Vélemény

Kötelezőt mondott fel a Fradi, érdi kisiskolások nagy napja

Nehezen indult mindkét elődöntő, de végül a Ferencváros és az Érd női csapata is továbbjutott a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

Az első meglepetés akkor ért a népligeti Fradi csarnoknál, amikor még közvetlenül a kezdés előtti percekben is vaskos kötegekben kínálták a jegyeket a női kézilabda Bajnokok Ligája selejtezőjére. Arra lehetett azért számítani, hogy az érdiek és a svájci Zug találkozójára simán bejuthatunk, abban viszont az "álruhás", ezúttal akkreditáció nélkül, normál szurkolóként a Kismartoni útra érkező sajtómunkás sem bízhatott, hogy meccsnapon is lehet még - legálisan - Fradi-meccs jegyhez jutni . Mert ez - selejtező ide vagy oda - mégiscsak a Bajnokok Ligája sorozat, ahol földrészünk legjobb női kézilabda csapatai harcolnak egymással Budapesten a 16-os főtáblára jutásért.

Az érdiek masszív lelátói támogatással kezdhették meg a délutáni első találkozót, ahol a svájci Zug egyszer (0-1) vezetett csupán, ám mégsem alakult annyira simán a csata Klivinyi Kingáék számára. A folyamatosan meglévő 3-4 gólos különbségről (a szünetben 18-14 volt ide) végül csak a hajrá tíz percében sikerült elmozdulni a nyolc gólig jutó Kovács Anna vezetésével, a vége az elfáradó svájciak ellen aztán magabiztos, kilencgólos (34-25) siker lett. A Fradi törzsszurkolók helyét teljesen kitöltő tengernyi narancsmezes fiatal meglepően jó hangulatot biztosított az érdi csapatnak, lelkes kiabálásuk ereje ugyanis - bár magamban eleinte erre számítottam - a kezdeti percek után sem lankadt. Sőt. A felnőttek által dobolt ütemre szurkoló iskolások igazi ünnepnappá varázsolták a BL-selejtezőt, amelyen valamennyi klasszikus szurkolói rigmust felvonultatva végigvisítozták, kurjongatták a meccset. Sőt mi több, még a győzelem után sem hagyták abba, az önfeledt ifjak a meccs után már-már olimpia-közeli hangulatot varázsoltak a sok nagy meccset megélt Elek Gyula Aréna környékére. Szép volt gyerekek, csak így tovább vasárnap is, sőt felnőttként se adjátok alább a szurkolást!

A második meglepetés aztán nem sokkal hat óra előtt ért, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy bizony tényleg nem lesz telt ház a Fradi és a horvát HC Lokomotiva Zagreb találkozóján - sem. Pontos nézőszám adatokat ugyan még nem láttam, de ránézésre még az is előfordulhat, hogy az érdiek meccsén bizony többen voltak a lelátókon. Ismerve azonban a zöld-fehér szurkolók lelkesedését, ettől függetlenül is lehetett volna még falrengető hangorkán és fergeteges hangulat, ám az első harminc percben sajnos ebből semmit sem láttunk-hallottunk. A zúgó Fradi-kapufák okozta csendbe sorozatos hibák csúsztak be a hazai oldalon, az agilisen támadó horvátok viszont jól sáfárkodtak a helyzeteikkel, (sőt 6-9-nél csak egy elnagyképűsködött hetesüknek köszönhettük, hogy nem lett négy oda) így ők mehettek el 9-7-es előnnyel a szünetre. Az első 30 percet nagyrészt csendben, bosszankodva végignéző Fradi-tábor így főként a dán játékvezetői párossal foglalkozott, akik több ítéletükkel is borzolták a kedélyeket. Erre a zöld-fehérek edzője, Elek Gábor meccs utáni nyilatkozatában ("Kimondottan rosszindulatú volt a játékvezetés!") is utalt.

A második félidő elején is ment még a "hülyebírózás", sőt meglett öregurak részéről bizony monitorra nem illő angol szitokszavak is sűrűn zúdultak az északi bírópáros felé. Az izzadó halántékú és erősen dagadó agyi erekkel ugráló uraknak csak akkor sikerült megnyugodniuk, amikor a játékrész közepén végre átvette a vezetést a Zácsik Szandra és a végre üzemi hőfokra melegedő Tomori Zsuzsa átlövés góljaira építő Fradi. A legnagyobb (ekkor azért már az érdi kisiskolásokat is felülmúló) szurkolás is ezekben a percekben volt, igaz az átvett vezetést aztán szép csendben nyugtázta az ezúttal foghíjas Fradi-tábor, mint ahogy a végül papírforma (26-23) győzelem okán sem gyúltak különösebb örömtüzek - tény, látott már ennél parázsabb, hangulatosabb találkozót is a csarnok. Elek Gábor lányai viszont nehéz rajt után hozták a kötelezőt, legyőzték a náluk gyengébb horvát csapatot, véglegessé téve ezzel a vasárnap délutáni magyar házidöntőt. Abban biztosak lehetünk tehát, hogy az Érd-Ferencváros párosítás miatt a címvédő Győri Audi ETO KC mellett lesz második magyar női klubcsapat is a Bajnokok Ligája főtáblán. Egy ilyen sorsdöntő meccs viszont talán megérdemelné, hogy egy kétmilliós nagyvárosban telt házas legyen...

Női kézilabda Bajnokok Ligája selejtező
elődöntők:
FTC Rail Cargo Hungaria - HC Lokomotiva Zagreb (horvát) 26-23 (7-9)
Érdi VSE - LK Zug Handball (svájci) 34-25 (18-14)
vasárnap:
a 3. helyért
LK Zug Handball - HC Lokomotiva Zagreb 14.00
döntő
FTC Rail Cargo Hungaria - Érdi VSE 16.15

A budapesti tornát megnyerő csapat bekerül a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata közé, a második és a harmadik helyezett a KEK-ben a legjobb 24 között folytathatja szereplését, míg a negyedik sem búcsúzik a nemzetközi kupáktól, hanem szintén a KEK-ben a 24 közé jutásért játszik majd tovább.