Fogadóelőny

Dimitrov első trófeája - kiderült, miért volt gyenge Federer

A svájci tenisz legenda, Roger Federer elismerte, hogy idén többször sérülten játszott és játéka emiatt is lehetett nagyon hullámzó.

Bár idén már nincs hátra egyetlen Grand Slam-torna sem a tenisz versenynaptárban, esemény és fogadási lehetőség így is akad bőven a pattogó filclabda világában. Tippekkel és előzetesekkel ugyan rendszeresen jelentkezünk a tenisz világából, ám nem árt néha a száraz hírekkel, érdekességekkel is tisztában lenni, hátha ez adhat ihletet nektek egy-egy újabb sikeres fogadáshoz:

- Bár eredetileg Rafael Nadal neve is szerepelt a ma kezdődő baseli torna nevezési listáján, a világelső mégis lemondta részvételét Roger Federer szülővárosában, így 2004-es szereplése óta továbbra sem indul el a svájci városban. A sérülésektől való félelem a tavaly térde miatt hosszú kihagyásra kényszerülő spanyol esetében teljesen érhető, de döntése Federer minapi nyilatkozata után talán még jobban akceptálható. Az ebben az évben - saját korábbi szintjéhez képest - gyengébben játszó ("csak" 36-13-as mérleggel álló) svájci ugyanis arról beszélt, hogy kár volt sérülten játszania az évad első részében.

A 17-szeres Grand Slam-győztes Federer márciusban Indian Wellsben és júliusban Gstaadban játszott úgy, hogy közben fájt a háta. "Hiba volt ezeken a versenyeken elindulnom" - ismerte el a világranglista hetedik helyére visszacsúszó svájci az általa korábban már ötször is megnyert baseli torna előtti interjújában. A 32 éves klasszis a következő három héten Baselben, Párizsban és reményei szerint a londoni világbajnokságon ragad még ütőt 2013-ban.

- Ami a múlt heti kiemelt tenisztornákat illeti, Moszkvában a 22 esztendős román Simona Halep folytatta idei remeklését, aki a korábbi US Open bajnok Samantha Stosur ellen győzött a WTA-torna döntőjében. A 101 percig tartó fináléban a világranglista 18. helyén álló román teniszező 7-6, 6-2-re győzött, és ezzel immáron idei ötödik (!) tornagyőzelmét aratta. A luxembourgi torna döntőjében a dán Caroline Wozniacki 6-2, 6-2-re győzött az élete első WTA-döntőjében kicsit megilletődötten játszó 19 éves német Annika Beck ellen. Az elődöntőben a szintén német Sabine Lisickit legyőző korábbi világelső dán játékos alig 74 percet töltött a pályán, mielőtt pályafutása 21. tornagyőzelmét ünnepelhette. Wozniacki ugyanakkor nem lehet elégedett az idei évével, hiszen Grand Slam-tornán nem sikerült a negyedik fordulón túljutnia, és az isztambuli vb-ről is lemaradt.

- A férfiaknál a moszkvai döntőben az első helyen kiemelt francia Richard Gasquet győzött, aki a kazah Kukuskint verte meg szetthátrányból 4-6, 6-4, 6-4 arányban. A 28 éves francia ezzel a sikerrel növelte esélyét az évvégi világbajnoki szereplésre. A mezőny azonban továbbra is csak négy biztos résztvevőt (Nadal, Djokovics, Ferrer, del Potro) tud felmutatni, a maradék négy londoni helyért a következő hetekben még nagy harc lesz a fiúknál. A jövő nagy ígéretének tartott bolgár Grigor Dimitrov Stockholmban élete első ATP-tornagyőzelmét ünnepelte, miután a döntőben az első helyen kiemelt spanyol David Ferrer ellen győzött 2-6, 6-3, 6-4 arányban.

A bécsi ATP 250-es tornát a veterán - szintén vb-részvételre hajtó - Tommy Haas nyerte meg, aki Robin Haase ellen nyert 6-3, 4-6, 6-4 arányban. A 35 éves német játékos 2001 után nyert ismét az osztrák fővárosban, összességében pedig 15. ATP-tornáján diadalmaskodott.

- A múlt héten remekelt a magyar Szlavikovics Szabina is, aki a Pereirában zajló ITF future tornán eljutott egészen a döntőig. Ott azonban a holland színekben játszó, harmadik helyen kiemelt Esmurzaeva ellen 6-1, 6-2-es vereséget szenvedett.

- A múlt hét legnagyobb feltűnést keltő játékosa a 17 esztendős orosz Karen Kacsanov volt, aki Janko Tipszarevics legyőzésével negyedöntőbe jutott a moszkvai Kremlin Kupán. A japán Nisikori Kei 2007-es feltűnése óta ő az első olyan férfi teniszező, aki ennyire fiatalon tud eljutni egy ATP-torna legjobb nyolc játékosa közé. Bár a múlt hetet még a világranglista 808. helyén kezdő orosz tinédzser később kikapott a kétszer olyan idős Ivo Karlovicstól, vélhetően fogjuk még hallani a nevét a közeljövőben.

- Vasárnap elkészült a kedden kezdődő WTA női tenisz világbajnokság csoportbeosztása, ahol a címvédő Serena Williams mellé a korábbi (2011) győztes cseh Petra Kvitová került a vörös csoportba. Az isztambuli torna másik csoportjában a fehérorosz Viktorija Azrenkának papíron könnyebb dolga lehet az elődöntőbe kerülésre. A nyolcadik vb-jére készülő Serena Justin Henin 2007-es sikere után az első lehet, aki meg tudja védeni címét a szezont lezáró tornán. Az amerikai játékos számít a fő esélyesnek, aki ebben az évben 73-4-es győzelem/vereség mutatót tud felmutatni, és már tíz tornát nyert meg. A csoportküzdelmek folyamán keddtől péntekig mindenki játszik mindenkivel, majd a két csoport első két helyezettje játszik szombaton az elődöntőkben.

WTA világbajnokság 2013 - Isztambul
Vörös csoport Fehér csoport
Serena Williams (amerikai) Li Na (kínai)
Petra Kvitová (cseh) Sara Errani (olasz)
Agnieszka Radwanska (lengyel) Jelena Jankovics (szeb)
Angelique Kerber (német) Viktorija Azarenka (fehérorosz)

- Hírrovatunk zárásaként pedig egy aranyos családi fotó Kim Clijsterstől, amelyen az egykori kiváló belga teniszező az alig egy hónapos második gyermekét is megmutatja a világnak: