Bajnokok Ligája

Mourinho magára vállalta a kudarcot, Messi a csapatot helyezi előtérbe

A Chelsea Baseltől elszenvedett veresége jelentette a szerdai nap szenzációját a Bajnokok Ligájában. A Kékek vezetőedzője, José Mourinho magára vállalta a felelősséget. A Barcelona kiütötte az Ajaxot, Lionel Messi önmaga helyett a csapatot helyezte előtérbe. Reakciók.

Mourinho nem hibáztatta a csapatot - Fotó: AFP

"Azt hiszem, a csapat nem rendelkezik a kellő érettséggel és karakterrel a játék bizonyos kihívásaihoz. Az Everton a félidő vége előtt szerzett gólt legutóbb, és ez ma megismétlődött. Az első negatív pillanat felrázta a csapatot. Ma este szomorúan indulunk haza, de holnap reggel folytatjuk a munkát" - nyilatkozta José Mourinho. A Kékek múlt hétvégén az Everton vendégeként is kikaptak az angol bajnokságban.

Juan Mata ismét a kispadon kezdett, amit ellen a szurkolók is tüntettek, a 36 millió fontért igazolt Willian volt helyette a pályán. "Nem hinném, hogy most lenne a megfelelő alkalom egyéni teljesítményekről beszélni. Csapatként vesztettünk. A jól és kevésbé jól futballozókért is én vagyok a felelős. Amikor a játékosok villognak, boldog vagyok és szeretek dicsérni, a vereség az én felelősségem. Természetesen nem ilyen eredményt vártunk, elveszettünk három pontot, amit vissza kell valahogy szereznünk. A csoport első két helye most messze került, de meg tudjuk csinálni" - fűzte hozzá a portugál menedzser.

"Időként túl gyorsan elvesztettük a labdát és nem tudtunk nyugodtan játszani, ezért a Chelsea hosszú támadásokat vezetett a térfelünkön. Védekezésben szervezettek voltunk, de így is sok esélyt adtunk az ellenfélnek. Matías Delgado becserélése stabilitást adott a csapatnak. Nem szeretnénk elszállni, megnyertük az első mérkőzést, ennyi. Mindig csak egy meccsre koncentrálunk, a mait még kielemezzük, aztán jön a bajnoki fellépés" - fogalmazott Murayt Yakin, a Basel vezetőedzője.

A Szalai Ádámot foglalkoztató Schalke 3-0-ra legyőzte a vendég Steaua Bukarestet. A válogatott támadó 82 percet töltött a pályán. Jens Keller, a gelsenkircheniek főnöke ideális startnak nevezte a sikert. "Külön kiemelném, hogy zsinórban harmadik meccsünkön nem kaptunk gólt. A csapat egy igazi egységként működik. Jól kezdtünk, egymás után dolgoztuk ki a helyzeteket, aztán visszaestünk, ebben az időszakban átengedtük az irányítást az ellenfélnek. A szünet után is keveset volt nálunk a labda, de összességében mégis simán megszereztük a három pontot. Máris kitűnt, hogy Kevin-Prince Boateng vezéregyéniség" - értékelt Keller.

A halálcsoportban a Napoli és az Arsenal került lépéselőnybe, a dél-olaszok a kvartettben legerősebbnek tartott Dortmundot verték meg. "Sosem felejtem el az éjszakát, gólt rúgtam a népem előtt. Agresszíven kezdtünk, haraptunk az első perctől, de tény, hogy Roman Weidenfeller kiállítása megkönnyítette a dolgunkat. Hittünk benne, hogy képesek vagyunk legyőzni a Dortmundot. Valódi nagycsapatként teljesítettünk, ezért nyertünk. Hétvégén a Milan következik, megpróbálunk meccsről meccsre így futballozni" - mondta a nápolyiak második gólját szerző Lorenzo Insigne.

"Noha jól kezdtünk, a piros lap nagyon rosszkor jött. Sajnos ez benne van a pakliban. Pozitívum, hogy a második félidőben jól reagáltunk a helyzetre. Szépítettünk és ezen kívül is voltak lehetőségeink. Ki tudja, mi történt volna, ha nem fogyatkozunk meg... A vereség ellenére számos dologból építkezhetünk, fel kell állnunk és megnyernünk a következő meccsünket. Azt hittem a kapufámnál, hogy bent volt a labda, teljesen átírta volna a meccset. Ugyanakkor tudjuk, hogy hazai pályán nem fogunk pontokat veszteni" - morfondírozott Pierre-Emerick Aubameyang, a Dortmund támadója.

A négyes másik felvonásán az Arsenal hozta az elvárhatót, győzött Marseille-ben. Az Ágyúsok első találatát Theo Walcott szerezte, aki május 14. után volt újra eredményes klubjában. "Időnként jobb volt a Marseille és ezen a helyen nagyon nehéz nyerni. Nagy győzelmet arattunk, különösen azért fontos, mert a Dortmund kikapott. Minden egyes pont számít ebben a csoportban. A srácok fantasztikusak voltak ma este. Az előző szezonban sem rögtön az elején szereztem az első gólom, aztán házi gólkirály lettem, így jó jelnek tekintem a mai találatom. Idegenben következetesen jól játszunk, ezt hazai pályán is állandósítanunk kell. Ez lesz a következő lépés, ha sikerül, messzire juthatunk ebben a szezonban" - nyilatkozta az angol válogatott támadó.

Messi triplával segítette a Barcát - Fotó: AFP

A Barcelona aratta a nap legnagyobb arányú sikerét. "Természetesen örülök, hogy már 62 gólnál járok a Bajnokok Ligájában, ám az eredmény azt tükrözi, hogy a csapat jól teljesített. Az Ajax erős csapat, minden labdát próbáltak megszerezni és megtartani azt. Jó érzés volt egy olyan ellenféllel játszani, aki tiszta focival küzdött ellenünk. Szép kihívás Raúl gólrekordját megdönteni, de ez nem a legfontosabb. Csapatként más célkitűzéseink vannak. A góljaimnál fontosabb, mennyire versenyképes a csapat" - szögezte le a triplázó Lionel Messi. A Real Madrid ikonja 75 gólt szerzett európai kupamérkőzéseken.

A csoport másik nagyágyúja, a Milan két késői góllal verte meg a Celticet. "Remekül játszottunk, különösen a legutóbbi Torino elleni meccshez képest. Boldog vagyok, hogy a gólom segített a győzelemben, megpattant lövés volt, tudom, de döntő pillanatban született. A feleségemnek és a lányomnak ajánlom" - mondta Cristián Zapata.

"Nem gondolom, hogy ez egy szenvedős győzelem volt. Irányítottuk a meccset és végül az utolsó percekben gólokat is szereztünk. A Celticnek alig voltak helyzetei. Nagyon lényeges, hogy győzelemmel rajtoltunk, szükségünk volt arra, hogy visszanyerjük az önbizalmunkat a Torino elleni bajnoki után. A hiányzók ellenére bizonyítottuk a Milan nagyságát, jó hangulatban készülhetünk a Napoli ellen" - tette hozzá Philippe Mexès.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
E csoport:
INFO FC Schalke 04 (német)-Steaua Bucuresti (román) 3-0 (0-0)
INFO Chelsea (angol)-FC Basel (svájci) 1-2 (1-0)
F csoport:
INFO Olympigue Marseille (francia)-Arsenal (angol) 1-2 (0-0)
INFO Napoli (olasz)-Borussia Dortmund (német) 2-1 (1-0)
G csoport:
INFO Austria Wien (osztrák)-FC Porto (portugál) 0-1 (0-0) TIPP
INFO Atlético Madrid (spanyol)-Zenit (orosz) 3-1 (1-0)
H csoport:
INFO AC Milan (olasz)-Celtic Glasgow (skót) 2-0 (0-0)
INFO FC Barcelona (spanyol)-Ajax Amsterdam (holland) 4-0 (1-0)
[1573736] 2013-09-18 20:45:00 Chelsea - Baselx;[1573735] 2013-09-18 20:45:00 Schalke 04 - Steaua Bucurestix;[1573769] 2013-09-18 20:45:00 Barcelona - Ajaxx;[1573768] 2013-09-18 20:45:00 AC Milan - Celticx;[1573757] 2013-09-18 20:45:00 Atlético Madrid - Zenit Szentpétervárx;[1573756] 2013-09-18 20:45:00 Austria Wien - FC Portox;[1573719] 2013-09-18 20:45:00 SSC Napoli - Borussia Dortmundx;[1573718] 2013-09-18 20:45:00 Marseille - Arsenalx;