Légiósaink

Németh megtalálta góllövőcipőjét, Bogdán nagyot hibázott

Közeledik a Hollandia és Andorra elleni világbajnoki selejtező, így légiósainknak sincs már sok idejük a bizonyításra a kerethirdetés előtt. Az elmúlt héten teljesítményükkel többen is jelezték, igényt tartanak a meghívóra. Légiósmustra.

ANGLIA

Világraszóló bravúrt hajtott végre a West Bromwich Albion a Premier League hatodik fordulójában, szívfájdalmunk, hogy a birminghamiek Gera Zoltán nélkül győztek 2-1-re a címvédő Manchester United otthonában. Válogatott középpályásunk térde már majdnem százszázalékos állapotban van, a megerőltető edzések során azonban megsérült a combizma, így néhány napot még várnia kell a visszatéréssel. A birminghamiek hét közben a Ligakupában is pályára léptek, ám büntetőpárbajban alulmaradtak és kiestek a szárnyaló Arsenallal szemben.

Továbbra is képtelen átlépni saját árnyékát a kilencedik játéknap után is nyeretlen Bolton Wanderers a másodosztályban. A huszonhatodik születésnapját pénteken ünneplő Bogdán Ádám csapata a Yeovil Town ellen 1-1-es döntetlenre végzett, kapusunk saját bevallása - és a felvételek tanúsága - szerint a vendégek góljánál nagyot hibázott. Varga József együttese, a Middlesbrough papírforma vereséget szenvedett az éllovas Queens Park Rangers vendégeként, a korábbi debreceni kedvencet a szünetben lecserélték.

Bogdán bakija 0:25-től

NÉMETORSZÁG

Gólzáporos döntetlennel (3-3) szerzett pontot a Hoffenheim otthonában Szalai Ádám alakulata, a Schalke 04 a német élvonal hetedik körében. Válogatott támadónk a 78. percben csereként állt be, de ekkora már kialakult a végeredmény. A gelsenkircheniek szerdán a Német Kupában is pályára léptek, és 3-1-re nyertek a harmadosztályú Darmstadt pályáján, Szalait akkor az utolsó negyedórára lecserélték.

A Hannover kevésbé sikeres hetet zárt, a mérkőzéseket végigjátszó Huszti Szabolcsnak pedig nem sikerült megismételni múlt heti remeklését. Az együttes hét közben az Allianz Arénában elbúcsúzott a kupaküzdelmektől a Bayern Münchennel szemben, majd szombaton sima vereséget szenvedett a Bayer Leverkusen otthonában (2-0). A gyógyszergyáriak sikerével a Bundesliga első három helyezettje - Dortmund, Bayern, Leverkusen - kissé meglépett a mezőnytől.

A másodosztályú Energie Cottbusnak kedden a Német Kupában, pénteken pedig már bajnoki mérkőzésen volt jelenése. Előbbi találkozón a Hoffenheim hosszabbítás után legyűrte Sváb Dánieléket, az Arminia Bielefeld ellen viszont a kelet-németek diadalmaskodtak (4-2). A korábbi Ferencváros-játékos mindkét esetben a kispadról figyelte az eseményeket. Éppen fordított utat járt be Hajnal Tamás csapata, az Ingolstadt, amely a kupában talpon maradt az FSV Frankfurttal szemben, a St. Pauli azonban vasárnap mindhárom pontot elrabolta a bajoroktól (1-2). A válogatott középpályás a frankfurtiak ellen gólt szerzett és gólpasszt adott, majd lecserélték, hétvégén azonban nem volt tagja a keretnek.

Hajnal Tamás sokat tett azért, hogy az Ingolstadt továbbjusson a Német Kupában

Király Gábor együttese, az 1860 München kedden kevés híján csodát tett, csupán hosszabbítás után maradt alul a Borussia Dortmund ellen a Német Kupában, a vasárnapi bajnokin ugyanakkor simán kikaptak Kaiserslauternben (3-0). A gólvonalon mindkét összecsapáson rutinos kapusunk állt. A Greuther Fürth sem járt messze a továbbjutástól a Hamburg elleni kupameccsen, a zöld-fehérek csupán 1-0-ra kaptak ki élvonalbeli riválisuktól. A mérkőzést Korcsmár Zsolt és Stieber Zoltán is végigjátszotta. A magyar duónak hétfő este 20:15 perctől a Dynamo Dresden elleni bajnokin szurkolhatunk az Eurosport2-n.

A 3. Ligában szereplő gárdák közül az Osnabrück az Union Berlintől 1-0-ás, a Rot-Weiss Erfurttól pedig 3-1-es vereséget szenvedett, előbbi kudarccal kiesett a Német Kupából. A lila-fehérek légiósa, Nagy Dániel mindkét találkozót végigjátszotta. A Borussia Dortmund második csapatában végig pályán lévő Bajner Bálint furcsa eseményeket élhetett át, a fekete-sárgák úgy szenvedtek 3-0-ás vereséget a Stuttgarter Kickers otthonában, hogy két találat büntetőből született, egy pedig öngól lett.

OLASZORSZÁG

Az elmúlt hétvégén ismét kikapott a sereghajtó, továbbra is nyeretlen Padova az olasz másodosztályban, ezúttal a feljutásra pályázó Modena győzte le Dario Marcolin tanítványait. Laczkó Zsolt az 55. percben csereként lépett pályára, a keddi, Latina elleni gól nélküli döntetlennel zárult meccsen megsérült Feczesin Róbert nem volt tagja a keretnek.

Kovácsik Ádám vidámabban ébredhetett hétfő reggel, csapata, a Carpi szombaton az utolsó pillanatokban szerzett góllal idegenben győzött a Reggina ellen (0-1), hét közben pedig a Brescia ellen tartott otthon egy pontot (0-0).

A harmadosztályú Paganesének kölcsönadott Novothny Soma kezdőként 66 percet töltött a gyepen a Prato elleni hazai mérkőzésen, melyen a vendégek egy korai gólnak köszönhetően elrabolták a pontokat (0-1).

FRANCIAORSZÁG, BELGIUM, SVÁJC

Harmadik franciaországi találkozóján első győzelmét ünnepelhette Filkor Attila, a másodosztályú Chateauroux középpályása. Az Arles Avignon otthonában elért 1-1-es hétközi döntetlen után a piros-kékek kiütötték a Niort együttesét (3-0). Honfitársunk kedden csereként állt be a 73. percben, pénteken viszont kezdőként 69 percet játszott.

Remek hetet zárt az immár kilenc meccse veretlen Genk, amely Köteles Lászlóval a kapuban legyőzte a másodosztályú Tubizét a kupában (3-1), majd a bajnokságban is nyert, méghozzá a Mechelen ellen.

Két mérkőzés, két Vanczák Vilmos-gól Svájcban! A magyar válogatott védő előbb a Lausanne Sport, majd az FC Basel kapuját vette be, előbbi ráadásul győzelmet ért (2-1). A Bajnokok Ligája-résztvevő listavezető otthonában 2-2-re végeztek a piros-fehérek.

Vanczák gólja a St. Jakob Parkban

HOLLANDIA

Elképesztő mérkőzésnek lehettek szemtanúi, akik figyelemmel kísérték az Utrecht és a Roda ütközetét az Eredivisie nyolcadik fordulójában. Németh Krisztián egy hete két gólpasszt adott és egy gólt szerzett, ezúttal viszont kétszer talált az ellenfél hálójába. A tripla is meglehetett volna, ha az első félidő hajrájában a hazaiak kapusa nem hárítja az U20-as világbajnoki bronzérmes csatár büntetőjét. A végeredmény 3-3 lett, a meccs egy ritkán látható, balszerencsés öngólról is emlékezetes marad.

Az Utrecht-Roda mérkőzés összefoglalója

Hollandiánál maradva, továbbra is tartja a lépést az élcsapatokkal Otigba Kenneth együttese, a Heerenveen, amely 2-1-re győzött a Cambuur ellen. A korosztályos válogatott védő végig pályán volt. A Groningen szurkolóinak pocsék hétvégéje lehetett, a zöld-fehérek óriási pofonba szaladtak bele a Twente otthonában (5-0), Adorján Krisztiánt nem cserélte be edzője. Az NAC Breda gól nélküli döntetlenre végzett a Zwolle vendégeként, Babos Gábor a cserepadon ült, Bodor Boldizsár sérülés miatt nem kapott lehetőséget.

A hétközi kupafordulóban mind a négy honfitársunk csapata továbbjutott, míg a Breda, a Roda és a Groningen alsóbb osztályú riválist búcsúztatott, a Heerenveen a Twente ellen vívta ki a győzelmet.

OROSZORSZÁG

A Rubin Kazany ellen idegenben elért 2-2-es döntetlen során végig pályán volt, a Krilija Szovetov elleni győzelem (2-0) alkalmával viszont csak a kispadon ült Dzsudzsák Balázs, a Dinamo Moszkva szélsője. Az Ural és a Tom Tomszk tizenegyedik fordulós mérkőzésére csak hétfőn kerül sor, a hétközi fordulóban azonban mindkét együttes pályára lépett, felemás sikerrel. Előbbi a kezdőként 85 percet futballozó Koman Vladimirrel a soraiban otthon kapott ki a Lokomotiv Moszkvától (0-3), utóbbi pedig a bokasérülés miatt hiányzó Pintér Ádám nélkül nyert 1-0-ra a Volga ellen.

GÖRÖGORSZÁG, CIPRUS

Két győzelemmel zárta a hetet a görög Olimpiakosz Pireusz, Megyeri Balázs pedig végre újra tétmérkőzésen védhetett. A magyar kapus a szerdai, Fokikosz elleni kupamérkőzésen állt a gólvonalon (5-1), a Panioniosz elleni idegenbeli bajnokin (0-2) már ismét Roberto Jiménez védett.

A ciprusi bajnokság rajtjánál kissé beragadt Omonia Nicosia harmincöt percet emberelőnyben futballozva ért el 0-0-ás döntetlent a listavezető AEL ellen, Leandro de Almeidát a 80. percben lecserélték.

DÁNIA, NORVÉGIA

Miután a harmadosztályú Svendborg otthonában kiharcolta a továbbjutást a Dán Kupában, a bajnokságban pontot rabolt az éllovas Midtjyllandtől az Odense. A döntetlent (1-1) érő találatot ráadásul Vadócz Krisztián szerezte, a 74. percben lecserélt játékos másodszor volt eredményes a szezonban.

Vadócz okos lövése 1:16-tól

Norvégiában erődemonstrációt tartott a Strömsgodset, amely 5-0-ra nyert a Sogndal vendégeként. Kovács Péter a 68. percben csereként állt be, a vendégek már az első félóra végén négy góllal vezettek.

AUSZTRIA, LENGYELORSZÁG

Az elmúlt héten bejelentette visszavonulását Szabics Imre, akit szombaton el is búcsúztatott klubja a Sturm Graz. A graziak 1-0-ra nyertek a Wacker Innsbruck ellen, melynek kapujában Sáfár Szabolcs állt. A Salzburg hét közben alaposan megszenvedett a továbbjutásért az Osztrák Kupában, a Gulácsi Pétert nélkülöző együttes akkor büntetőpárbajt követően lépett tovább. Hétvégén azonban a magyar kapussal a soraiban a Red Bull lemészárolta a Wiener Neustadtot (8-1), a brazil Alan négy gólt szerzett.

A lengyel élvonalban szereplő Lech Poznan a mérkőzést végigjátszó Lovrencsics Gergővel a csapatban 1-0-ra nyert a Widzew Lodz ellen úgy, hogy a rivális már a harmadik percben emberhátrányba került.