Magyar válogatott

Gullit és Van Basten sem bírt vele, Andrusch József ismét öltönyben fürdene

  • Szabó Tamás

Az előzmények 29 éve sem voltak jobbak. Ugyan a magyar labdarúgó-válogatott 1984. október 17-én világbajnoki selejtezőn 2-1-re nyert Rotterdamban Hollandia ellen, a meccs előtt fikarcnyi esélyt sem adtak a győzelmére. Akkor és most is a hollandok sikerét várta mindenki. Azon a találkozón a nemzeti csapat mostani kapusedzője, Andrusch József repkedett a háló előtt, és a hatharom.com-nak elmondta, világklasszisok ellen bizonyítottak.

Andrusch József 1984-ben remekelt Hollandiában, ezúttal a kispadról figyelheti az utódokat

Az 1986-os mexikói világbajnokság selejtező sorozata 1984 őszén kezdődött. Mezey György együttese szeptember 26-án Ausztriát fogadta, és 3-1-re győzött. A Honvéd akkori kapusa, Andrusch József védte a csapat kapuját, és elárulta, borzalmasan játszottunk az első félidőben.

"Habár az osztrákok ellen 3-1-re nyertünk, de az első félidőben 1-0-ra égtünk, és finoman fogalmazva sem játszottunk jól, nem működött a gépezet - mesélte Andrusch a hatharom.com-nak. - Annak a magyar válogatottnak volt egy begyakorolt játéka, de még nem elég hittel és önbizalommal játszottuk. A szünetben úgy éreztük, borzalmasak vagyunk, de Mezey György szövetségi kapitány annyit mondott, 'mit vagytok betojva, teljesen jól csináljátok, toljátok 30 méterrel feljebb a védekezést és nyerni fogtok. Na, menjetek vissza a pályára.' Ennyi volt a taktika, és ettől mindenki megnyugodott. Kimentünk, 30 méterrel előbb kezdtünk védekezni, messze a kapunktól már labdát szereztünk, és 3-1-re nyertünk. Ez a siker arra jó volt, hogy önbizalmat szerezzünk, de ahhoz nem volt elég, hogy úgy érezzük, győzelmi esélyeink lehetnek Hollandiában."

Világbajnoki selejtező, 1984. október 17.
Hollandia-Magyarország 1-2 (1-1)
Gól: Kieft (21.), ill. Détári (26.), Esterházy (55.)
Hollandia: Van Breukelen - Silooy, Spelbos, Rijkaard, Wijnstekers - Gullit, W. Van de Kerkhof, Valke (E. Koeman, 67.) - Kieft, Van Basten (Houtman, 66.), Van der Gijp.
Magyarország: Andrusch - Sallai, Róth, Garaba (Csongrádi, 46.), varga - Kardos, Nagy A., Nyilasi, Détári - Kiprich (Bodonyi, 89.), Esterházy.

Három héttel később Rotterdamban volt jelenése a magyar együttesnek. A holland válogatott éppen átalakulását élte, a hetvenes évek álomcsapatából Willy van der Kerkhof maradt hírmondónak, többek között Cruyff, Rep, Rensenbrink és Neeskens sem szerepelt már narancs mezben. Az átállás nem volt zökkenőmentes, Hollandia az 1982-es világ- és az 1984-es Európa-bajnokságra sem kvalifikálta magát, vagyis mindenképpen bizonyítani akart a mexikói vb-selejtezőkön. Végül nem járt sikerrel, az 1986-os vb-re sem jutott el.

"Ugyanúgy az esélytelenek nyugalmával utaztunk Hollandiába, mint most - emlékezett Andrusch. - Nagyon komoly csapat ellen játszottunk, Gullit, Rijkaard és Van Basten mellett Van der Kerkhof valamint a kapus Van Breukelen is kiemelhető. Leginkább Gullittól rettegtünk. Mi is egy masszív, jól szervezett társaság voltunk, de messze nem mi voltunk az esélyesek. A meccs előtt azt mondtam, ha nem kapunk ki, akkor ruhástól beugrom a szálloda medencéjébe. Ezt a meccs után azonnal behajtották rajtam, nem várták meg, amíg beugrom, öltönyben bedobtak a vízbe. Hatalmas győzelem volt annak a csapatnak, senki sem várta, hogy összejöhet."

Hollandia-Magyarország (1984. október 17.)

Andrusch számos védésre és részletre emlékszik a rotterdami meccsről, és arra, hogy a bemelegítése messze nem volt ideális.

Andrusch József
Született: 1956. március 31.
Klubjai: Újpesti Dózsa (1970-74), Hódmezővásárhely (1974), Fősped Szállítót (1975-76), Volán SC (1976-80), Dorog (1980-82), Honvéd (1982-87), Vasas (1987-90).
A magyar válogatottban öt mérkőzésen szerepelt, kerettag volt az 1986-os mexikói világbajnokságon, de nem lépett pályára.

"Az ilyen hangulatú selejtezőről sok emlék, részlet és momentum marad meg - mesélte az egykori kapus. - A bemelegítés például borzalmasan sikerült, nem éreztem a ritmusát a mozgásomnak, nem sok pozitív előjele volt. Ilyen rossz előzmények után a kapusok általában kicsit betojnak. Mi lesz ebből? Éppen ezért a kelleténél is jobban összpontosítottam, még jobban koncentráltam, mint ahogy normál esetben szoktam. Habár a hollandok szerezték meg a vezetést, de Kieft gólja előtt volt két bravúrom, ami megnyugtatott. Ha a magyar csapat az elején gólt kap Hollandiában, akkor általában tudjuk mi a vége, lelkileg feladja, ám az a gárda nem arról volt híres. Bennem is az volt, hogy gyerünk, csináljuk végig, aztán meglátjuk mi lesz. Tényleg sikerült néhány bravúr, Rijkaard öt méteres fejesét védtem, de leginkább Kieft egyik csúsztatása maradt meg, amit kikaptam a felső sarokból, és volt két-három remek kifutásom. Jól éreztem magam, ha az ember elkapja a fonalat, akkor tényleg örömmeccsé válik a játék. Élvezetből védtem végig. Utólag azt mondom, nem baj, hogy a bemelegítés rosszul sikerült. Ha jól megy, akkor az ember hajlamos a túlzott önbizalomra, így viszont kis pluszokat halásztam elő magamból."

Az ötszörös válogatott kapus karrierje egyik legnagyobb alakításának nevezte a rotterdami fellépést.

"Ha a meccs fontosságát nézzük, akkor azt mondhatom, a karrierem csúcsa volt az a 90 perc - vélte Andrusch. - Ha valaki egy tétmeccsen sokat tesz a sikerhez, akkor az kiemelkedő dolog. Természetesen több olyan mérkőzésre emlékszem, ahol talán nagyobb bravúrokat is bemutattam, de egy ilyen kaliberű vb-selejtező, és egy ekkora siker tényleg egyedülálló."

A magyar válogatott ezúttal sem számít esélyesnek, az egy hét múlva rendezendő selejtezőn ismét Hollandia a favorit. Andrusch elárulta, a legutóbbi amszterdami meccs előtt levetítették a keretnek az 1984-es összecsapást.

"Az előző sorozatban szintén a hollandokkal voltunk egy csoportban, és akkor az edzői kar bemutatta az 1984-es mérkőzést a válogatottnak - mesélte az 57 éves kapusedző. - Nem hiszem, hogy erre most is sor kerülne. Kiváló kapusaink vannak a válogatottnál, bátran oda állhatnak a világhírű holland csatárok elé. Én is megpróbálom őket speciális módon felkészíteni erre a mérkőzésre, mert kapusedzőként látom, hogy mik azok a dolgok, amire különösen figyelni kell. Finoman szólva most sem vagyunk esélyesek, magasan a hollandok a favoritok. Ez a magyar válogatott azonban mindig a maximumot próbálja nyújtani, és ezt a bukaresti mérkőzés ellenére is állítom. Mindig szívvel játszik, és ez sokszor eredményre vezet. Ha ezúttal is meglepetést okozunk, akkor engem ismét a szálloda medencéjében keressenek."

A Hollandia-Magyarország mérkőzésről október 11-én a hatharom.com élő, szöveges tudósításban beszámol!

[1147888] 2013-10-11 20:30:00 Hollandia - Magyarországx;