Karrier

Messi sötét oldala, Guardiolát is kivégezte

Királynak lenni nem könnyű mesterség, pláne, ha az ember a futballvilág uralkodója. A jelenlegi fejedelem, Lionel Messi a pályán egyedülálló dolgokra képes, de fájdalom, a Barcelona klasszisáról nem csupán a játéka, hanem a viselkedése okán is véleményt formálnak.

Messi nem csak a produkciójával kelt figyelmet - fotó: AFP

Történelmi rekordok, trófeák és egyéni díjak szegélyezik Lionel Messi eddigi pályafutását. A 26 éves klasszis az FC Barcelonával mindent megnyert, egyénileg besöpört négy Aranylabdát és immár csak az argentin válogatottal lehet hiányérzete, hiszen a világbajnoki cím még hiányzik a dicsőségfalról. A játékába valóban lehet belekötni, minden hétvégén varázslatos dolgokat produkál a Barca mezében, ám újabban egy másik énje is sűrűn felszínre kerül, ez pedig kevésbé szimpatikus a közönségnek.

A hétvégén például a Rayo Vallecano elleni meccs előtt nem fogott kezet Raúl Baenával. Az udvariatlan húzást a kamerák is rögzítették, ország-világ szemtanúja volt Messi bárdolatlanságának. Talán Hans Backe, a New York Red Bulls egykori edzője is látta az estet, mert két nappal később egy hasonló sztorit mesélt el Messiről a svéd TV4-nek. Backe New Yorkban két korábbi barcelonai játékossal, Thierry Henryval és Rafael Marquezzel is együtt dolgozott, de a történet kapcsán nem fedte fel az informátorát.

"Ez még 2009-ben történt, pár óra volt hátra egy meccsig - mesélte Backe. - A Barcelona valamennyi játékosa és az edzői stáb együtt ebédelt. Messi közölte, hogy szeretne inni egy kólát, de Guardiola nem engedélyezte, azt mondta, három órával a kezdés előtt nem kéne ezt fogyasztania. Messi szó nélkül felállt, elhagyta a helységet, majd néhány perccel később visszatért, felbontott egy kólát az egész csapat előtt és megitta. El tudják képzelni, hogy mi történik, amikor egy ilyen kaliberű játékos a teljes csapat előtt megtagadja az edzői utasítást? Guardiola megsemmisült, ez egy olyan harc volt, amiben nem nyerhetett. Semmi esélye nem volt Messi ellen."

Messi nyara sem volt totális sikersztori. Júliusban egy argentin bulvárlap kompromittáló fotót közölt róla. A dél-amerikai játékos Ronaldo buliján egy sztriptíztáncosnővel mulatott, miközben barátnője, Antonella Roccuzzo kilenc hónapos kisfiukkal nyaralt. Júniusban a spanyol adóhatóságok azzal vádolták meg, hogy édesapjával, Jorge Horacióval forintra átszámítva 1,2 milliárdos adócsalást követtek el. A januári, Real Madrid elleni meccset követően Messi a fővárosiak másodedzőjét, Aitor Karankát szólta le, José Mourinho bábjának nevezte, míg szeptemberben csapattársával, David Villával akadt nézeteltérése.

Messit nem csak a pályán, hanem azon kívül is rendre összehasonlítják Cristiano Ronaldóval. Egy szurkoló például mindkettőt "elkapta" már a zöld gyepen és azt mondta, amíg a Real sztárja barátságos volt, addig a barcelonai könyökkel próbált szabadulni tőle. Magyarán királynak lenni valóban nem könnyű mesterség...

[1505879] 2013-09-28 18:00:00 Almeria - Barcelonax;