Magyar válogatott

Mészöly vagy Henk Ten Cate - ki lesz Egervári utódja?

A magyar válogatott pénteken 3-0-s megsemmisítő vereséget szenvedett Bukarestben a román válogatottól, így minimálisra csökkentek az esélyei a 2014-es világbajnoki részvételt illetően. A csúfos eredmény mellett a nemzeti csapat elképzelés nélküli játéka miatt is főhetett a feje Egervári Sándor szövetségi kapitánynak, akit a hírek szerint hamarosan új szakember követhet a válogatott élén.

Henk Ten Cate az MTK vezetőedzőjeként már megismerhette a magyar viszonyokat

Hét fordulót követően a magyar válogatott a harmadik helyen áll a D-jelű selejtezőcsoportban, így három körrel a kvalifikáció előtt még van matematikai esélye a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére. A sorsolás további alakulását is figyelembe véve azonban már kevésbé lehetünk bizakodóak, hiszen a mieink fogadják az észteket és Andorrát, valamint tesznek egy látogatást Amszterdamba.

A két legnagyobb riválisnak tartott török és román válogatott kedden egymás ellen lép pályára, majd a hátralévő fordulókban Victor Piturca alakulata az észtek és Andorra ellen meccsel, míg Fatih Terim legénysége Tallinba látogat, majd - az akkora már vélhetően továbbjutó - Hollandiát fogadja.

A pénteki mérkőzés után tehát igen nehéz helyzetbe került a magyar csapat, amely a mutatott játék terén az elmúlt néhány találkozón hatalmas csalódást okozott a szurkolóknak.

A sorsdöntő találkozónak titulált bukaresti összecsapást követően a magyar sajtóban már felmerült néhány szakember neve, mint Egervári Sándor lehetséges utódja.

A hivatalosan még meg nem erősített információk szerint a magyar garnitúrából Mészöly Géza a legesélyesebb a pozícióra, de az MLSZ külföldön is keresi Egervári utódját. A korábban Újpesten dolgozó szakember 2008 óta az MLSZ utánpótlásában dolgozó Pisont Istvánnal együtt rendszeres látogatója a korosztályos mérkőzéseknek, nemzetközi utánpótlás tornáknak, így a játékosokat, azok képességeit és aktuális formáját vitathatatlanul tökéletesen ismeri.

Ugyanakkor ismét felmerült egy külföldi tréner alkalmazásának a lehetősége. Olyan szakember, aki nemzetközileg is elismert, és ismeri a magyar viszonyokat, nem túl sok található. László Csaba és Bölöni László neve is felmerült, de utóbbi már többször elhárította az erre vonatkozó kérdéseket, így elképzelhető, hogy nem vállalná a megbízatást. A Ferencvárosnál dolgozó Ricardo Moniz tevékenységét elismerve a holland iskola képviselője lehet a befutó. A magyar válogatott vezetőedzői pozíciójára azonban nem a zöld-fehérek trénerét kívánják felkérni, hanem a korábban az MTK  szakmai munkáját irányító Henk Ten Cate-t.

A holland mellett szól, hogy nagyon jól ismeri a helyi viszonyokat, megfelelő szakmai tapasztalata van, kiváló képességfejlesztő, jó taktikai érzékkel bír, valamint nagyszerű motivátor is. Sajtóhírek szerint a tárgyalások már túllépték a tapogatózó jelleget.

Néhány hónappal ezelőtt felmerült a Videotont is irányító Paulo Sousa neve is, de a portugál szakember eltávolodott Magyarországtól, és jelenleg az izraeli Maccabi Tel-Aviv vezetőedzőjeként dolgozik.

Kedden a magyar csapat Budapesten Észtország legjobbjait fogadja, a baltiak pénteken hatalmas meglepetésre 2-2-s döntetlent játszottak Hollandiával.


A Magyarország-Észtország mérkőzésről kedden 20:30-tól a hatharom.com élő, szöveges tudósításban beszámol!

VB 2014 - selejtező
Európai zóna, D-csoport
    M GY D V RG KG P
1. Hollandia 7 6 1 0 22 4 19
2. Románia 7 4 1 2 13 10 13
3. Magyarország 7 3 2 2 13 11 11
4. Törökország 7 3 1 3 12 7 10
5. Észtország 7 2 1 4 5 11 7
6. Andorra 7 0 0 7 0 22 0
[1147884] 2013-09-10 20:30:00 Magyarország - Észtországx;