Téli hírmorzsák

Síelj meztelenül - Made in USA a kínai gagyi helyett

Az amerikai olimpiai csapat ruháit ezúttal hazai cégek készítették el az olimpiára - igaz van, amiknek még ruha sem kell a hó élvezetéhez.

A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hiszen a szocsi olimpia közeledtével egyre több információ lát napvilágot a havas-jeges sportágakban is:

- Nem lesz ott a síugró Világkupa sorozat november végi nyitányán a németek legendás versenyzője, Martin Schmitt. A 35 esztendős síugró már az előző szezonban sem volt stabil tagja a német keretnek, az olimpiai szezon előtti eredményei azonban továbbra sem győzték meg Werner Schuster szövetségi kapitányt arról, hogy helye lenne az egyre erősebb német keretben. A sérült bal bokájával bajlódó Richard Freitag helyére (Schmitt helyett) Maximilian Mechlert nevezik majd a németek erre a versenyre. A síugró Világkupa sorozat november 23-án a németországi Klingenthalban veszi kezdetét.

Hogyan szerepelnek jövő februárban a magyar sportolók a szocsi olimpián?x;

- A napokban bemutatták a Szocsiba készülő amerikai olimpiai csapat új egyenruháját. A Ralph Lauren cég által tervezett  összeállítás fő ismérve ezúttal, hogy valamennyi elemét amerikai cégek készítették el, így a hírforrások büszkén, "Made in the USA" kommentárokkal dicsérték az alábbi képen is látható öltözéket. A ruhák elkészítésének helye azért is kapott különösen nagy hangsúlyt a tengerentúlon, mert a londoni olimpia előtt elég sok kritika érte az olimpiai bizottságot, amiért a csapat ruháinak nagy részét Kínában gyártották.

- Nem alakult jól a keddi nap a német sífutó, Jens Filbrich számára, aki egy futópados edzésen elcsúszott és enyhébb agyrázkódást szenvedett. A 34 éves versenyző a jobb szemén is egy véres sebet "szerzett" a bukás során, de egy rövid kórházi kivizsgálás után hazaengedték. Filbrich éppen Axel Teichmannal végzett közös edzést, ahol az állítható nehézségi fokú futópadon a szocsi olimpia modellezett sprint pályáját teljesítették és ekkor érte őt a baleset, amely előtt véletlenül a saját lábai közé botozott be. A hamarosan induló sífutó szezon után Filbrich vélhetően befejezi karrierjét.

- Az amerikai Lindsey Vonn ugyan óvatosságból kihagyta a söldeni szezonnyitót, de idejét így sem vesztegette, hiszen több médiaszereplése is volt a napokban. A David Letterman show vendégeként a csodaszép síző beszélt a Tiger Woods-al kialakult románcáról és a híres golfozó sítudásáról is. Az alábbi interjút angolul tudó olvasóinknak ajánljuk. Annyit azért rögzíthetünk, hogy Vonn már kipróbálta a sízés mellett a golfot is, ahol állítólag nem volt sikertelen, hiszen rögtön egy hole-in-one-al (első ütésre beütötte a lyukba a labdát, ami meglehetősen ritka ebben a sportágban) kezdett, igaz ezen kijelentés mögött inkább fejlett humorérzékét, mintsem őstehetségét véljük felfedezni:

- Száz nappal a szocsi téli olimpia rajtja előtt bemutatták a magyar rövidpályás gyorskorcsolya válogatott új ruháját. A válogatott keret tagjai gőzerővel készülnek a következő két hét nagy feladataira, hiszen Torinóban (nov. 7-10) majd pedig Kolomnában (nov. 15-17) rendezik a Világkupa sorozat európai futamait. Ez a két verseny hivatott eldönteni, hogy melyik nyolc-nyolc nemzet indulhat az olimpia váltó versenyein, illetve a három egyéni távon (500, 1000 és 1500 méteren). Íme a mieink "fellépő ruhája" a fontos kvalifikációs versenyekre:

- Minden idők legnépesebb ausztrál csapata, 55 sportoló utazhat a szocsi téli olimpiára. Ian Chesterman küldöttségvezető reménykedik, hogy az első 15 között zárnak az éremtáblázaton és legalább négy dobogós helyezést szeretnének elérni. Bár a múltban a téli játékok kapcsán nem voltak negatív tapasztalatok, az ausztrál küldöttség tagjaira alkoholtilalom vonatkozik majd az olimpiai faluban. Pár napja az Ausztrál Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy Szocsiban, valamint a 2016-os riói játékokon és a hazafelé tartó repülőgépen nem fogyaszthatnak alkoholt a sportolók, miután tavaly, Londonban többen - főként úszók - ittas állapotban ünnepelve zavarták csapattársaikat a szálláson. Ausztrália eddigi legnagyobb téli olimpiai küldöttsége 40 fős volt: 2006-ban, Torinóban és 2010-ben, Vancouverben is ennyien képviselték az országot.

- Nem tudjuk, hogy mennyire lesz trendformáló az alábbi videó, mindenesetre vélhetően sok olvasónk fantáziáját megmozgatja majd a meztelenül síelés ötlete. Akik eljutottak mostani hosszú cikkünk legaljáig, megérdemlik, hogy megnézzék az alábbi, amúgy rendkívül jól sikerült videót, ahol a bátor poinírok valóban ruha nélkül vetik bele magukat a havas élvezetbe: