NB I

Nem csak mi, a románok is magasról ejtenek a focira

  • PKJ

Alig kétezren mentek ki átlagban az NB I hétvégi meccseire, ez nem csak az MLSZ terveitől van messze, de arányaiban a régióban is a sereghajtók között vagyunk.

Nem csak az NB I-et ejtik le magasról a szurkolói, a szomszédos országokban sem sokkal jobb a helyzet a bajnoki meccsek látogatottságát illetően. A szlovénoknál ezer ember sem jött össze átlagban, de a románok is csak alulról közelítették a kétezret a hétvégén. Nálunk 2007 főre jött ki az átlagos nézőszám, a szlovákok egy kerek ezressel járnak előttünk (a fele akkora lakosság dacára), az osztrákoknál háromszor, a lengyeleknél négyszer jobb a helyzet.

Az ukránoknál a Sahtar és a Dinamo mellett ma már a Metalliszt is dúskál a pénzben, össze sem érdemes hasonlítani a lehetőségeiket a mieinkkel. A lengyelek is más tészta, eleve négyszer annyian vannak mint mi, ehhez jönnek hozzá a tavalyi Eb miatt felturbózott stadionok. A hétvégén átlagban több mint 8000-en voltak bajnoki meccsen náluk.

A szerbekről és a horvátokról egyelőre nem találtunk megbízható adatokat, annyi viszont biztos, hogy a Crvena zvezda 37.000 néző előtt ikszelt odahaza. Nálunk a Debrecen-Videoton meccs 7500 szurkolója volt a csúcs.

A hétvége nézőszámai
NB I, hetedik forduló
Meccs Nézőszám
Paks-Kaposvár 1000
Újpest-Haladás 2117
Puskás-Diósgyőr 300
Honvéd-Mezőkövesd 600
Pápa-FTC 4000
Kecskemét-Pécs 600
DVSC-Videoton 7500
MTK-Győr 500
A hétvége legmagasabb nézőszámai
más kelet-európai ligákban
Liga Meccs Nézőszám
Corgon Liga (szlovák) Dukla Banska Bystrica - Slovan Bratislava 3390
Prva Liga (szlovén) NK Bomzale - Maribor 1000
Liga 1 (román) Steaua - Sageata Navodari 8000
Bundesliga (osztrák) Wacker - Rapid 10642
Premier Liga (ukrán) Metalliszt - Dinamo 39853
Ekstraklassa (lengyel) Slask Wroclaw - Lech Poznan 18761

Időközben kijöttek a HLSZ (Hivatásos Labdarúgók Szövetsége) adatai is, ezek alapján így néznek ki a hazai klubok otthoni átlagnézőszámai: