Téli hírmorzsák

Ingyen mobil a sportolóknak - veszélyes az olimpiai láng

Mi a téli sportokat sem hanyagoljuk el, így a leghidegebb évszak közeledtével időről-időre az apró hírmorzsákat, érdekességeket is átadjuk nektek, hogy teljesen képben legyetek a szezon kezdete előtt.

A téli szezon (hivatalos) kezdésére már csak néhány napot kell várni, a sikeres havas-jeges sportfogadásokhoz tehát nem árt jobban odafigyelni a történésekre. A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hogy ti is tettre készen mérkőzhessetek meg a bukmékerekkel:

- Meglepő bejelentést tett a napokban a Samsung cég, amely különleges promócióval "kedveskedik" a szocsi olimpia valamennyi (!) résztvevőjének. A sportolók ugyanis a cég Galaxy Note 3-as okostelefonját (a játékok hivatalos telefon modelljét) kapják meg ajándékba, teljesítményüktől függetlenül.

A dél-koreai cég koncepciója szerint ezzel az ajándékkal mindenkinek lehetősége nyílik egyedi módon megörökíteni a Szocsiban szerzett élményeit. Ez a mostani lesz az első olyan alkalom, hogy egy ilyen kaliberű világeseményen indulók ennyire értékes ajándékot kapnak. A gáláns - de nyilván nem minden önérdek nélküli - felajánlás egyben megszilárdíthatja a Samsung vezető pozícióját a technológiai innovációra épülő mobilkommunikációs iparágban.

- Nem túl jó hír, de kis híján komolyabb égési sérüléseket okozott az olimpiai láng. A több hónapos  oroszországi útján járó fáklya a napokban a Moszkvától 330 km-re észak-keletre található Kosztroma városába érkezett, ahol egy fiatal lány kezében kis híján leégett. Bár a szervezők cáfolták az incidenst (a láng amúgy már eddig is több alkalommal aludt ki, így az ilyenkor hagyományosan készenlétben tartott tartalék lánggal kellett meggyújtani), az alábbi videó azért elég jól megmutatja, hogy bizony volt néhány másodpercnyi ijedtség...

- A párosoknál a világbajnok Tatjana Volosozar - Maxim Trankov páros nyerte meg a Skate America névre hallgató műkorcsolya Grand Prix versenyt. A Detroitban rendezett viadalon az orosz páros újra rekord pontszámot (237,71) ért el és végül a kanadai Kirsten Moore-Towers - Dylan Moscovitch páros előtt győzött. A hölgyeknél a kétszeres világbajnok japán Aszada Mao lett a győztes, aki a tripla Axel ugrását ugyan elrontotta a kűrben, ám mégis maga mögé utasította az amerikai bajnok Ashley Wagnert és a junior világbajnok orosz Jelen Radjonovát is.

- Néhány évvel ezelőtt szakágankénti hírportálok létrehozásáról döntött a Nemzetközi Síszövetség. A hat szakág eseményeit külön-külön követő oldalak koncepcióját azonban most felülbírálta a szervezet és a 2013/14-es Világkupa sorozat rajtjára időzítve ismét egyesítette a sportágak (sífutás, síugrás, északi összetett,alpesi sí, snowboard, szabadstílusú sízés) hivatalos oldalait, amelyekkel kapcsolatban mostantól minden fontos információt a FIS központi oldalán érhetnek el a téli sportágak rajongói.

- Bár szíve szerint már indulna, úgy néz ki, hogy az alpesi sízők söldeni rajtja a hétvégén a világbajnok Lindsey Vonn nélkül kezdődik majd meg. Az olimpiai bajnok amerikai síző ugyanis nem akar kockáztatni, így hiába épült fel a schladmingi vb-n elszenvedett sérüléséből, mégsem csatol lécet Ausztriában. "Fizikailag ugyan nagyszerű állapotban érzem magam, de mégis úgy döntöttem, hogy kihagyom a söldeni hétvégét" - nyilatkozta az amerikai klasszis, aki a november közepén a finnországi Leviben sem tervez egyelőre indulni, így a november végén Beaver Creeken sorra kerülő hétvégén indulhat először a Világkupában.

- Jobb hírek érkeztek ellenben a kombináció olimpiai bajnokáról, Bode Millerről, aki saját bevallása szerint is túl van az őt korábban hátráltató térdsérülésén, így 19 hónap után újra indulhat a Világkupában. Az amerikai síző már alig várja a vasárnapi óriás-műlesiklást, lévén utoljára még a bulgáriai Banszkóban 2012 februárjában indult Vk-versenyen. A 36 esztendős amerikai síző pályafutása 409. Vk-versenyére készülhet - eddig 33 futamot tudott megnyerni.

- Gyorskorcsolyázóink is elkezdték a 2013/14-es szezont, ahol Nagy Konrád révén rögtön egy országos csúcs is született. A magyar versenyző 5000 méteren javította meg az eddigi rekordot, az új csúcs 6 perc 52,5 másodperc.

A 21 éves, debreceni születésű versenyző eddig remek formát mutat, egyéni rekordját is megjavította a napokban 500 és 1500 méteren is. A magyar válogatott nagy része Kanadába repült, ahol a Világkupa sorozat első két állomására (Calgary, Salt Lake City) állomására készülnek fel. A tengerentúli csapat tagja Lykovcán Ágota, Szöllősi Boglárka, valamint Nagy Konrád és Szöllősi Szabolcs.