Davis Kupa

Djokovicsék hátrányból, Berdychék simán döntősök

A címvédő Csehország és a 2010-ben bajnok Szerbia válogatottja is döntőbe jutott a tenisz Davis Kupában, de eléggé különböző úton.

Ahogy a hatharom.com előzetesében olvashattatok róla, Tomás Berdychék és Novak Djokovicsék döntős szereplése is papírformának számított, de míg előbbiek magabiztosan hozták a kötelezőt, utóbbiak megszenvedtek ezért.

A cseh-argentin párharcban a tavalyi finálé egyik hőse, Radek Stepanek és Tomás Berdych is győzött első egyes meccsén, a párosoknál pedig már a továbbjutást is bebiztosították. Ahogy azt szövetségi kapitányuk el is várta.

"Nagyon jól játszottak korábban egymás mellett, a kemény pálya pedig nagyon gyors volt Argentínának. Tomás és Radek csak egy meccset vesztettek együtt párosban, így nagyon biztos voltam a sikerükben" - mondta Jaroslav Navratil.

Igaza lett, ezzel behozhatatlan előnyt szereztek, a két záró egyes meccsen pedig már spórolhatott legjobbjaival, Rosol Zeballos elleni és Vesely Mayerrel szembeni veresége már nem sokat számított. Ő már a döntőn gondolkozhatott, amit idegenben fog majd csapata játszani.

"Biztosan nehéz lesz idegenben, 2009-ben például nagyon simán, 5-0-ra kikaptunk Spanyolországban. De a játékosaim jók, és már elég tapasztaltak ahhoz, hogy nyerni tudjanak" - mondta a szakember. "Szerbia elképesztően nehéz ellenfél lesz, főleg saját pályáján. De itt már nincs könnyű meccs, és hiszünk abban, hogy teljesíthetjük a célunkat. Odamegyünk, és nyerünk!"

Djokovicsék remek fordítást mutattak be - Fotó: AFP

Az ellenfél tehát Szerbia lesz a fináléban, de ez csak az utolsó mérkőzésen vált biztossá. Novak Djokovics ugyanis hiába nyert Vasek Pospisil ellen a Kanada elleni elődöntő nyitómeccsén, Janko Tipszareveics ötszettes háborúban kikapott Milos Raonictól, majd Ilija Bozoljac és Nenad Zimonjics is hasonlóan nagy csatában veszítette el Pospisil és Daniel Nestor ellen a páros mérkőzést.

A zárónapon aztán Djokovics és Tipszarevics megtették a magukét, a világelső Raonicot, 23. helyen rangsorolt honfitársa pedig Pospisilt győzte le három szettben, így 1-2-ről fordítva Szerbia csapata jutott tovább.

"Nyertem már néhány Grand Slamet, de semmit nem lehet a csapatban elért sikerhez hasonlítani. A társak ott vannak érted, szurkolnak minden ütésnél. A 2010-es győzelmünk mindenki számára inspirációt jelentett a következő évre, ezért különösen közel áll a szívemhez" - mesélt a Davis Kupát övező hangulatról Djokovics.

A döntőben az utóbbi négy évben már harmadszor találkozik a cseh és a szerb válogatott, 2010-ben Djokovicsék az elődöntőben verték 3-2-re Berdychéket, tavaly pedig utóbbiak a negyeddöntőben, 4-1-gyel vágtak vissza.

Davis Kupa
világcsoport, elődöntő
Csehország-Argentína 3-2
Radek Stepánek-Juan Mónaco 7:6 (7-3), 6:3, 6:2
Tomás Berdych-Leonardo Mayer 6:4, 4:6, 6:3, 6:4
Berdych/Stepánek-Carlos Berlocq/Horacio Zeballos 6:3, 6:4, 6:2
Lukás Rosol-Zeballos 6:4, 6:7 (6-8), 4:6
Jirí Vesely-Mayer 4:6, 4:6
 
Szerbia-Kanada 3-2
Novak Djokovics-Vasek Pospisil 6:2, 6:0, 6:4
Janko Tipszarevics-Milos Raonic 7:5, 3:6, 6:3, 3:6, 8:10
Ilija Bozoljac/Nenad Zimonjics-Daniel Nestor/Pospisil 7:6 (8-6), 4:6, 6:3, 6:7 (5-7), 8:10
Djokovics-Raonic 7:6 (7-1), 6:2, 6:2
Tipszarevics-Pospisil 7:6 (7-3), 6:2, 7:6 (8-6)