VB 2014

Elérkezett a váltás ideje, László Csabának mennie kellett

Közös megegyezéssel szerződést bontott a Litván Labdarúgó-szövetség és László Csaba szövetségi kapitány - adta hírül a balti állam egyik hírportálja csütörtökön. A magyar szakembernek a hivatalos indoklás szerint az elmúlt két esztendő gyengébb eredményei miatt kellett távoznia a nemzeti csapat kispadjáról, ám úgy tudni, az is szerepet játszott a döntésben, hogy a tréner nem mindenben értett egyet a szövetség vezetőivel.

László Csaba (balra) már nem a litván válogatott szövetségi kapitánya

"A kapitányváltás mindig bonyolult és kellemetlen dolog" - idézi a pl.delfi.lt cikke a szervezet elnökét, Julius Kvedarast. "A történtek értékelése után úgy döntöttünk, hogy változtatnunk kell. Köszönöm Csaba segítségét, és azt, hogy a nehéz időszakokban is kitartott mellettünk. Sok sikert kívánok neki edzői pályafutásához."

László Csaba 2012 januárjától irányította a litván válogatottat, tizenhat hivatalos mérkőzése közül azonban csupán kettőt nyert meg az együttes, négyszer döntetlent ért el, tízszer pedig vereséget szenvedett.

"Mindkét fél számára kedvező megoldás született" - kommentálta az eseményeket a székelyudvarhelyi születésű tréner, aki korábban Uganda szövetségi kapitánya is volt, az afrikai alakulatot sikerült kijuttatnia az Afrikai Nemzetek Kupájára. "Szeretnék köszönetet mondani a szövetségnek, hogy lehetőséget adott a bizonyításra. Köszönöm a játékosaim munkáját és a közönség támogatását is."

Litvánia két fordulóval a zárás előtt a világbajnoki selejtezősorozat G-csoportjának negyedik helyén áll, ám a továbbjutásra már nincs esélye, hiszen a hatos első két helyén biztosan Bosznia-Hercegovina és Görögország végez majd. A sors fintora, hogy László Csabának győztes mérkőzés után kell átadnia helyét a válogatott kispadján, hiszen a gárda kedden 2-0-ra győzött Liechtenstein ellen.

Elképzelhető, hogy a 49 esztendős edző rövidesen újra klubcsapatnál dolgozik majd, korábban Skóciában, a Hearts trénereként hangos sikereket ért el, 2009-ben az év legjobbjának választották. László Csaba idehaza a Sopronnál és a Ferencvárosnál, külföldön pedig a belga Charleroi-nál is tevékenykedett.

Európai zóna, G-csoport
A csoport állása
    M Gy D V Rg Kg P
1. Bosznia-Hercegovina 8 6 1 1 25 5 19
2. Görögország 8 6 1 1 9 4 19
3. Szlovákia 8 3 3 2 9 7 12
4. Litvánia 8 2 2 4 7 10 8
5. Lettország 8 2 1 5 8 16 7
6. Liechtenstein 8 0 2 6 3 19 2
[1138990] 2013-09-10 17:30:00 Litvánia - Liechtensteinx;