Téli hírmorzsák

Best of Pljuscsenko Szocsiban - feledékeny Björndalen

Mi a téli sportokat sem hanyagoljuk el, így a leghidegebb évszak közeledtével időről-időre az apró hírmorzsákat, érdekességeket is átadjuk nektek, hogy teljesen képben legyetek a szezon kezdete előtt.

Bár a téli szezon kezdetére még néhány hetet várni kell, a sikeres havas-jeges sportfogadásokhoz nem árt már most odafigyelni a történésekre. A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hogy amikor leesik az első hó, már tettre készen mérkőzhessetek meg a bukmékerekkel:

- A szocsi olimpia egyik leginkább várt fellépője az orosz műkorcsolyázó, Jevgenyij Pljuscsenko lesz a házigazdák számára. A torinói olimpia bajnoka lassan pályafutása végéhez közeledik és biztosan szeretne hazai közönség előtt még egy utolsót "villantani". A 30 esztendős klasszis - edzője, Alexej Misin elmondása szerint - az olimpiai kűrjét a korábbi programjainak legjobb (zenei) részleteit tartalmazó "Best of Pljuscsenko" zenére korcsolyázza majd végig. A világszerte népszerű korcsolyázó sikere azonban nem feltétlenül csak a zenén múlik, sokkal inkább azon, hogy miként tud megbirkózni régóta kínzó - a januári Eb-n őt visszalépésre kényszerítő - hátsérülésével. Pljuscsenko rövidprogramja ugyanakkor még nem állt össze teljesen, Misin szerint még csak alakulóban van és nem alkalmas versenyzésre. Az oroszok olimpiai válogató versenyét decemberben rendezik meg, de általános vélekedés, hogy a háromszoros világbajnokot semmiképpen sem hagyják ki az oroszok a csapatból.

- Nyári mountain bike balesete óta jól alakul a német biatlonos, Miriam Gössner rehabilitációja. A 23 esztendős versenyző fizikailag már utolérte magát a hosszú kihagyás után és a napokban már az oberhofi sícsarnokban elkezdhette a havas edzéseket is. A májusban Norvégiában megsérülő - váltóban - kétszeres világbajnok német sportoló egyelőre azonban még nem tud a nemzeti csapattal együtt készülni, jelenleg egyéni "tanrend" szerint végzi az edzéseket. Gössner bízik az olimpiai szereplésben, de az még most sem dőlt el, hogy a november végi östersundi Világkupa nyitányon ott lehet-e a mezőnyben.

- A sífutók a nyári szünetben sem unatkoznak, de olykor azért a csinos lányoknak sem az edzésen jár az eszük. Ezt bizonyítja az olasz U23-as női csapat alábbi vidám videója is:

- Hátsérülése miatt sem a pénteken Königseeben, sem pedig a jövő héten Altenbergben sorra kerülő német válogató versenyen nem tud elindulni az olimpiai bajnok német szánkós, Tatjana Hüfner. A négyszeres világbajnok klasszis a tervek szerint a november elején a szocsi olimpiai pályán sorra kerülő tesztversenyen feküdhet fel csak újra a szánkóra. A német szakvezetők egyelőre nem aggódnak legjobbjuk sérülése miatt, de ha november elején sem lesz jobb állapotban, komolyan veszélybe kerülhet olimpiai részvétele.

- Különleges ötlettel próbál még jobban felkészülni az olimpiára a legjobb magyar gyorskorcsolyázó, Lykovcán Ágota. Az inzelli akadémián immáron harmadik éve készülő magyar lány ugyanis az internetes közösségekben mostanában gombamód terjedő "ha kicsit adsz, az is segít" mozgalomban (is) bízik. A napokban a kanadai olimpiai kvalifikációs versenyre utazó Ágota szocsi felkészülését ti is segíthetitek az alábbi linken.

- Nem indul túl jól az év az utolsó szezonjára készülő Ole Einar Björndalen számára. A 39 esztendős norvég biatlonost ugyanis a doppingellenőrök nem találták az általa megadott helyen. A hatszoros olimpiai és 19-szeres világbajnok norvég klasszist hazája ellenőrei ausztriai otthonában keresték fel, ám Bjödnalen akkor éppen Norvégiában volt. "Módosult az edzésprogramom és megfeledkeztem arról, hogy mindezt a holléti nyilvántartásban is frissítsem. Ez az én hibám, hiszen csak az edzésekre fókuszáltam, semmi más nem járt a fejemben. Elnézést kell kérnem ezért"- nyilatkozta a norvég legenda, akinek azért aggódnia még nem kell, mert a jelenlegi dopping szabályok szerint csak a harmadik elmulasztott teszt után járna neki 18 hónapos - automatikus - eltiltás.

- Zárásként pedig egy érdekes fotóval búcsúzunk, amelyet az amerikai férfi sífutó válogatott tagjairól készített el Tom Kelly. A nyári felkészülést sírolleren teljesítő fiúk egy edzés végén "fogócskáztak" egy bója körül: