NFL

Újabb rekordot állított be a tojáslabda Picassója

  • Szabó András

„Itt van az NFL, itt van újra…” költhetnénk át a klasszikus mondókát, remélem sokak örömére. Az Egyesült Államokban ugyanis megkezdődött a profi tojáslabdás futballszezon, ahol már az első játékhéten majdnem fél évszázados rekord dőlt meg.

Nem csak állni állt úgy labdával a kezében de Peyton Manning úgy is játszott, mint egy isten / AFP

A bajnokság nyitómeccsén Peyton Manning, a Denver Broncos irányítója hét (!) touchdown-passzt adott, amivel beállította a vonatkozó, nem mostanában felállított csúcsot. Utoljára Joe Kappnak, a Minnesota Vikings quarterbackjének sikerült egy meccsen hét darab hat pontot érő passzt adnia még 1969-ben (a Vikes akkor 52-14-re nyert - az ellenfél pont Manning egykori csapata, az Indianapolis Colts volt).

A mesterhetes eléréséhez persze megfelelő ellenfél is kellett; a bajnok Baltimore Ravens pedig mindent megtett azért, hogy Manning príma mutatókkal zárja a találkozót. Kezdésnek a második negyedben az újonc Brynden Trawick kabaréba illő módon rohant bele egy puntnál saját csapattársába, a labdára figyelő Jacoby Jonesba, így nagyszerű mezőnypozícióban került a labda a Vadlovakhoz. Az ajándékot Manning egy ismeretlen arc, Julius Thomas elővételével használta ki; az egykori kosárlabdázónak eddig kétéves profi pályafutása alatt összesen öt elkapott yardja volt, amit élete meccsével egyből meghúszszorozott. Még a félidő előtt ugyanis megkapta karrierje első, majd második touchdown-passzát is, de ez még nem volt minden!

A nagyszünet után Manning és a Broncos egyszerűen képtelen volt hibázni, sőt, még amikor hibáztak, akkor is jól jöttek ki belőle. A harmadik negyed első támadásánál a New England Patriotstól megszerzett Wes Welker egyenesen a földről szedett fel egy eltévedt Manning-passzt, amit a játékvezetők szabályosnak véltek. Így mehetett tovább a henger, ami a Ray Lewis visszavonulása és Ed Reed eleresztése miatt rengeteg rutintól megszabaduló Ravens-védelmet egyszerűen a földbe döngölte.

Még a harmadik negyedben Andre Caldwell hosszú elkapásával, illetve két Welkernek megindított touchdownnal eldőlt a meccs, s innentől már csak a rekorddal kellett törődnie Manningnek. Ebben partnerei voltak az elkapók is - a záró játékrészben a tavaly remeklő Demaryius Thomas két hatalmas játékot is csinált elkapásaiból, többek között ezt a 78 yardos gyönyörűséget -, de a védelem is kivette a részét a bajnoki címvédő agyonveréséből. Volt itt minden, mint a búcsúban: blokkolt punt, DeSean Jackson módra elejtett interception, hatalmas ütközések; egyedül csak a safety hiányzott (amit a Tennessee Titans a vasárnapi etapban röhejes módon pótolt), de a John Fox edző balszerencséjére az ezért felelős Von Miller doppingvétség miatt épp eltiltását tölti.

Nem mintha nagyon bánkódott volna a legutóbb a Carolina Panthersben edzősködő szakember ezért, hiszen így sem hitt a szemének: „Peyton lenyűgöző volt. Peyton már elég sokszor lenyűgöző volt.” Meg tudjuk érteni: ahogy már említettük, hét touchdownjával rekordot állított be, amivel most már hatodmagával együtt trónol a „minden idők legjobb irányítóteljesítményei” feliratú kerekasztalnál. A hihetetlen hatos tagjai egyébként még Sid Luckman (1943, Bears – Giants), Adrian Buck (1954, Eagles – Redskins), George Blanda (1961, Oilers – Titans) és Y.A. Tittle (1962, Giants – Redskins). Nem egy rossz névsor, elvégre Luckman, Blanda és Tittle is tagja a Hírességek Csarnokának; igaz, Wes Welker még ennél is egy szinttel nagyobb művészhez hasonlította őt.

Amikor az apró elkapót megkérdezték, kivel jobb együtt játszani, Tom Bradyvel vagy Peyton Manninggel, ő nemes egyszerűséggel csak ennyit válaszolt: „Nem akarom összehasonlítani őket. Minek választani Michaelangelo és Picasso között?

NFL, alapszakasz
1. játékhét
Pénteken rendezték:  
Denver Broncos – Baltimore Ravens 49-27
   
Vasárnap rendezték:  
Buffalo Bills – New England Patriots 21-23
Carolina Panthers – Seattle Seahawks TIPP 7-12
Chicago Bears – Cincinatti Bengals 24-21
Cleveland Browns – Miami Dolphins 10-23
Detroit Lions – Minnesota Vikings 34-24
Indianapolis Colts – Oakland Raiders 21-17
Jacksonville Jaguars – Kansas City Chiefs 2-28
New Orleans Saints – Atlanta Falcons 23-17
New York Jets – Tampa Bay Buccaneers 18-17
Pittsburgh Steelers – Tennessee Titans 9-16
San Francisco 49ers – Green Bay Packers 34-28
St. Louis Rams – Arizona Cardinals 27-24
Dallas Cowboys – New York Giants 36-31
   
Kedd hajnalban rendezik:  
Washington Redskins – Philadelphia Eagles 01:10
San Diego Chargers – Houston Texans 04:20
A csoportok állása
AFC Dél      
Tennessee Titans 1 0 +7
Indianapolis Colts 1 0 +4
Houston Texans 0 0 0
Jacksonville Jaguars 0 1 -26
       
AFC Észak      
Cincinatti Bengals 0 1 -3
Pittsburgh Steelers 0 1 -7
Cleveland Browns 0 1 -13
Baltimore Ravens 0 1 -22
       
AFC Kelet      
Miami Dolphins 1 0 +13
New England Patriots 1 0 +2
New York Jets 1 0 +1
Buffalo Bills 0 1 -1
       
AFC Nyugat      
Kansas City Chiefs 1 0 +26
Denver Broncos 1 0 +22
San Diego Chargers 0 0 0
Oakland Raiders 0 1 -4
       
NFC Dél      
New Orleans Saints 1 0 +6
Tampa Bay Buccaneers 0 1 -1
Carolina Panthers 0 1 -5
Atlanta Falcons 0 1 -6
       
NFC Észak      
Detroit Lions 1 0 +10
Chicago Bears 1 0 +6
Minnesota Vikings 0 1 -10
Green Bay Packers 0 1 -14
       
NFC Kelet      
Dallas Cowboys 1 0 +5
Philadelphia Eagles 0 0 0
Washington Redskins 0 0 0
New York Giants 0 1 -5
       
NFC Nyugat      
San Francisco 49ers 1 0 +14
Seattle Seahawks 1 0 +5
St. Louis Rams 1 0 +3
Arizona Cardinals 0 1 -3