Légiósaink

Huszti újra reflektorfényben, Stieber és Németh is remekelt

Németországban két olyan légiósunk megmozdulásainál tapsolhattak a szurkolók, akik pillanatnyilag nem tagjai a válogatott keretének. Luxus. Huszti Szabolcs eltiltását letöltve nagyot dobbantva lépett újra színpadra, Stieber Zoltán pedig gyönyörű gólokkal segítette győzelemhez listavezető csapatát. Hollandiában is nagyszerűen ment a mieinknek, Adorján Krisztián és Németh Krisztián is betalált, utóbbi két gólpasszt is kiosztott. Légiósmustra.

ANGLIA

Az első négy fordulóban nyeretlen maradt, az ötödik körben viszont megszerezte első győzelmét a West Bromwich Albion, amely 3-0-ás győzelmet aratott a Sunderland felett. A birminghamiek magyarja, Gera Zoltán egyre közelebb kerül a visszatéréshez súlyos térdsérülése után, ám a Fekete Macskák ellen még nem volt tagja a keretnek.

Geráékkal ellentétben Bogdán Ádám csapatának, a Boltonnak még nem sikerült kimásznia a gödörből, a Wanderers nyolc mérkőzés után is nyeretlen és sereghajtó a Championshipben. A gárda szombaton a Brighton & Hove Albion otthonában maradt alul (3-1). A szintén másodosztályú Middlesbrough gólokban gazdag döntetlent ért el otthon a Bournemouth ellen, Varga József a 90. percben csereként lépett pályára.

Huszti Szabolcs góllal és gólpasszal tért vissza eltiltását követően - Fotó: bundesliga.de

NÉMETORSZÁG

Németországból sokkal vidámabb hírek érkeztek légiósainkkal kapcsolatban, igaz, nem Gelsenkirchenből. Szalai Ádám együttese, a Schalke ugyanis simán kikapott a vendég Bayern Münchentől (0-4), a válogatott támadó - aki hét közben debütált a Bajnokok Ligája csoportkörében, továbbá állítólag összetűzésbe keveredett Egervári Sándor szövetségi kapitánnyal - végig pályán volt. Huszti Szabolcs ugyanakkor letöltötte eltiltását, a visszatérést pedig góllal és gólpasszal ünnepelte, így a Hannover 2-1-re verte az Augsburgot. A mindent eldöntő találatot honfitársunk a 89. percben, büntetőből szerezte.

A Hannover-Augsburg mérkőzés góljai

A Bundesliga 2-ben a Greuther Fürth és Stieber Zoltán vitte a prímet, a válogatott szélső két parádés góllal vette ki a részét az Union Berlin idegenbeli, 4-2-es legyőzéséből. Stieberhez hasonlóan a zöld-fehérek másik magyarja, Korcsmár Zsolt is végig pályán volt a találkozón, a közvetlen rivális ellen szerzett három ponttal a Fürth a tabella élére ugrott. Hazai sikerével tapad az élbolyra Király Gábor munkaadója, az 1860 München, a bajorok a rutinos kapussal a gólvonalon 3-1-re nyertek az Erzgebirge Aue ellen. Hajnal Tamás és Sváb Dániel is végigjátszotta csapata, az Ingolstadt, valamint az Energie Cottbus hétvégi bajnokiját, ám mindkét gárda vereséget szenvedett, előbbi az FSV Frankfurt (4-1), utóbbi a Karlsruher SC (2-0) vendégeként.

Stieber-parádé Berlinben

A 3. Ligában az Osnabrück fontos három pontot gyűjtött be és megelőzte a hazai környezetben legyőzött Lipcsét (3-2), Nagy Dánielt a 86. percben lecserélték. Bajner Bálint végig pályán volt a Borussia Dortmund második csapatában, de a fekete-sárgák csupán 1-1-re végeztek a Saarbrückennel szemben.

OLASZORSZÁG

Nem a magyarokat foglalkoztató csapatokról szólt a hétvége az olasz másodosztályban, a Serie B ötödik fordulójában a Padova és a Carpi is vereséget szenvedett. Előbbi a listavezető Empoli otthonában maradt alul (3-1), Feczesin Róbert kezdőként 67. percet játszott, Laczkó Zsolt a 72. minutumban csereként állt be. Kovácsik Ádámnak, a Carpi kapusának négyszer kellett a háta mögé nyúlnia, a Cesena 4-1-re páholta el az újoncot.

A harmadosztályban azért termett némi babér számunkra, Novothny Soma együttese, a Paganese ugyanis megszerezte első bajnoki győzelmét a Viareggio otthonában (0-1).

Túl van a bemutatkozáson Filkor Attila Franciaországban

FRANCIAORSZÁG, BELGIUM, SVÁJC

Bemutatkozott új csapatában, a francia másodosztályú Chateauroux-ban Filkor Attila, és kezdőként 57 percet töltött pályán a Le Havre ellen 2-2-re végződő találkozón.

Parádés heten van túl az immár hét mérkőzés óta veretlen belga Genk kapusa, Köteles László. A magyar hálóőr a csütörtöki, Dinamo Kijev elleni Európa Liga-mérkőzéshez hasonlóan a vasárnapi bajnokin sem kapott gólt, a különbség csupán annyi, hogy Ukrajnában 1-0-ra nyertek, a Waasland-Beveren pályáján viszont nem született találat.

A svájci bajnokságban a Sion nem járt sikerrel az aranyéremre pályázó Basel ellen, a meccset végigjátszó Vanczák Vilmos csapata otthon szenvedett 3-1-es vereséget a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben is érdekelt piros-kékek ellen.

HOLLANDIA

Olaszországgal ellentétben az Eredivisie hetedik fordulója a magyarokról (is) szólt. Már szombaton jó hírek érkeztek Hollandiából, hiszen a Groningen kiütötte a Waalwijket (4-1), a zöld-fehérek harmadik gólját pedig a kezdőcsapatban helyet kapó Adorján Krisztián szerezte egy remek cselt követően. Néhány órával később Németh Krisztián nevétől volt hangos Kerkrade és környéke, a Roda ugyanis úgy ért el 3-3-as döntetlen az esélyesebb Heerenveen ellen, hogy az U20-as világbajnoki bronzérmes támadó gólt szerzett és két gólpasszt adott. A másik oldalon a találkozót szintén végigjátszó Otigba Kenneth kesereghetett a pontvesztés miatt. Vasárnap aztán Bodor Boldizsár és Babos Gábor alakulata, az NAC Breda koronázta meg a hétvégét, miután 3-0-ra nyert az AZ Alkmaar ellen. A győztes hazai csapatban előbbi végig pályán volt, utóbbi a cserepadon ült.

Adorján Krisztián szépségdíjas gólja (7:15-től)

Németh Krisztán gólja és gólpasszai

OROSZORSZÁG

Moszkvai rangadót bukott el Dzsudzsák Balázs csapata, a Dinamo, amely hazai környezetben maradt alul a Lokomotivval szemben (1-3). A válogatott szélső végig pályán volt, de csak egy sárga lappal hívta fel magára a figyelmet. Pintér Ádám új csapatánál, a Tom Tomszknál a héten edzőváltás történt, az új tréner, Vaszilij Baszkakov vezetésével pedig vasárnap először nyertek a szibériaiak a Premjer Ligában. A magyar középpályás nem volt a keretben a Rubin Kazany idegenbeli legyőzésekor (1-2). Koman Vladimir végigjátszotta az Ural szamarai mérkőzését a Krilija Szovetov ellen, melyen 1-1-es döntetlen született.

A másodosztályú, kirobbanó formában lévő Alanyija Vlagyikavkaz a továbbra is sérült Priskin Tamás nélkül aratott újabb győzelmet, ezúttal a Jenisej Krasznojarszk ellen (2-1).

GÖRÖGORSZÁG, CIPRUS

Először hullajtott pontokat a görög bajnokságban az Olimpiakosz Pireusz, amely hét közben a Bajnokok Ligájában szenvedett vereséget a Paris Saint-Germaintől. A piros-fehérek kapuját a franciák elleni csatához hasonlóan a Panaitolikosz ellen (0-0) sem Megyeri Balázs védte.

Cipruson Leandro de Almeida csapata, az Omonia Nicosia hétfőn délután az Apollon Limassol vendége lesz.

DÁNIA, NORVÉGIA

Sorozatban harmadszor szenvedett vereséget Vadócz Krisztián csapata, az Odense a dán pontvadászatban. A gárda ezúttal a BL-résztvevő, címvédő FC Köbenhavn otthonában maradt alul (2-1), Vadócz a 73. percben csereként lépett pályára. Norvégiában 1-1-re végzett a Strömsgodset a Brann Bergen vendégeként, Kovács Pétert a 74. percben cserélték be.

AUSZTRIA, LENGYELORSZÁG

Az Európa Liga főtábláján kiütéses győzelemmel mutatkozott be a Salzburg, az osztrák Bundesliga hétvégi, kilencedik fordulójában viszont botlott a listavezető. Gulácsi Péterék erejéből a kétgólos vezetés ellenére csupán döntetlenre futotta a Wolfsberger ellen hazai pályán. A Red Bull kapuját mindkét összecsapáson a magyar hálóőr védte. Értékes pontot szerzett a Wacker Innsbruck az újonc, ám nagyszerűen rajtoló Grödig otthonában (3-3), a vendégeknél Sáfár Szabolcs állt a gólvonalon. A Sturm Graz Szabics Imre nélkül kapott ki az Austria Wientől (1-2).

Lengyelországban tovább botladozik a Lech Poznan, Lovrencsics Gergő együttese, a válogatott szélső végig pályán volt a Pogon Szczecin elleni hazai vereség alkalmával (1-2).

IZRAEL

Az izraeli pontvadászat harmadik fordulójában a Hrepka Ádámot foglalkoztató Bnei Jehuda 4-2-re kikapott hazai környezetben a Bnei Saknin nevezetű csapattól. A hírek szerint Hrepka az 59. percben csereként lépett pályára.