Serie A

Új korszak, indonéz pénz az Interben

Több hónapos tárgyalássorozat után indonéziai befektetőcsoport kezébe került az olasz Inter részvényeinek 70 százaléka, ezzel részben véget ért a Moratti-éra a kék-feketéknél.

Nyáron még úgy tűnt, hogy augusztus végére megérkezhet az új befektetők pénze, és esetleg egy-két nagy nevet is igazolhat az Inter, végül azonban sokáig egyezkedtek a felek, így csak mostanra sikerült mindent elrendezni. A klub hivatalos közleményben jelentette be, hogy egy közvetve Erick Thohir, Rosan Roeslani és Handy Soetedjo által birtokolt társaság megvásárolta a részvények 70 százalékát, így többségi tulajdonosokká váltak.

Új tulaj érkezett az Interhez

"Nagyon érzelmes pillanat ez, de a klubra kell koncentrálnunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a váltásból. De én is az egyesületnél maradok, így bizonyos szempontból folytatódik a közös történetünk. Addig maradok, amíg segíteni tudok" - mondta Massimo Moratti, aki 1995 óta vezette az Intert. Igazi sikersztorit csak a 2006-os bundabotrány és a Juventus kizárása után tudott felmutatni a klubbal, de ennek vége a 2010-es triplázás, a BL-, kupa- és bajnoki győzelem lett. Édesapja 1955 és 1968 között volt elnök a kék-feketéknél, akkor három bajnokságot és két BEK-et nyertek, így a Moratti-család igazán nagy sikereket tud felmutatni.

"Különleges nap a mai. Büszkeséggel tölt el, hogy Massimo Moratti a kezembe adta az Inter vezetésének felelősségét. Új fejezetet írhatunk a klub történetében, és nagyon boldog vagyok, hogy partnerünkként továbbra is velünk marad. Üzletember vagyok, de elsősorban szurkoló és sportrajongó. Alig várom, hogy a lelkesedésünket és a tapasztalatainkat bevethessük ennél a nagyszerű klubnál" - vette át a szót és a stafétát Erick Thohir.

Ő elsősorban a médiaiparban érdekelt Dél-kelet Ázsiában, de nem ez az első sportvállalkozása. Indonéziában két kosárlabdaklubot működtet, valamint az NBA-szereplő Philadelphia 76ersben és az észak-amerikai focibajnokságban, az MLS-ben részt vevő DC Unitednek is résztulajdonosa, hasonlóan befektetőtársaihoz.

Rövidtávon nyilván nem nagyon befolyásolja az Inter teljesítményét a váltás - hacsak nincs egy-két elmaradt fizetés -, a távolabbi jövőben viszont fellendülés jöhet, ha Thohirék teljesítik, amit ígérnek. A Nerazzurri idei bajnoki esélyeit nem tartják azonnal jobbnak a fogadóirodák, pedig akár már januárban nagybevásárlást tarthatnak. Persze az igazán jók olyankor drágák vagy nem is váltanak klubot, de néhány új név akkor is várható Walter Mazzarri csapatába. A komolyabb változások azonban valóban 2014 nyarától következhetnek majd. Kíváncsian várjuk, hogy mennyire gondolják komolyan a klub rendbetételét, és mennyit hajlandók arra áldozni az új befektetők.

[1536599] 2013-10-20 20:45:00 Torino - Interx;