Magyar válogatott

Az észtek is pofonból jönnek, de azt nem saját maguktól kapták

Négy nappal a Románia elleni, 3-0-s vereséget hozó világbajnoki selejtező után a magyar válogatottnak Észtország ellen kell megragadnia azt az utolsó vékony szalmaszálat, amelynek segítségével valahogy még kijuthat a jövő évi, brazíliai tornára. Összeállításunkban az ellenfél keretének néztünk utána, és a játékosok hangulatáról is pillanatképet adunk.

Azokat ismerjük, akiket
hetente itthon látunk

Pareiko, Kruglov, Vunk, Lindpere, Anier... Bántó szándék nélkül mondhatjuk, hogy nem sokat mondanak errefelé a nevek, hiába "ízlelgetjük" az észtek hollandok elleni kezdőcsapatának játékosait. A legjobban az Újpest csatárát, Jarmo Ahjuperát és Tarmo Kinket, a Győr játékosát ismerhetjük a jelenlegi észt keretből, de épp nem ők azok, akikre a legjobban figyelnünk kell.

Mindkét futballista csak a kispadra fért oda a csapat péntek esti mérkőzésén, így a hősök nem ők voltak a favorit elleni pontszerzés alkalmával (2-2). Sokkal inkább a két gólt szerző Konstantin Vassiljev, akivel viszont most azért nem kell komolyabban foglalkoznunk, mert sárga lapot kapott a hajrában, és eltiltás miatt nem játszhat Budapesten. Így Raio Piiroja, a holland Vitesse játékosa sem, akit kiállítottak, hogy jogosan vagy sem, arról majd később.

Az észt-holland találkozó összefoglalója

Helyettük ott lehet viszont a pályán mondjuk Henri Anier, a 22 éves csatár, aki korábbi észt csapatában remekelt, később norvég együtteseiben nem igazán, idén a skót Motherwellben viszont öt meccsen három gólt szerzett, azaz remekül kezdett. Aztán újra kezdőbe kerülhet Henrik Ojamaa is, aki eddig épp a Motherwellben kergette a labdát, mostanában viszont már a lengyel Legia Warszawában teszi, és egy bajnokcsapat nem sok helyen igazol potyára szélsőket.

Szintén kimarad ellenünk eltiltás miatt a középpályás Aleksandr Dmitrijev, de ő legutóbb sem játszott, tavaly ősszel Joel Lindpere, a Chicago Fire játékosa volt a kezdőben, aki már 2010 óta az Egyesült Államokban szerepel, és általában nem is keveset. Tavalyig a Thierry Henryt is foglalkoztató New York Red Bullsnál volt, idén igazolt a Szelek Városába. Pénteken Dmitrijev mellett Martin Vunk volt a másik kezdő a pálya középső részén, ő eddig nagyrészt saját hazájában szerepelt, és ciprusi, illetve görögországi kalandjai sem voltak túl sikeresek. Most a Sillamäe Kalev alapemberének mondhatja magát.

Hátrébb a most a Levadia Tallinban, korábban az azerbajdzsáni Baku két csapatában és az orosz Rosztovban is futballozó Dmitri Kruglov, a nemrég a belga Lierse-be került Enar Jääger és a német Augsburgban stabil védőnek számító Ragnar Klavan maradhat a kezdő tizenegyben. Utóbbi csapata egyértelműen a legnagyobb nevű az összes észt játékos klubja közül, és bár élgárdának nem mondhatjuk a Bundesligában, a 27 éves hátvéd legalább rendszeresen játszik a világ egyik legjobb bajnokságában. Szalai Ádámmal is találkozott már szemtől szemben - mármint a válogatotton kívül is -, így lehet, hogy őt lesz a legnehezebb meglepni.

Bravúrponttal is lehet keserű a szájíz

Nyilvánvalóan senki nem számított arra, hogy Hollandia nem tudja legyőzni Észtországot, arra pedig végképp nem, hogy majdnem kikap tőle. Pedig a helyzet ez volt, a Tulipánosok egy hosszabbításban megadott, Robin Van Persie erőszakosságát és talán nevét díjazó tizenegyessel mentettek pontot Tallinnban. Nem felejtik el az észt honlapok megemlíteni, hogy Király Gábor, a magyar válogatott kapusa szerint is a játékvezetőn múlott a pénteki találkozón a pontok sorsa.

Még ha nem is okozott akkora szomorúságot, mint nekünk a Románia elleni vereség, egy kicsit elszomorította az észt játékosokat ez a pontvesztés, ugyanakkor igyekeznek lezárni is a történteket.

"A Hollandia elleni mérkőzés már a múlt, a magyarok elleni meccsre kell készülnünk. Ez a következő fontos mérkőzésünk. Nem is gondolunk másra. A figyelemelterelés nem is segít rajtunk" - mondta Enar Jääger a történtekről.

Henrik Ojamaa, a csapat balszélsője is azt hangsúlyozta, hogy tovább kell lépniük: "Egy jó meccstől még nem leszünk jobb csapat. Külön-külön készülnünk kell minden mérkőzésre. Magyarország tavaly legyőzött minket 1-0-ra, lehetett volna jobb is az a találkozó. Most pedig a Románia elleni 3-0-t akarják feledtetni, ők lesznek otthon, és szerintem nagy lesz a feszültség."

Jarmo Ahjupera, az Újpest játékosa természetesen jól ismeri a mieinket, és érez esélyt csapata győzelmére: "Magyarország lesz otthon, és mondhatnánk, hogy ők a favoritok, de nekünk is van sanszunk. Jobb eredményt akarunk, mint legutóbb Tallinnban. A magyarok egyénileg képzettek, jó klubokban játszó jó játékosaik vannak. Technikás focit játszanak. Nehéz gyenge pontjukat említeni, talán a védekezésben lehet ilyen" - mutatta be igen pozitívan a mieinket a csatár.

A kapitány harcra és variálásra készül

Ahogy fentebb említettük, fontos hiányzói lesznek az észt válogatottnak az eltiltottak személyében, és emiatt fő a feje Tarmo Rüütli szövetségi kapitánynak is.

Az észt szövetségi kapitánynak van min gondolkodnia a mieink elleni meccsig

"Jelen pillanatban nincs kezdőcsapatom. Vannak ötleteim, de még gondolkodnom kell. Semmi nem biztos még, egy folyamatban vagyunk. Talán estére már tisztább lesz a kép" - mondta még a Budapestre való elutazás előtt a szakember.

"Számunkra harcból, harcból, harcból fog állni a meccs. Magyarország fog irányítani, de szerintem a játékosaim készen állnak. Koncentrálnunk kell, mert a magyar erős csapat. Mindenképp nehéz dolgunk lesz idegenben" - tért ki a komolyabb esélylatolgatás elől a kapitány.

A Románia elleni vereséggel a magyar válogatott a harmadik helyre került a D csoportban, de egy Észtország elleni győzelemmel visszavehetné korábbi pozícióját, feltéve, hogy Törökország nyerni tud kedden Bukarestben. A folytatásban ugyanakkor így is ellenfeleinknek kedvez inkább a sorsolás. A mieink Hollandiában, majd itthon Andorra ellen lépnek pályára az utolsó két körben, a románok idegenben játszanak a miniállam csapatával, majd otthon az észtekkel, míg a törökök előbb Észtországba látogatnak, végül valószínűleg igen forró hangulatban látják vendégül az addigra már szinte teljesen biztosan vb-résztvevő hollandokat.

Amennyiben két vagy több csapat azonos pontszámmal végezne a csoportban, előbb az összesített gólkülönbség, majd a több szerzett gól, az egymás ellen szerzett gólkülönbség, az egymás elleni gólkülönbség, az egymás ellen szerzett több gól, végül ha csak két csapat van versenyben, az egymás ellen idegenben szerzett gólok döntenének a helyezésekről.

A kedden 20:30-kor kezdődő mérkőzésről a hatharom.com helyszíni élő szöveges közvetítésben számol be.

VB 2014
INFO Magyarország-Észtország
Az észt válogatott kerete
Kapusok: Mihkel Aksalu (SJK, finn), Artur Kotenko (Dnyepr Mogiljev, fehérorosz), Sergei Pareiko (Volga, orosz)
Védők: Alo Bärengrub (Nomme Kalju), Enar Jääger (Lierse, belga), Gert Kams (SJK, finn), Ragnar Klavan (Augsburg, német), Dmitri Kruglov (Levadia), Mikk Reintam (JJK, finn), Taijo Teniste (Sogndal, norvég)
Középpályások: Joel Lindpere (Chicago Fire, amerikai), Siim Luts (Norrköping, svéd), Sergei Mosnikov (Górnik Zabrze, lengyel), Sander Puri (York City, angol), Ats Purje (KuPS, finn), Martin Vunk (Kalev)
Támadók: Jarmo Ahjupera (Újpest, magyar), Henri Anier (Motherwell, skót), Tarmo Kink (Győri ETO, magyar), Henrik Ojamaa (Legia, lengyel), Sergei Zenjov (Karpati Lviv, ukrán)
VB 2014 - selejtező
Európai zóna, D-csoport
    M GY D V RG KG P
1. Hollandia 7 6 1 0 22 4 19
2. Románia 7 4 1 2 13 10 13
3. Magyarország 7 3 2 2 13 11 11
4. Törökország 7 3 1 3 12 7 10
5. Észtország 7 2 1 4 5 11 7
6. Andorra 7 0 0 7 0 22 0
[1147884] 2013-09-10 20:30:00 Magyarország - Észtországx;