Téli hírmorzsák

Shaun White megint különcködik, főszerepben a dizájnerek

Alapszabály, hogy a jó fogadáshoz tájékozottnak kell lenni. Mi a téli sportokat sem hanyagoljuk el, így a leghidegebb évszak közeledtével időről-időre az apró hírmorzsákat, érdekességeket is átadjuk nektek, hogy teljesen képben legyetek a szezon kezdete előtt.

Bár a téli szezon beindulására még néhány hetet várni kell, a sikeres havas-jeges sportfogadásokhoz nem árt már most odafigyelni a történésekre. A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hogy amikor leesik az első hó, már tettre készen mérkőzhessetek meg a bukmékerekkel:

- A szocsi olimpia közeledtével ismét a snowboardra koncentrál a világ egyik legismertebb extrém sportolója, Shaun White. A hosszú vörös hajáról egyszerűen csak "repülő paradicsomnak" hívott amerikai boardos már Torinóban és Vancouverben is megnyerte a snowboard félcső versenyt és ezt a sikerszériát szeretné Oroszországban is tovább folytatni. A 2010-es játékok előtt a coloradói Sziklás-hegységben szponzora a Red Bull segítségével kapott egy csak neki elkészített pályát White (ld. alábbi videó), aki most állítólag 250.000 dollárt fizetett az Ausztrál-Alpokban található Perisherben kialakított 6,7 méter magas félcsőért, ahol a jövő februári olimpiára is készülni fog.

- Érdekes felvetést tárgyalt meg még a nyáron a Nemzetközi Síszövetség (FIS), amely az alpesi sízők albizottságának egyik javaslatát "kaszálta el" végül. A felvetés arról szólt, hogy a két futamból álló technikai számokban rossz idő esetén akár egyetlen futam sikeres lebonyolítása után is lehessen győztest hirdetni. A szakmai testület azonban végül hosszas vita után ezt a javaslatot elvetette, így a 2013/14-es Világkupa idényben is csak akkor lesz eredmény műlesiklásban illetve óriás-műlesiklásban, ha mindkét futamot sikerült megrendezni.

- A napokban a kanadai és a cseh jégkorong válogatott szocsi olimpiára készülő mezét is bemutatták. A címvédő kanadai csapat meze 90%-ban újrafeldolgozott anyagokból készül majd el és természetesen ezúttal sem nélkülözi a juharfa levelének szimbólumát. Nem mintha ennek nagy gyakorlati jelentősége lenne, de a mez a hírek szerint 15%-al könnyebb, mint a 2010-es játékokon használt.

A mezek kialakításában a cseh dizájnerek is elsősorban a nemzeti színekre építettek, a jobb oldali mez pedig a cseh zászlóra a megjelenésében is erősen hajaz.

- Szabadstílusú (freestyle) sízésben eddig nem sokat hallottunk magyarokról, pedig ezt a szakágat is űzik páran idehaza, sőt az is előfordulhat, hogy az olimpián is lesz versenyzőnk ebben a sportágban. Még márciusban két honfitársunk is remekelt a Sierra Nevadában rendezett Világkupa versenyen, ahol Csanáky Péter a 24., Trso Lukas pedig a 27. helyen zárt, ami ahhoz képest kiváló eredmény, hogy akkor indultak el életükben először a Vk-sorozatban. Az olimpiai kvalifikációhoz elengedhetetlen viszont az új évadban is a pontgyűjtés versenyzőinknek, akik legközelebb az egyesült államokbeli Cooper Mountain-ban állnak rajthoz december végén.

- Az északi összetettesek is megirigyelték a síugró Négysáncverseny, valamint a sífutó Tour de Ski sorozat népszerűségét, így a következő Világkupa idényben már náluk is lesz több napos összetett verseny. Erről döntött ugyanis a FIS, amely a Nordic Combined Triple névre hallgató viadalt írta ki január közepére Seefeldre. A három napos új versenyformában az egyes versenyek eredménye összeadódik. A január 19-ei harmadik napi finálén (ahol két sorozat síugrás és egy 15 km-es sífutás vár a mezőnyre) már csak az összetett verseny legjobb harminc szereplője indulhat el.

- Az idei lesz az utolsó éve a mezőnyben a német biatlonosnak, Andrea Henkelnek, akit ennek megfelelő módon szeretne búcsúztatni a német szövetség. A kétszeres olimpiai bajnokot rögtön  be is nevezték a december végi hagyományos gelsenkircheni gálára, ahol a Schalke labdarúgó csapatának stadionjában rendeznek nagyszabású telt házas biatlon versenyt. A németek csapatában Henkelen kívül még Evi Sachenbacher-Stehle, Laura Dahlmeier és Andreas Birnbacher kapott helyet, a további két férfi indulóról pedig később dönt a DSV.

- A divat iránt érdeklődő olvasók számára pedig zárásként egy további érdekes kép, amely az osztrák biatlon válogatott 2013/14-es szezonbeli mezét mutatja meg: