VB 2014

Visszavonul a válogatottól a walesiek ásza

A Macedónia elleni világbajnoki selejtezőn láthatja utoljára a walesi szerelésben a hazai publikum Craig Bellamy-t, a Cardiff City szélsője ugyanis visszavonul a nemzeti csapattól.

Bellamy győztes meccsel búcsúzna a válogatottól, de ez a tartalékos kerettel igen nehéz feladatnak bizonyul / Getty Images

A 34 éves támadó már korábban is jelezte, hogy a 2016-os Európa-bajnoki selejtezősorozatban már nem kíván a nemzeti csapatban szerepelni, de hozzátette, hogy lát némi esélyt arra, hogy később mégis meggondolja magát. Korábban szó volt arról is, hogy a novemberi finnek elleni barátságos mérkőzés lesz az utolsó fellépése Bellamy-nak a nemzeti szerelésben, de az egykori liverpooli fenegyerek végül azt a szereplést már nem vállalta.

"Ez az utolsó hetem a walesi válogatott tagjaként, novemberben már nem lépek pályára. Több, mint 70 alkalommal ölthettem magamra a válogatott szerelését, megannyi csalódással és mélyponttal, amit többet nem szeretnék átélni. De több mint 70-szer kifutni a pályára és meghallgatni a himnuszt, az nagy megtisztelés, az valami más. Ez a legjobb érzés, és remélem pénteken és kedden is részem lehet benne" - mondta Bellamy, aki először 1998-ban debütált Wales csapatában, melyet végül 15 éven keresztül szolgált. Noha olyan játékosokkal játszhatott együtt, mint Ryan Giggs, Gary Speed vagy éppen Gareth Bale, a walesi válogatottnak nem sikerült az áttörés, és még megközelíteni sem tudott egyetlen világversenyt sem. "Nagyszerűen éreztem magam minden mérkőzésen, elég szerencsés voltam, hogy a saját országomért játszhattam. Nem tudom megmondani, milyen érzés lesz utoljára hazai közönség előtt pályára lépnem. Az érzelmek talán később hatnak majd rám, mondjuk amikor ránézek a társakra, de tudom mi a legjobb a nemzeti csapatunknak, és ezek a játékosok jelentik a jövőt" - nyilatkozta "nagy öreg" Bellamy, aki életkorával valóban kilóg már ebből a gárdából, így idejét látja átadni a helyet a fiataloknak.

A szigetországi együttes pénteken a macedón alakulatot fogadja, amelytől pár héttel ezelőtt 2-1-es vereséget szenvedett Szkopjéban. A visszavágás pokolian nehéz feladat lesz Wales számára, hiszen Chris Coleman csapatából 10 kerettag is hiányzik majd: a legnagyobb sztár Gareth Bale és a csapatkapitány Ashley Williams mellett Joe Ledley, Joe Allen, Ben Davies, Sam Ricketts, Adam Matthews, Danny Gabbidon, Jakc Collison is sérült, míg Andrew Crofts eltiltott.

A vb-selejtező A-csoportjának utolsó helyén áll jelen pillanatban Wales, amely ugyan papíron akár még a 3-4. helyet is megszerezhetné, de gyakorlatban már az ötödik hely elérése is igen nehéz feladatnak tűnik, mivel az utolsó körben a csoportelsőségért hajtó Belgiumba látogatnak Bellamy-ék.

A pénteki meccsen a rengeteg hiányzó mellett az is a házigazdák ellen szól, hogy Zoran Stratev macedón szövetségi kapitány gyakorlatilag minden fontos emberére számíthat, ráadásul erősen érdekelt egy újabb győzelem begyűjtésében, mivel a hírek szerint igencsak inog alatta a kispad.

Az A-csoport állása
1. Belgium 8 7 1 0 15 2 22
2. Horvátország 8 5 2 1 11 5 17
3. Szerbia 9 3 2 4 13 10 11
4. Skócia 9 2 2 5 6 12 8
5. Macedónia 8 2 1 5 6 10 7
6. Wales 8 2 0 6 7 19 6
[1138925] 2013-10-11 20:45:00 Wales - Macedóniax;