Román-magyar

Magyarellenesség miatt tettek panaszt a FIFA-nál

  • MTI

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökségéhez fordult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által létrehozott háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat, hogy felhívja a figyelmet a pénteki román-magyar világbajnoki selejtezőn történt újabb magyarellenes megnyilvánulásokra.

A levélben - melyet Tamás Sándor, Kovászna megye közgyűlésének elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő írt alá – a panaszosok rámutatnak: egyes román szurkolók magyarellenes, idegengyűlölő magatartása nem elszigetelt jelenség. "Újabban megszokottá vált az, hogy focimeccseken folyamatosan skandálják azt, hogy a magyarok hagyják el az országot" - írják.

Nem csak a meccsel foglalkoztak a szurkolók a román-magyaron - Fotó: AFP

A panasz írói azt várják a FIFA-tól, hogy határozottan lépjen fel azokkal szemben, akik magyarellenes hangulatot gerjesztenek. "Számunkra elfogadhatatlan az, hogy miközben nézzük a tévében a meccset, azt látjuk, hogy el akarnak bennünket kergetni az országból. Ha ilyesmi történik, az ellen minden egyes alkalommal határozottan fel kell lépnünk. Nem tolerálhatjuk, hogy a labdarúgó-mérkőzések vagy bármilyen más sportesemény az uszítás, intolerancia és gyűlölet színtere legyen" – szögezték le az RMDSZ politikusai.

A levélírók kitértek arra is, hogy a hasonló esetek mély nyomot hagynak az erdélyi magyar közösségben, gyengítik az erdélyi magyar emberek biztonságérzetét, félelmet és bizalmatlanságot keltenek. Ezért azt kérik a FIFA-tól, a legszigorúbb büntetés kiszabásával jelezze, hogy a sport nem a gyűlöletről, hanem a tiszteletről szól.

A háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat korábban is fordult nemzetközi labdarúgó-szervezetekhez a román szurkolók magyarellenességével kapcsolatban. A szolgálat tevékenységének eredményeképpen a FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frank büntetést rótt ki a Román Labdarúgó Szövetségre (FRF), amiért a szurkolók magyarellenes transzparenst feszítettek ki a hollandiai vb-selejtezőn - idézte fel az erdélyi portál.

Világbajnoki selejtező
D-csoport, 7. forduló
INFO Románia-Magyarország 3-0 (2-0)
Bukarest, Nemzeti Aréna, vezeti: Alberto Undiano (spanyol)
Gólszerző: Marica (2.), Pintilii (31.), Tanase (88.)
Sárga lap: Bourceanu (50.) illetve Korcsmár (14.), Lipták (45+2.), Vanczák (60.)
Kiállítva: -
 
Románia: Tatarusanu – Matel, Goian, Chiriches, Rat - Bourceanu, Pintilii - Torje (Tanase, 58.), B. Stancu, Maxim (Popa, 64.) - Marica (Hoban, 80.)
Szövetségi kapitány: Victor Piturca
 
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Guzmics, Lipták, Kádár - Koman (Szabics, 85.), Korcsmár (Hajnal, 34.), Varga J. (Lovrencsics, 68.), Dzsudzsák - Böde - Szalai
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
VB 2014 - selejtező
Európai zóna, D-csoport
    M GY D V RG KG P
1. Hollandia 7 6 1 0 22 4 19
2. Románia 7 4 1 2 13 10 13
3. Magyarország 7 3 2 2 13 11 11
4. Törökország 7 3 1 3 12 7 10
5. Észtország 7 2 1 4 5 11 7
6. Andorra 7 0 0 7 0 22 0
[1147881] 2013-09-06 20:00:00 Románia - Magyarországx;