Olasz Nagydíj

Vettel egyelőre utolérhetetlen Monzában

  • P. Kele János

Vettel és a Red Bull egyelőre mérföldekkel jár a riválisok előtt Monzában, ha a németnek sikerül behúznia a pole pozíciót, aligha tudják legyőzni a futamon. Edzéselemzés.

Ha a pénteki köridőkből és a szabadedzéseken látott tendenciákból indulunk ki, a Red Bull valószínűleg - csakúgy, mint két hete Spában - legyőzhetetlen lesz az Olasz Nagydíjon.

Persze nem eszik olyan forrón a kását, közhely, hogy a pénteki szabadedzésekből nem szabad túlzottan magabiztos következtetéseket levonni, mégis igaz. Vettel legjobb ideje ugyan cirka 6 tizeddel volt jobb az utána következő első nem Red Bull-pilótáétól, de könnyen lehet, hogy nem mindenki fedte fel az összes kártyáját a gyakorlásokon.

A Red Bullok előnye ráadásul nem csak egy körön, de hosszabb etapokon is nyilvánvaló. A lágy gumikon Vettel körönként 8 tizeddel volt gyorsabb, mint az utána következő első közvetlen rivális, Grosjean, a szigorú értelemben vett világbajnoki riválisaira (Alonso, Hamilton) pedig még többet vert. 

Két hete Belgiumban nagyon hasonló volt a helyzet, akkor Vettel a futamot is lazán behúzta, Mogyoródon viszont a pénteki tündöklés után a Red Bullok fölénye a futamra eltűnt. Ezért is kell nagyon óvatosan bánni az előzetes becslésekkel.

Mivel a Red Bullok ezúttal sem az egyenesekben igazán gyorsak, nagyon sok múlhat azon, megszerzi-e a pole pozíciót szombaton Vettel. Ha igen, akkor nagyon komoly tempójú első két kört futva DRS-távolságon kívülre kerülhet nagyobb végsebességű ellenfeleihez képest a futamon, ha nem, akkor mások előtt is megnyílik az esély a győzelemre. Vettel szombati sikerének kulcsa az autó stabilitása lehet, amivel nagyon sokat nyer a féktávok utáni kigyorsításokon, hamarabb léphet a gázra, mint riválisai, így hiába gyengébb a végsebessége, összességében jobban jön ki az adok-kapokból.

A Red Bullok mindössze 328 km/h-t tudtak a célegyenes végi sebességmérő ponton, ezzel a leggyengébbek között voltak a mezőnyben, a Mercedes és a Ferrari viszont simán 335 közelébe jutott.

Hiába azonban a jó végsebesség a célegyenes végén, ha Vettel mindenki másnál nagyobb tempóban tudja elhagyni a Parabolicát, akkor igen sok időbe kerül, mire előzési pozícióba ér az egyenesben gyorsabb autó. Ha egyáltalán odaér, mert Vettel a pálya minden egyes féktávja után hamarabb léphet a gázra, mint az ellenfelei, ez pedig a kör végére komoly előnyt jelenthet a számára.

A Parabolica kijáratánál (ami szigorú értelemben véve a célegyenes kezdetét jelenti) mért sebességek azt mutatták, hogy a Red Bull előnye csaknem behozhatatlan a Ferrari-Mercedes-Lotus tandem előtt: előbbiek 314, utóbbiak viszont 309 km/h-ás sebesség elérésére voltak képesek.

Újabb közhely, de tényleg kiemelt jelentősége lesz az időmérőnek: ha Vettel szombaton behúzza a pole-t, csak nagyon kicsi az esélye annak, hogy bárki megállítsa őt a futamon. A második helyért persze lehet nagy tülekedés, de a világbajnoki cím szempontjából ez már tulajdonképpen édes mindegy, főleg, ha Vettel ismét győz.

Átlagos köridők a pénteki szabadedzéseken
Közepes és kemény keverékkel
KÖZEPES
Vettel 1m27.5s (9 kör)
Grosjean 1m28.3s (9 kör)
Raikkonen 1m28.6s (10 kör)
Webber 1m29.0s (14 kör)
Alonso 1m29.2s (12 kör)
Hamilton 1m29.5s (13 kör)
 
KEMÉNY
Webber 1m28.3s (7 kör)
Vettel 1m28.5s (12 kör)
Rosberg 1m29.4s (17 kör)
Grosjean 1m29.6s (10 kör)
Massa 1m29.9s (8 kör)

Ha megnézzük a fenti lágy gumis etapokat, szintén teljesen nyilvánvaló a Red Bull fölénye. Sőt, az is látszik, hogy Vettelék mögött nem a nagyon fogadkozó Alonso és Hamilton következik, hanem a Lotusok, ami tovább nehezíti a német világbajnoki riválisainak helyzetét.

Üzemanyagszinteket persze csak becsülni tudunk, de a köridőkből az látszik, hogy az első három nagyjából 20 kg-mal cipelhetett kevesebb benzint, mint az utána következők. Ez a mennyiség nem sok, viszont kiválóan alkalmas arra, hogy torzítsa az eredményeket, így a következtetésekkel csínján kell bánni. Emellett persze azt sem tudjuk, hogy ki tervez egy, és ki két kiállással vasárnapra - ez egyébként szintén összefüggésben lehet a pénteki üzemanyagszintekkel.

A Pirelli mindenesetre egy kiállást vár, és ahogy beharangozónkban mi is jeleztük, ez a taktika kb. 10 másodperccel lehet gyorsabb a dupla kerékcserénél. 

Ha kicsit eljátsszunk a gondolattal, és megpróbáljuk a kompenzálni a benzinkülönbségből adódó torzulásokat, körülbelül ez a kép rajzolódik ki:

Korrigált átlagos köridők a pénteki szabadedzéseken
Az üzemanyagszintek becslésére alapozva
Vettel 1m27.5s
Webber 1m28.1s
Grosjean 1m28.3s
Alonso 1m28.3s
Raikkonen 1m28.6s
Hamilton 1m28.6s

Tisztán látszik, hogy a Red Bull egyelőre a mezőny előtt jár, mögöttük a Ferrari és a Lotus nagyjából egyenlő erőként következik a második helyen. A Mercedes mintha lépést tévesztett volna, de ők az elmúlt versenyeken mindig tudtak újítani szombatra, ráadásul a kvalifikáción különösen erősek, és mint ahogy arról már volt szó, ennek most kivételesen nagy jelentősége lesz a futam szempontjából.