Vélemény

Gut, besser, Vettel

  • P. Kele János

Aligha kérdéses, hogy a demoralizáló előnnyel győző Vettel volt a hétvége legjobbja, de Alonso, Hülkenberg és Massa is nagyot ment. Elemzés.

Vettel egyelőre még így mutatja világbajnoki címeinek számát, hamarosan változhat a koreográfia - Fotó: AFP

Kis híján nem volt olyan edzés a hétvégén Monzában, ahol ne Sebastian Vettel lett volna a leggyorsabb, a német a teljes mezőnynek befűzte az oktatófilmet, majd a versenyen is tükörsimán győzött. Sikerével immáron 53 pont az előnye a bajnoki tabellán, kétszer egymás után is kieshetne, és Alonso úgy sem tudná befogni, ha mindkét kérdéses futamot megnyerné. Még hét futam van hátra a bajnokságból, az ázsiai versenyhelyszínek pedig - ahol Vettel hagyományosan bombaerős - még csak most jönnek. Akárhonnan nézzük, papírforma szerint ez a bajnokság bizony eldőlt.

Lehetne vitát nyitni arról, hogy mennyire a Red Bull és mennyire Vettel sikere ez, tény, a németnek megint sikerült beszereznie a feneke alá a mezőny legjobb autóját, de higgyük el, nem csak ezen múlik. Ezúttal szó sincsen akkora fölényről, mint 2011-ben, Webber alatt ugyanaz a Red Bull csak a bajnokság 5-6. helyére jó, Vettel minden esetben éppen azt a 2-3 tizedet tudja hozzátenni a maga részéről, ami egy ilyen brutálisan szoros és kiegyenlített mezőnyben elég a győzelemhez. Ez nem lehet véletlen.

Vasárnap a kiváló rajt volt a kulcspont, Vettel a vezetés megőrzése érdekében még azt is bevállalta, hogy kockásra fékezi a kerekeit, pedig tudta, ezzel taktikája életképességét viszi a vásárra. Szokás szerint villámgyorsan biztonságos előnyt épített ki, csak annyira strapálta az autót, hogy a riválisok ne érjenek DRS-közelségbe, centire tartotta magát az előre megbeszélt taktikához. Tűpontos, megbízható, fegyelmezett versenyzést produkált, metsző kegyetlenségű profizmussal hajtotta végre minden feladatát, és végül simán, abszolút megérdemelten nyert.

Ahogy szokott.

Persze lehet fütyülni, lehet fejcsóválva elégedetlenkedni, lehet mondogatni, hogy 'a tökéletesség megöli az izgalmakat', lehet haragudni Vettelre, lehet átkozni Adrian Newey-t.

Csak épp felesleges.

Jól mondja Vettel: minél inkább fújolnak, annál inkább biztos, hogy valamit jól csinálok. Piszkosul jól.

Johan Cruyff jut róla eszembe. Akik látták játszani, azt mondják róla, mindent tudott a labdával, amit tudni érdemes, ha akarta, a fülén táncoltatta, ha akarta, harmincról bevágta, ha akarta, végigcselezte magát a védelmen. Virtuóz volt, kreatív, ösztönös és zseniális, de a pályán ebből csak azt mutatta meg, ami az adott pillanatban a legcélravezetőbbnek látszott. Pont, mint Vettel.

Ki tudja, talán ideje átírni a legendás reklámot: gut, besser, Vettel. Megérdemli...

****

Alonso frusztráltsága érthető. Hogy szimpatikus-e, az már egy másik kérdés, de érthető. Maximálisan. Ott ül a tűzpiros Ferrariban, minden benzingőzzel megfertőzött kisfiú életének álmában, a világ legmenőbb sorozatában versenyez, a többség ráadásul, ha nem is szereti, de a legjobbak között tartja számon.

Csak épp nem győz.

Most már zsinórban hetedik éve.

Pedig Monzában is erős versenyt futott, az ötödik helyről pillanatok alatt a másodikon találta magát, küzdött, hajtott, még a csapatával is udvarias volt - de "csak" ennyire tellett. Egy második helyre a csodagyerek mögött.

A csodagyerek ráadásul az örökrangsorban is utolérte, ugyanúgy 32 győzelem áll a neve mögött, mint neki. Apró szépséghiba, hogy Vettelnek ehhez mindössze 113 versenyhétvégére volt szüksége, ő pedig most épp 208-nál tart.

***

És, hogy ki volt a hétvége legjobbja? Aki látta, annak nem kérdés. Vettel. Ha lehetne, csupa nagybetűvel írnánk, így csak kiemeljük: a hétvége összes edzését megnyerte. Igen, a legeslegutolsó, sehova sem számító szabadedzést éppen úgy, mint az időmérőt. Hatalmas fölénnyel.

Rajta kívül jól ment Alonso, jól ment Massa, végre ismét megcsillantott valamit tehetségéből Webber, a nap meglepetését pedig Hülkenberg hozta. Ne feledjük, a németet állítólag vinné a Ferrari, Monzában épp a legjobb helyen mutatta meg, hogy egy erősen közepes autó sem zavarja meg a nagy eredmények összehozásában. Hamilton is jól kapaszkodott, a végén ráadásul egyedül ő tudta csak kissé feldobni a meglehetősen nagy unalomba forduló futamot, de az időmérőn elkövetett bakija miatt ezúttal nem lehet bűntudat nélkül dicsérni.

Apropó bűntudat: vajon a fújoló szurkolók éreznek ilyesmit?

Forma-1
Az egyéni világbajnoki pontverseny állása
  Versenyző Csapat Pontok
1. Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 222
2. Fernando Alonso Ferrari 169
3. Lewis Hamilton Mercedes 141
4. Kimi Räikkönen Lotus-Renault 134
5. Mark Webber Red Bull Racing-Renault 130
6. Nico Rosberg Mercedes 104
7. Felipe Massa Ferrari 79
8. Romain Grosjean Lotus-Renault 57
9. Jenson Button McLaren-Mercedes 48
10. Paul di Resta Force India-Mercedes 36
11. Adrian Sutil Force India-Mercedes 25
12. Sergio Perez McLaren-Mercedes 18
13. Daniel Ricciardo STR-Ferrari 18
14. Nico Hulkenberg Sauber-Ferrari 17
15. Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 13
16. Pastor Maldonado Williams-Renault 1
17. Valtteri Bottas Williams-Renault 0
18. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 0
19. Jules Bianchi Marussia-Cosworth 0
20. Charles Pic Caterham-Renault 0
21. Giedo van der Garde Caterham-Renault 0
22. Max Chilton Marussia-Cosworth 0
Forma-1
A konstuktőri világbajnoki pontverseny állása
  Csapat Pontok
1. Red Bull Racing-Renault 352
2. Ferrari 248
3. Mercedes 245
4. Lotus-Renault 191
5. McLaren-Mercedes 66
6. Force India-Mercedes 61
7. STR-Ferrari 31
8. Sauber-Ferrari 17
9. Williams-Renault 1
10. Marussia-Cosworth 0
11. Caterham-Renault 0