La Liga

Vicente Del Bosque akár el is felejthetné a kis kedvencét

Iker Casillas körül áll a bál, sokan aggódnak azért, mert veszélybe került a játéka a jövő évi világbajnokságon. De azért annyira nem lenne rossz a helyzet nélküle sem.

Casillas, Valdés, Reina. A spanyol válogatott kapusainak stabil névsora immár jó hosszú ideje. Valdés és Reina egyszer-egyszer a pályára is odafértek, de azért nem kérdés, hogy San Iker az első számú hálóőr a nemzeti csapatban. Még úgy sem, hogy a Real Madridban már nem az. Éppen olyan érthetetlen, hogy a Királyi Gárda így bánik egyik legnagyobb ikonjával, mint ahogy Raúl esetében is az volt, de tudjuk, hogy mindkét játékos José Mourinhónak köszönheti elsősorban, ami vele történt, történik, mert a portugált az eredményesség érdekli, és semmi más. És sokan egyet is értenek vele.

Tényleg minden áron ragaszkodnia kell Casillashoz Del Bosquének?

Casillas esetében persze inkább az lehetett a baj, hogy kinyitotta a száját, ugyanakkor most már hosszú hónapok teltek el azóta, hogy mellé, elé érkezett Diego López, és még mindig ez a téma. Pedig kiderült, hogy utóbbi egyáltalán nem rossz kapus. Sőt! Meccsről meccsre bizonyítja, hogy helye van a Real kapujában, legutóbb a Galatasaray elleni BL-mérkőzésen tette ezt meg. A Getafe ellen ugyan kapott egy gólt a vasárnap esti bajnokin, de az egyáltalán nem rajta múlott.

Adódik tehát a kérdés, hogy Vicente Del Bosque miért ragaszkodik minden áron továbbra is Iker Casillashoz. Az addig rendben, hogy ő a csapatkapitány, de hasonló kvalitásai Xavinak és Iniestának is vannak. Ráadásul játszatnia sem feltétlen kell a csapat szellemi vezérét, ha van nála jobb a posztján. Mostanában nehéz összevetni a két kapust - leginkább mert Casillas nem játszik -, de a lehetőséget azért talán López is megérdemelné.

Mondjuk Pepe Reina helyén, akinek ugyan nagyszerű szezonjai voltak korábban a Liverpoolban, elég hosszú ideje nincs csúcsformában. Nem követ el nagy hibákat, de tudjuk, hogy a kapustól apróságok is bőven elegendőek, hogy máris bajba kerüljön a csapata. Nála például mostanában sokkal stabilabb a sokak által már csak divatból is rossznak tartott Victor Valdés. A Bajnokok Ligájában és szombaton is kifogott egy-egy tizenegyest, rendszeresen órási bravúrokkal segíti a Barcelona mostanában igen gyengén teljesítő védelmét, és jóval kevesebb labdát ad az ellenfél csatárainak, mint korábban. Meg is tanulta használni a lábait, meg kevesebb kockázatot is vállal feleslegesen.

Tragédia tehát valószínűleg nem történne, ha Del Bosque lecserélné Casillast, van választási lehetősége a pótlására. Inkább úgy tűnik, hogy a nagy ragaszkodás egyfajta politikai döntés Mourinho vagy épp a Real Madrid ellenében. Vagy talán ígéretet tett neki, hogy többé nem hagyja ki, miután 2002-ben jó ideig Césart védette helyette a Realban, ő pedig a BL-döntőben parádézva tért vissza?

Real Madrid-Getafe

Primera División
5. forduló
INFO Real Betis-Granada 0-0
INFO Celta Vigo-Villarreal 0-0
INFO Real Madrid-Getafe 4-1 (2-1)
INFO Valencia-Sevilla 3-1 (1-0)
[1505855] 2013-09-22 19:00:00 Real Madrid - Getafex;