Téli hírmorzsák

BL-győzelem kellett Hirscher és Schlierenzauer ellen

Tizenhat év után lett ismét egy labdarúgó az év legjobb sportolója a téli sportokban nagyhatalomnak számító osztrákoknál - hiába nyert legutóbb összetett Világkupát az alpesi síző Marcel Hirscher és a síugró Gregor Schlierenzauer is

A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hiszen a szocsi olimpia közeledtével egyre több információ lát napvilágot a havas-jeges sportágakban is:

- A Nemzetközi Síszövetség (FIS) törölte a snowboard Világkupa sorozat menetrendjéből a 2014. március 8-ára tervezett versenyt a spanyolországi La Molinán. Az ennyire korai lemondás oka természetesen nem a hóhiány, hanem a spanyoloknál tapasztalható nehéz gazdasági helyzet. Ennek a döntésnek köszönhetően a 2013/14-es Vk-sorozatban csupán hat párhuzamos óriás-műlesikló verseny lesz a snowboardosoknál, a szakág küzdelmei pedig már a szocsi olimpia kezdete előtt, február elsején véget érnek.

- Ausztriában szokás szerint téli sportolók is érintettek voltak az év sportolója választáson. A 2013-as év legjobbja ugyan a Bayern München BL-győztes labdarúgója, David Alaba lett a fiúknál, mögötte azonban két összetett Világkupa győztes, az alpesi síző Marcel Hirscher és a síugró Gregor Schlierenazuer végzett. Egyébként Toni Polster 1997-es sikere után lett újra egy focista az esztendő legjobb férfi sportolója a sógoroknál. A hölgyeknél a síző Anna Fenninger lett az előző szezon legjobb sportolója, aki az összetett Világkupa harmadik helyén zárt legutóbb.

Hogyan szerepelnek jövő februárban a magyar sportolók a szocsi olimpián?x;

- Továbbra is stabil (pénzügyi) alapokra építhet a német síszövetség (DSV), amely a napokban hosszabbította meg az immáron három évtizede futó szponzori megállapodását az AUDI-val. A 2017/18-as évad végéig szóló szerződés értelmében a német sícsapat tagjai továbbra is az ismert autógyártó modelljeivel furikázhatnak.

- A söldeni Világkupa nyitány ugyan nem sikerült túl jól Tina Mazénak, a szlovén hölgy így is keresett alakja az alpesi sí cirkusznak. Ezt a közelmúltban elkészített alábbi fotó is jól bizonyítja, amelyen Maze ezúttal lengébb öltözetben is megmutatja magát. A fotózásról ráadásul egy videó is készült, amelyet a szlovén klasszis rajongói itt nézhethek meg.

- Legutóbb beszámoltunk róla, hogy a kazahsztáni Almaty után már az ukrajnai Lvov is jelezte hivatalos kandidálási szándékát a 2022-es téli olimpiára. A napokban a Krakkó központban gondolkozó szlovák-lengyel kandidáció is jelezte, hogy hamarosan (november 7-én) hivatalos formába önti a rendezési jog iránti vágyát. A tervek szerint Krakkóban lenne a jeges sportok nagy része, Zakopanéban a snowboard, sífutó és biatlon versenyeket szeretné, a szlovák "partner" viszont a jégkorong torna és az alpesi síversenyek rendezésében gondolkozik. Szakértők emellett még München és Oslo kandidációját várják a 2022-es eseményre, előbbi esetében ugyanakkor még egy bajorországi népszavazásnak is meg kell erősítenie a szándékot. A kilenc év múlva sorra kerülő téli olimpiára november 14-éig kell jelentkeznie a rendezésre pályázó városoknak.

- A napokban a szocsi olimpia szervezői bemutatták a játékok idején "szolgálatot teljesítő" önkéntesek egyenruháját. Az Oroszország sokszínűségére utaló patchwork motívum természetesen ezekben a ruhákban is visszaköszön, amelyet 25.000 önkéntes visel majd:

- Természetesen a francia sportolók (is) gőzerővel készülnek az olimpiára. A felkészülés nehéz órái mellett persze olykor a bolondozás is belefér, a mindenre kapható Martin Fourcade és társai ezúttal még orosz népdalok éneklésére is vállalkoztak...