VB 2014

Ki a csuda áll a brazilok kapujába a világbajnokságon?

Kapusgondokkal küzdhet Luiz Felipe Scolari, a házigazda brazil válogatott szövetségi kapitánya a jövő évi világbajnokságon, miután Júlio César helye minimum megkérdőjelezhető klubcsapatában.

A korábban az Interben stabil kezdőnek számító, 34 éves hálóőr 2012 nyarán igazolt a Queens Park Rangershöz, miután az olasz klub szerződtette Samir Handanovicot, és nem akart vele a posztjáért versenyezni. A londoniaknál viszonylag stabil formát mutatott, így egyértelmű volt, hogy a Konföderációs Kupán is ő védhet. Azonban a csapat kiesett a Premier League-ből, ő pedig távozni akart. Saját bevallása szerint a Benficához állt közel, de az átigazolás nem jött össze, ő pedig jelen állás szerint örülhet, ha a kispadon helyet kap, bár elég optimistának tűnik a kérdésben.

Elszúrta vb-szereplését? - Fotó: AFP

"Harry Redknapp nagyon őszinte volt, és azt mondta, azért nem játszat, mert bejelentettem, hogy elmennék. Most, hogy vége az átigazolási időszaknak, újra játszani akarok. A QPR-ra koncentrálok, és szeretném a csapatot egy jó szezonhoz hozzásegíteni" - mondta pozíciójáról.

Csakhogy bármennyire is motiváltnak érzi magát, az első öt fordulóban a korábbi angol válogatott Robert Green őrizte a Rangers kapuját, és összesen két kapott gól, négy győzelem és egy döntetlen után meglepő lenne, ha Redknapp a brazil kedvéért elkezdené váltogatni a kapusait.

Nem valószínű, hogy Júlio Césarnak nem voltak kérői a nyáron, ő mégsem tudta megoldani az átigazolását, így pedig nagy veszélybe kerülhet a vb-szereplése, egyúttal pedig a brazil válogatott eredményessége is. Mögötte az utóbbi időben a Botafogo portását, bizonyos Jeffersont, és a Fluminense hálóőrét, Diego Cavalierit ültette a padon a szövetségi kapitány. Előbbi valamikor járt Törökországban a Trabzonspornál és a Konyaspornál, utóbbi pedig egyetlen lejátszott bajnoki nélkül eltöltött három évet a Liverpoolnál, majd egyet a Cesenánál, ezen kívül viszont csak Brazíliában játszottak.

Európában jelenleg nem túl nagy a felhozatal sokat és magas szinten játszó kapusokból. A legelőrébb még a Valenciánál szereplő Diego Alves jár, aki a spanyol bajnokság első három fordulójában védett, az utóbbi két évben viszont ki-kimaradt a csapatból. Rajta kívül a topbajnokságokban csupa-csupa cserekapust találunk, őket főleg Olaszországban. Igaz, a Fiorentinánál az eddigi két bajnokin Neto védett, de ő még csak 24 esztendős, és az elmúlt négy évben összesen 10-szer vetették be a Serie A-ban.

Brazíliában természetesen csupa hazai születésű kapus őrzi a csapatok hálóját, de kérdéses, hogy ők készen állnak-e a vb jelentette megmérettetésre. Persze az is igaz, hogy 2002-ben Scolarinak már bejött Marcos szerepeltetése, ő pedig egyetlen meccset sem játszott profi karrierje során a Palmeirason kívül más klubban. Mondjuk őt most nem hívhatja be a kapitány, mert 40 éves és már visszavonult, de még mindig ott van a vele majdnem egykorú Dida, aki nem akasztotta szögre a kesztyűket...

Brazília a házigazda jogán automatikus résztvevője a jövő évi világbajnokságnak, így nem kell selejtezőket játszania. Scolari együttese barátságos találkozókkal készül a seregszemlére, az elmúlt hétvégén Ausztráliát tömték ki Neymarék (6-0), majd a Cristiano Ronaldo nélkül felálló portugál válogatott is kapitulált a brazilokkal szemben (3-1) - az utóbbi sikert a hatharom.com is megtippelte.

A brazil válogatott októberben Ázsiában turnézik, 12-én Szöulban a szintén vb-résztvevő Dél-Korea együttesével játszik, majd 15-én Pekingben a tornáról lemaradó Zambiával meccsel.