Vélemény

A derbi is igazolta a tételt, szurkolók nélkül nincs futball

Sokáig kell keresgélnünk az emlékeink között, ha a vasárnapi derbihez hasonló magyarországi futballélményt szeretnénk felidézni. Mert vannak ugyan élvezhető, jó iramú, fordulatos mérkőzések a honi labdarúgó pályákon, de a Ferencváros és az Újpest hétvégi rangadója ennél sokkal többről szólt. Szenvedélyről, fantasztikus hangulatról, amely mindenkit magával ragadott. Játékost, edzőt, szurkolót és újságírót. Sőt, talán még az MLSZ-ellenőrt is...

Mást sem tapasztalunk az utóbbi időben - és helyes érzékelésünket sajnos a számok is igazolják -, minthogy egyre kevesebben vásárolnak belépőjegyet az NB I-es mérkőzésekre. Az okokat hosszasan elemezhetnénk a sportág társadalmi megítélésétől, a játék színvonalán át egészen a létesítmények állapotáig. Egy valamit azonban fontos hangsúlyozni: a Magyar Labdarúgó Szövetségnek óriási felelőssége van abban, hogy az élvonalbeli csapatok stadionjai néhány kivételtől eltekintve konganak az ürességtől a bajnoki találkozókon. A szövetség alapvető koncepciója jó, a hiba inkább annak kivitelezésében mutatkozik. A magyar pályák közelében vannak olyan személyek, akik egy-egy klubcsapat sálja mögé rejtőzve azért mennek ki a meccsre, hogy az "alapozás" során elfogyasztott alkoholmennyiségtől felbátorodva botrányt szítsanak. Na, őket valóban el kell távolítani a lelátókról. Azokat a fanatikusokat viszont, akik kilencven percen keresztül szurkolnak, énekelnek, valódi futballhangulatot teremtenek, békén kell hagyni. Még akkor is, ha görögtüzeket gyújtanak, ha füsttel borítják be a játékteret, vagy ha Uram bocsá' elröppen néhány trágár kifejezés... Mert ez is a labdarúgás része a világ minden pontján.

Ferencváros-szurkolók a derbin - Fotó: ulloi129.hu

El tudtok képzelni egy Ferencváros-Újpest rangadót, ahol a két tábor előre kiosztott műanyag tapsolókkal a kezében csücsül, és érzelmektől mentesen, ministránsfiúk módjára figyeli az eseményeket? Ugye, hogy nem. Vasárnap több mint 22 ezren döntöttek úgy, hogy a helyszínen tekintik meg a biztonsági szempontból kiemelt kockázatúnak minősített derbit. Olyanok is kimentek, akik a hétköznapokon angol és német csapatokról, játékosokról beszélnek, magyar futballt csak elvétve néznek, és fogalmuk sincs, ki is az a Bavon Tshibuabua. Most már tudják. Hogy miért voltak ott mégis a Puskás Ferenc Stadionban? Hogy miért kígyózott a sor már a mérkőzést megelőző napok reggelein a jegypénztáraknál? Mert mindenki tisztában volt vele, hogy ez "A meccs", amely egyszerre csempész vissza valamit a magyar labdarúgás fénykorának hangulatából, és jelent olyan sportélményt, amellyel idehaza ritkán találkozni.

Futballunknak a vasárnapihoz hasonló mérkőzésekre lenne szüksége a felemelkedéshez. A szurkolókat nemcsak a minőségi játék, hanem a közösségi élmény is vonzza a stadionokba, 300 ember részvételénél azonban utóbbiról nehéz beszélni. Láthattuk, hogy milyen energiákat szabadít fel a játékosokban a tömött lelátók látványa. Ezért a magyar futballért dolgozók legfontosabb feladata az lenne, hogy csak azokat a személyeket tiltsák el a mérkőzések látogatásától, akik társaikat és az adott klubot bajba sodorják viselkedésükkel. A szurkolókra szükség van. Nagyon nagy szükség. Róluk szól ez az egész.

Köszönet mindenkinek, aki hozzátett valamit a labdarúgás vasárnap délutáni ünnepéhez.


A rangadót a Ferencváros 3-1-re megnyerte, így igazolta a hatharom.com előzetes várakozásait.

[1480580] 2013-09-22 16:30:00 Ferencváros - Újpestx;