táv) Calgaryban elért 3:34,37-es időeredményével az orosz versenyző a norvég Eskil Ervik korábbi csúcsát múlta alul közel három másodperccel. A kanadai helyszínen az olimpia szereplésre hajtó Lykovcán Ágota is korcsolyát csatolt, aki saját Facebook oldalán írt eredményeiről, ahol megemlíti, hogy mindkét távján élete második legjobb eredményét érte el Calgaryban, 500 méteren 39,88-at, ezer méteren pedig 1:19,21-et futott. Ezek az idők pedig már eléggé közel vannak az olimpiai kvalifikációs szintekhez.

- Az olimpiai és világbajnok lengyel sífutó, Justyna Kowalczyk bejelentette, hogy kihagyja a sprintversenyt a szocsi olimpián. A versenyt szabad stílusban rendezik meg, ami nem fekszik neki annyira, így vélhetően ezért döntött így. Kowalczyk döntésének hátterében az is szerepet játszhatott, hogy a két nappal később sorra kerülő 10 km-es versenyre szeretne koncentrálni, ahol lényegesen nagyobbak a győzelmi esélyei. A fő riválisnak számító norvégok csak Szocsiban fogják eldönteni, hogy legjobbjuk, Marit Björgen vállalja-e mind a hat versenyszámot az olimpián.

- Kevesebb mint száz nap van már csak hátra a szocsi olimpia megnyitójáig, az orosz szervezők ebből az alkalomból egy speciális papírpénzt mutattak be, amelyen egy snowboardos motívum szerepel. Az alábbi képeken is szereplő 100 rubelesből összesen 20 millió darabot hoznak forgalomba a következő hetekben:

- Drámai hangvételű riportot közölt a napokban a BBC a brit biatlon szövetségről, amelynek a vezetői elismerték, hogy a pénzügyi összeomlás szélén van a szervezet. A szocsi olimpiára még jut ugyan pénz, de a 2014/15-ös Világkupa sorozatban már vélhetően nem fogják tudni semmilyen formában segíteni (él)versenyzőiket.