Premier League

Suárez miatt szenved a Liverpool?

  • P. Kele János

Suárez nélkül szárnyal a Liverpool, arányaiban kétszer annyi meccset nyer az uruguayi nélkül, mint vele.

Addig jó, amíg csak a lelátóról figyel? - fotó: AFP

Tíz meccses eltiltása miatt a hétközi, Manchester United elleni Ligakupa-derbin játszhatott először a szezonban Luis Suárez, a Liverpool uruguayi csatára. A támadó visszatérése ugyan nem sikerült rosszul, csapata mégis kikapott, a bajnokságban csak szenvedő United 1-0-ra nyert és továbbjutott, a következő körben a Norwich-csal játszhat. Bár nem állítjuk, hogy a balhés dél-amerikai és a Liverpool veresége között egyenes ági a kapcsolat, nem árt, ha kicsit mélyebben a dolgok mögé nézünk.

Suárez 2011 januárjában, 28,5 millió font ellenében érkezett a Liverpoolhoz, azóta 77 mérkőzésen 38 gólt szerzett a csapat színeiben, és amikor játszott, szinte folyamatosan a gárda legjobbja volt. A Liverpool viszont ezzel párhuzamosan is csak szenvedett, egyetlen árva Ligakupa-győzelmen kívül semmit nem tudott felmutatni, a legutóbbi két szezonban esélye sem volt a BL-kvalifikációra.

Az uruguayi ráadásul balhés viselkedésével rendre támadások kereszttüzébe került, többször is eltiltották, legutóbb a Chelsea jobbhátvédjének, Braniszlav Ivanovicsnak a megharapása miatt. Tíz bajnoki meccset kellett kihagynia, és bár sokan féltették a csapatot hiányában, a 'Pool tavasszal nagyon beindult, úgy tűnt, egyáltalán nem hiányzik az uruguayi gólzsák.

Még beszédesebb, ha Suárez teljes liverpooli karrierjének statisztikáit nézzük: az uruguayival a soraiban a csapat csak meccseinek 37%-át tudta megnyerni, a támadó nélkül viszont ez az arány 60% fölé kúszik fel. Ha kisebb lenne a minta, talán mondhatnánk, hogy csak véletlen az egybeesés, de ez aligha van így: Suárez önző, nagyhatú játéka és egoizmusa hosszú távon a gólok ellenére is káros a csapatnak - legalábbis a számok alapján.

A Liverpool legutóbbi két meccsét egyaránt 1-0-ra, szögletek után kapott gólokkal veszítette el, így hiába kezdte zsinórban háro győzelemmel a bajnokságot, jelenleg épp kifulladni látszik. A Vörösök hétvégén a bajnokság tökutolsójával, a Sunderlanddel játszanak, itt a lehetőség, hogy Suárez és a csapat is kozmetikázzon a statisztikáján.