Forma-1

Jövőre Alonso-Räikkönen a felállás a Ferrarinál - hivatalos

A Ferrari hivatalosan megerősítette, hogy kétéves szerződést kötött a finn Kimi Räikkönennel, aki 2007-ben világbajnokságot nyert a csapattal.

"Isten hozott újra, Kimi!" - írja hivatalos oldalán a Ferrari Forma-1-es csapata, azaz eldőlt, hogy a Jégember elhagyja a Lotust, és jövőre újra a Ferrarinál fog versenyezni. Sőt, 2015-ben is, mivel kétéves szerződést írt alá az istállóhoz.

Egy irányba kellene húzniuk jövőre a szekeret

Egyúttal az is biztossá vált, hogy a távozó Felipe Massa helyére kerül, és Fernando Alonsóval fog együtt küzdeni a csapat sikereiért.

Ez merőben új felállás a Ferrarinál, amely az utóbbi jó néhány évben egyértelműen támogatta, sztárolta valamelyik versenyzőjét, a másikat pedig csak szárnysegédként, hátvédként alkalmazta. Ennek ékes legutóbb Alonso könnyed előzése volt Massával szemben az Olasz Nagydíjon, de emlékezhetünk komoly ügyekre korábbról is, amikor például Rubens Barrichellótól vettek el egyértelmű sikereket azért, hogy Michael Schumacher nyerhessen.

"Fernando gyorsabb nálad. Értetted az üzenetet?" - a BBC összeállítása egy Massának adott utasításról

Talán a legemlékezetesebb Schumacher-előzés: 2002, Ausztria

Az kizárt, hogy a mostani párosításban bármelyik pilóta aládolgozzon a másiknak - legalábbis amíg mindkettőjüknek reális esélye van a világbajnoki versengésben -, ez pedig a vezetőket új, eddig ismeretlen helyzetbe sodorhatja.

A 33 éves Räikkönen 2001-ben, a Sauber versenyzőjeként mutatkozott be a Forma-1-ben, majd 2002 és 2006 között a McLarennél volt. Az akkor még Ron Dennis irányította alakulattal kétszer második lett a világbajnoki pontversenyben, majd 2007-ben a Ferrarihoz szerződött, ahol első évében vb-címet szerzett. Egy harmadik, majd egy hatodik hely után 2009-ben elhagyta az olaszokat - akikkel nem igazán tudta összeegyeztetni laza életstílusát -, sőt, az egész Forma-1-es karrierjét felfüggesztette. 2012-ben tért vissza, a Lotus pilótájaként, tavaly harmadik helyen végzett a szezon végén, idén pedig hét futammal a vége előtt a negyedik helyen áll.