Magyar válogatott

Elnök úr, segítünk! - kapitányjelöltjeink

Magyarország tízmillió "szövetségi kapitánya" azt találgatja, hogy ki lesz az a személy, aki a jövőben a Magyar Labdarúgó Szövetség által választott szakmai vezetőként valóban megnevezheti nemzeti csapatunk tagjait. Az előzmények ismertek, Csányi Sándor elmondta, várják a javaslatokat a posztra, amelyre "jól képzett, tapasztalt és kemény edző kell". Elnök úr, segítünk, íme a hatharom.com jelöltjei!

Guus Hiddink
holland, 66 éves

A világ egyik legnagyobb szaktekintélyének neve egy ausztrál napilap cikke kapcsán került a kalapba, amely arról írt, hogy a holland tréner nemcsak a kontinensnyi ország, hanem európai nemzetek labdarúgóinak irányítása kapcsán is szóba került. A játékosként szürke zongoracipelőnek számító Hiddink harminchat esztendősen vonult vissza az aktív játéktól, öt évvel később pedig - immár vezetőedzőként - bajnoki címet nyert a PSV Eindhovennel. Noha ezt a Philips-gyáriakkal ötször megismételte, valamint olyan kluboknál is dolgozott, mint a Chelsea, a Real Madrid, a Valencia vagy a Fenerbahce, a leghangosabb sikereit szövetségi kapitányként érte el. Hollandiát az 1996-os Európa-bajnokság negyeddöntőjébe vezette, majd az 1998-as világbajnokságon negyedik helyen zárt a narancsosokkal. 2002-ben az általa irányított házigazda, Dél-Korea szintén negyedik lett a vb-n. Hiddink az ázsiai országban nemzeti hős lett, a kormánytól tiszteletbeli állampolgárságot, a helyi légitársaságtól korlátlan ingyenes utazási lehetőséget kapott, stadiont neveztek el róla, a szurkolók pedig ezrével zarándokoltak el az edzőfejedelem szülővárosába.

Guus Hiddink statisztikái szövetségi kapitányként
Ország Mérkőzés Győzelem Döntetlen Vereség Győzelem (%)
Hollandia 39 22 8 9 56,4
Dél-Korea 38 14 13 11 36,8
Ausztrália 13 8 2 3 61,5
Törökország 39 22 7 10 56,4
Oroszország 16 7 4 5 43,8

Nem kevésbé rajonganak érte Ausztráliában, a "Socceroos" csupán a későbbi győztes Olaszország előtt hajtott fejet a 2006-os világbajnokság nyolcaddöntőjében, az orosz nemzeti csapat trénereként pedig két évvel később az elődöntőig jutott a kontinenstornán. Szövetségi kapitányként egyedül a törökországi kaland nem sikerült úgy, ahogy Hiddink tervezte. Számos kritikát kapott magas fizetése miatt, valamint azért, mert sokak szerint hűvös, racionális gondolkodásával kiölte az érzelmi töltetet a félholdas játékosokból. A hatvanhat esztendős szakember legutóbb az Anzsi Mahacskalánál dolgozott - a Budapest Honvéd elleni Európa Liga-selejtező kapcsán a Hathárom TV kamerája előtt is megszólalt -, ám a dagesztáni klubnál történt drasztikus változások következtében júliusban távozott. Hiddink szakmai tudása és tapasztalata kimagasló, fejlett futbalkultúrával nem rendelkező országban is értéket teremtett, ugyanakkor profi, munkamániás és nem befolyásolható, az ilyen tulajdonságokkal rendelkezők pedig eddig nem rúgtak labdába a belterjes magyar valóságban. Hátha most változik a helyzet.

Frank Rijkaard
holland, 51 éves

Holland vonalon maradunk. A játékosként Bajnokok Ligáját és Kupagyőztesek Európa-kupáját is nyert Európa-bajnok középpályást harminchat évesen bedobták a mélyvízbe. Noha korábban épp a fent említett Hiddink segítőjeként dolgozott már a holland válogatottnál, 1998-ban a rutintalan Rijkaardnak szövetségi kapitányként kellett bizonyítania. És bizonyított is, merthogy az ezredfordulón rendezett kontinenstornán a narancsosok látványos futballal meneteltek az elődöntőig, igaz, az Olaszország elleni büntetőpárbajban alulmaradtak. A korábbi hetvenháromszoros válogatott szűrő klubcsapatoknál végzett edzői tevékenységei közül kimagaslik az FC Barcelonánál töltött öt esztendő, amely során - játékfilozófiáját kibontakoztatva - a gránátvörös-kékeket spanyol bajnoki címig, valamint BL-győzelemig vezette.

Frank Rijkaard statisztikái szövetségi kapitányként
Ország Mérkőzés Győzelem Döntetlen Vereség Győzelem (%)
Hollandia 22 8 12 2 36,4
Szaúd-Arábia 27 7 9 11 25,9

Rijkaard a támadófutball híve, hitvallása szerint a győzelmeknek a közönség szórakoztatásával kell párosulniuk. Katalóniai időszakában leginkább a 4-3-3-as játékrendszert alkalmazta, amely kellő kreativitást enged a támadó harmadban szereplő játékosoknak, miközben a gördülékeny átmenetet is biztosítja a középpályások és a csatárok között. Csapata az ellenfél térfelének megszállására, labdabirtoklásra törekedett, vagyis kijelenthető, hogy a holland tréner fektette le a mai Barcelona alapjait. Rijkaard januárig Szaúd-Arábia nemzeti csapatát irányította, ám a világbajnoki selejtezőkön és a Gulf Nemzetek Kupáján elért gyenge eredmények miatt távoznia kellett. Jelenleg egy floridai akadémia tanácsadójaként tevékenykedik, ám elképzelhető, hogy megfelelő ajánlat esetén visszatérne Európába.

Ricardo Moniz
holland, 49 éves

Még mindig nem fogytunk ki a hollandokból, bár a Ferencváros szurkolói aligha lennének boldogok, ha Ricardo Moniz a zöld-fehérek kispadját a válogatott lócájára cserélné. Kevesen tudják, de a Rotterdamban született tréner dolgozott már nemzeti csapatnál, 1997-ben az Egyesült Arab Emirátusok másodedzője volt. Később Németországban, Svájcban és Angliában is megfordult, a Hamburgot megbízott vezetőedzőként Európa Liga-mérkőzésen is irányította, majd a Red Bull Salzburg mestereként bajnoki címet és Osztrák Kupát nyert. 2012 augusztusában vette át a Ferencváros irányítását, a Détári Lajos ténykedése következtében fizikálisan és szellemileg is leépült csapatot szisztematikusan, tudatos módszerekkel újjáépítette. Moniz áldozatos munkája a keret és a játék minőségi javulása mellett a tavalyi Ligakupa-sikerben mutatkozott meg, nem csoda, hogy az igényes drukkerek hamar elfogadták a határozott, játékosaiért mindig tűzbe menő szakembert. A holland tréner számára óriási előnyt jelentene a magyar válogatott kapcsán, hogy volt lehetősége megismerni az itteni közeget és a honi mezőnyt. Bár nem lenne szerencsés, ha a IX. kerületben elkezdett munkáját meg kellene szakítania, szövetségi kapitányként is sokat tehetne a magyar futball felemelkedéséért. Akik pedig a bokájáig sem érnek, tovább gúnyolódhatnak azon, hogy éppen kabát van-e rajta vagy sem...

Paulo Sousa
portugál, 43 éves

Talán a Maccabi Tel-Aviv jelenlegi szakvezetőjével kellett volna kezdenünk, hiszen a sajtóban eddig megjelent információk szerint a portugál tűnik a legesélyesebbnek az Egervári Sándor távozása után megüresedett posztra. Sousa a helyszínen tekintette meg a mieink észtek elleni mérkőzését, izraeli lapértesülések szerint beszélt Csányi Sándorral és Orbán Viktor miniszterelnökkel, utóbbi állítólag különösen preferálná a 43 esztendős szakember kinevezését. Az MLSZ a romániai gyalázat után cáfolta az ezzel kapcsolatos híreket, persze a szövetség akkor még világbajnoki álmait kergette. A kétszeres Bajnokok Ligája-győztes korábbi középpályás még pályafutása elején jár trénerként, Magyarországon azonban már bizonyított, még akkor is, ha közben a honi "edzőfejedelmek" céltáblájává vált. A szókimondásáról is híres, olykor arrogánsan viselkedő Sousa nemzetközi szintű védekezést oktatott Székesfehérváron, melynek köszönhetően a Videoton nemcsak bejutott az Európa Liga csoportkörébe, hanem az utolsó pillanatig versenyben is volt a továbbjutásért. Ilyenre magyar csapat emberemlékezet óta nem volt képes. Monizhoz hasonlóan a portugál aranygeneráció tagja is dolgozott már válogatottnál, a korosztályos nemzeti csapatoknál végzett tevékenysége után Carlos Queiroz az A-válogatott munkájába is bevonta. Sousa júniusban kétéves szerződést kötött az izraeli bajnokkal, amellyel jelenleg az EL-csoportkörében szerepel. Kérdés, hogy szándékában áll-e visszatérni a magyarországi kígyófészekbe, avagy inkább az anyagiakban dúskáló Maccabinál építi a jövőt.

Bölöni László
romániai magyar, 60 éves

A román labdarúgás marosvásárhelyi legendája több alkalommal visszautasította a magyar szövetségi kapitányi posztot, a tapasztalt szakember neve azonban újra és újra felmerül a jelöltek között. A 102-szeres válogatott Bölöni László Franciaországtól Belgiumig, Portugáliától Görögországig számos európai klubcsapatnál dolgozott vezetőedzőként, vagyis nincs híján a nemzetközi tapasztalatnak. 2000-ben keleti szomszédaink csapatát irányította, és bár pozitív mérleget zárt (tizenhárom mérkőzésen nyolc győzelem), egy év elteltével felállt a kispadról. A Steaua Bukarest játékosaként az 1980-as évek második felében sikert sikerre halmozó Bölöni jelenleg a katari Al-Hor trénere, az pedig a sors furcsa fintora, hogy az újságok néhány hete még annak a Victor Piturcának a lehetséges utódjaként tekintettek rá, aki most világbajnoki pótselejtezőre készítheti fel Ciprian Maricáékat. Meglepő volna, ha számtalan elutasítás után pont ebben a rendkívül kritikus helyzetben vállalná el honfitársaink gatyába rázásának feladatát a hatvanesztendős szakember, de kinevezése esetén azok a romániai magyar labdarúgók is előtérbe kerülhetnének - mondjuk Bikfalvi Erik -, akik eddig csak korosztályos válogatottakban játszottak odaát.

Fatih Terim
török, 60 éves

A Galatasaray és a török válogatott párhuzamában telt a "Császár" életének elmúlt öt évtizede, az isztambuli klub színeiben több mint háromszáz mérkőzésen pályára lépő Fatih Terim annak ellenére is megfelel a Csányi Sándor által megfogalmazott kritériumoknak, hogy egy rövid olaszországi kitérőt leszámítva eddig kizárólag hazájában munkálkodott. A félholdasok nemzeti tizenegyének élére augusztusban immár második alkalommal visszatérő edző ideiglenesen kapott megbízást a válogatott irányítására, ám miután a romániai és észtországi győzelem ellenére nem tudta elérni a pótselejtezőt jelentő második helyet, nem biztos, hogy marad is a kispadon.

Fatih Terim statisztikái szövetségi kapitányként
Ország Mérkőzés Győzelem Döntetlen Vereség Győzelem (%)
Törökország 96 46 26 34 47,9

Tény, Terim korábbi két ciklusa emlékezetesebb volt a török együttesnél: 1996-ban története során először jutott ki a gárda az Európa-bajnokságra, a 2008-as kontinenstornán pedig a horvátok emlékezetes búcsúztatása után az elődöntőig menetelt. A szakember szeptemberig a Galatasaray vezetőedzője is volt, ám mivel nem akarta elfogadni az Oroszlánok szerződéshosszabbítási ajánlatát, a klub a jövőre gondolva leváltotta Roberto Mancinire. Lehetséges, hogy Terim már sejtett valamit? Egy biztos, a tapasztalt szakember mentalitása jó hatással lenne a mieinkre, Dzsudzsák Balázsék megtanulhatnák, mit jelent "meghalni a pályán". Csányi úr, arra mindenesetre ne számítson, hogy legutóbbi munkavállalásához hasonlóan Terim nem kér fizetést a munkájáért!

Felix Magath
német, 60 éves

Egyszer mindent ki kell próbálni. Az eddig kizárólag klubcsapatokat irányító német 2012 októbere óta, azaz egy esztendeje munkanélküli. A játékosként Hamburgban sikert sikerre halmozó, Bajnokcsapatok Európa-kupáját is nyert Felix Magath legutóbb a Wolfsburg vezetőedzője volt, a zöld-fehéreknél töltött első ciklusában nagy meglepetésre bajnoki címet szerzett. A "vándor" korábban a HSV, a Nürnberg, a Werder Bremen, az Eintracht Frankfurt, a Stuttgart, a Bayern München és a Schalke trénereként is tevékenykedett, A müncheniekkel 2005-ben és 2006-ban is duplázott, azaz a Bundesliga-elsőség mellett a Német Kupát is begyűjtötte. Az MLSZ első embere úgy fogalmazott, kemény edzőre van szükség. Nos, ha valaki, akkor Magath ebből a szempontból biztosan megfelel a követelményeknek. Egykori játékosa az utolsó európai diktátornak nevezte, miután testközelből tapasztalta, hogy a hatvanéves edző mekkora figyelmet fordít a fegyelemre, az erőre és az állóképességre. Le sem tagadhatná, hogy Puerto Ricó-i édesapja az amerikai hadseregben szolgált. Az sem rossz ajánlólevél, hogy nagy sakkrajongó. Itt az ideje, hogy valaki leüsse a sötét parasztokat a magyar futball környékéről...

[1147889] 2013-10-15 20:00:00 Magyarország - Andorrax;[1147888] 2013-10-11 20:30:00 Hollandia - Magyarországx;