VB 2014

Orbán Viktor Paulo Sousát akarja szövetségi kapitánynak

A magyar válogatott kedd esti, Észtország elleni világbajnoki selejtezőjén régi ismerős tűnt fel a VIP-páholyban. A helyszínen tekintette meg ugyanis a mieink 5-1-es győzelmével zárult mérkőzést Paulo Sousa, a Maccabi Tel-Aviv vezetőedzője. Izraeli sajtóinformációk szerint a portugál tréner nem csak látogatóba jött Budapestre, hanem azért is, hogy jövőbeli munkavállalásáról beszélgessen Orbán Viktor miniszterelnökkel és a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetőivel.

Paulo Sousa a Puskás Stadion VIP-páholyában - Fotó: NSO

A walla.co.il cikkében arról olvashatunk beszámolót, hogy a Videotont 2012-ben az Európa Liga csoportkörébe vezető szakember az első számú jelölt a szövetségi kapitányi posztra, amit a jelenleg zajló szezon végén vehet át Egervári Sándortól. Orbán Viktor elismeri Sousa Székesfehérváron végzett munkáját, ezért szeretné, ha a játékosként kétszeres Bajnokok Ligája-győztes portugál a nemzeti csapatnál is kamatoztathatná tudását és tapasztalatát. Magyarországi forrásra hivatkozva az izraeli portál azt írja, hogy kilencvenkilenc százalék az esély Sousa szerepvállalására a válogatottnál, a kérdés csupán az, hogy a 43 esztendős edző mikor áll munkába. A hírek szerint az időpont 2014 nyara lehet, mert az egykori ötvenkétszeres portugál válogatott középpályás júniusban kétéves szerződést kötött a Maccabi Tel-Avivval, az első esztendőt pedig mindenképpen végigdolgozná Izraelben. Kapkodásra nincs is oka, hiszen a 2016-os Európa-bajnokság selejtezői csak jövő szeptemberben kezdődnek.

Az időpontot és a döntést befolyásolhatja, ha a mieink Hollandia legyőzésének köszönhetően megszerezik a világbajnoki pótselejtezőt érő második helyet a csoportban, netán kijutnak a brazíliai tornára. Egervári állása egyébként a Bukarestben elszenvedett szégyenteljes vereség után került veszélybe, a kapitány megítélésén az észtek magabiztos legyőzése csak némileg tudott javítani. Az ügynek külön pikantériát ad, hogy Egervári és Sousa között nem felhőtlen a viszony, sőt, a portugál magyarországi ténykedése során nyilvánosságra is került a két szakember vitája. Amint arról februárban a hatharom.com is többször beszámolt, a Videoton akkori vezetőedzője nem fogadta a szövetségi kapitány kézfogását, majd azzal magyarázta udvariatlan tettét, hogy Egervári rendre hátba támadta, és az MLSZ-en keresztül próbált nyomást gyakorolni rá.

Paulo Sousa lehet a magyar válogatott szövetségi kapitánya 2014-től

Noha Sousa még csak nyolc esztendeje dolgozik edzőként a szakmában, hozzáértése és elhivatottsága nehezen megkérdőjelezhető. Tapasztalatot nemcsak korábbi klubcsapatainál, hanem válogatott együttesnél is szerzett, hiszen dolgozott a korosztályos portugál nemzeti csapatnál, majd az A-válogatottnál is Carlos Queiroz segítőjeként. A leghangosabb sikereket a Videoton edzőjeként érte el, miután a székesfehérvári klub vezetői meghúzták azt a bátor lépést, hogy felállították a kispadról a bajnokcsapat trénerét, Mezey Györgyöt. A luzitán érkezésével a csapat játékoskerete és játékstílusa is megváltozott, és bár a piros-kékek a Sousa-éra első esztendejében elvéreztek a nemzetközi porondon, a szisztematikus munka gyümölcseként 2012 őszén már az Európa Liga csoportkörében futballozott a gárda. A honi szakma ennek ellenére folyamatosan támadta, kritizálta Sousát, a portugál többször keveredett összetűzésbe az MLSZ-szel, a játékvezetőkkel és az újságírókkal.

Kérdés, hogy ilyen előzmények után a karakán véleménynyilvánításáról, szókimondásáról ismert Sousa miként képes belesimulni a köztudottan sajátos magyar közegbe kapitányként, és hogyan tudna együttműködni a klubokkal. Érdekes lehet az is, hogy az immár magyar állampolgársággal rendelkező Nikolics Nemanjára, valamint a honosítással kapcsolatban szóba került más Videoton-játékosokra számítana-e a válogatottnál a magyar Ligakupa- és Szuperkupa-győztes tréner, netán visszatérne-e a nemzeti csapathoz a mellőzött Huszti Szabolcs.