NBA

Kiengedik a szellemet a palackból - névkáosz jöhet

A jövőben engedékenyebb lehet az NBA a játékosok mezeinek feliratozása kapcsán. Jópofa atyáskodás vagy kőkemény gazdasági érdek?

Bár hivatalosan még nem sok információ került napvilágra, "fű alatt" az NBA vezetői viszont már jelezték, hogy a játékos mezek feliratozása kapcsán egyfajta liberalizációra készülnek. Jó két évvel ezelőtt "szegény" Ron Artestnek még az amerikai kormányzat adminisztrációján kellett végigküzdenie névváltoztatási kérelmét, hogy World Peace (magyarul világbéke) felirattal a hátán futhasson ki a pályára NBA meccsen, hamarosan eljöhet viszont majd az a korszak is, amikor ehhez már nem kell a kosarasoknak valamennyi személyes okmányukat lecserélni.

Ha az NBA terve valós, akkor a rajongók hamarosan számolhatnak vele, hogy kedvenceik akár "King James", "D-Wade" vagy éppen "KG" feliratú mezben szerepelhetnek a liga meccsein, ami jelenleg nem engedélyezett még az észak-amerikai profi korsárlabda bajnokságban. "Mi még mindig gyerekek vagyunk, akik imádnak játszani. Még akkor is, ha a korunkat tekintve most már felnőtté váltunk, gyermeki örömmel lépünk pályára. Mindenkinek van vagy volt egykoron beceneve, amit szívesen viselne a mezén is. Ezzel szerintem a rajongókat is közelebb tudnánk engedni magunkhoz" - nyilatkozta az ESPN-nek a kiszivárgott tervekről Ray Allen. Állítólag az NBA első körben csak a bajnoki címvédő Miami Heat és a nyáron alaposan megerősített Brooklyn Nets négy szezonbeli meccsének egyikén élne az elsőre furán hangzó újítással.

Van persze, aki nem ért teljesen egyet az új marketing elképzeléssel. "Nekem nem tetszik az ötlet. Amikor a vezetékneved ott van a trikón, azzal nem csak saját magadat, de egyben a családodat is képviseled" - írta Twitter bejegyzésében a Phoenix Suns játékosa, Kendall Marshall. Az ötlet persze nyilván nem véletlenül szivárgott ki, fogadtatásának hangulata és a reakciók milyensége nyilván befolyásolja majd a "fejesek" végső döntését. Azzal persze aligha mondunk újat, hogy vélhetően ez is egy újabb pénzszerzési lehetőség lesz a csapatoknak. A becenév vagy a trikóra felírt egyéb névváltozat ugyanis akár szezonról-szezonra is megváltozhat (ellentétben a polgári név viszonylagos állandóságával), így a rajongók vonatkozásában a felirat módosítás újabb vásárlásra ingerlő csaliként funkcionálhat. Ismerve az NBA reklámtermékek, vagy ahogy a magyar szakzsargonban mondják, csecsebecsék (magas) árazását, egy LeBron James kaliberű játékosról szezononként akár dollár milliók húzhatóak le ezáltal.

Más kérdés, hogy erre az ötletre majd a fogadóirodák is reagálhatnak, akár még az is elképzelhető, hogy a jövőben arra is lehet majd fogadást kötni, hogy kinek mi lesz felírva a mezére az adott találkozón? Ti a kedvencetekre milyen feliratú mezt adnátok szívesen?