Taktikai Zóna

Kontralecke - meccselemzés, Románia-Magyarország

  • Szabó András

Nehéz egy ilyen meccs után elkezdeni az írást. Hogy kezdjük? Alapból már úgy indult el a válogatott Bukarestbe, hogy más nem is lehetett a túra vége, mint a vereség? Vagy mi alakítottuk így a körülményeket, hogy a variációk közül ez jött ki?

Sajnos Guzmics Richárd nem tanakodott ennyit a kezdésen. A szombathelyi bekk úgy megajándékozta a labdával Ciprian Maricát, hogy a Schalkétól elbocsátott csatár még egy megkerülős cselt is kioszthatott a negyedik válogatottságát a legrosszabbul kezdő védőnek, mielőtt begurította volna a labdát az ezúttal hiába röpülő Bogdán Ádám kapujába.

A kezdőcsapatok

Ezzel pedig bukott a formula, amit Egervári Sándor kifundált magának. Azzal, hogy Vanczákkal és Kádárral kezdtünk a két szélen, már lehetett gondolni, hogy védekezésre játszunk majd; a középpálya közepén a Korcsmár-Varga duó láttán pedig angolos alábecsléssel is kb. száz százalékra szökött fel ennek az esélye.

Persze nem hibáztatom a kapitányt a defenzív taktika választásában, elvégre ha realisták vagyunk, nekünk a döntetlen nemhogy teljesen megfelelt, hanem egyenesen jó eredmény lett volna Bukarestben. Az egy ponttal mondjuk megint számolgatni lettünk volna kénytelenek (,,ha megverjük az észteket, a törökök meg a románokat, és időkaput nyit nekünk MZ/X, Paula pedig Hufnágel Pistához megy feleségül, akkor végre részt vehetünk egy pótselejtezőn..."), de ennek még mindig több esélye volt, mint annak, hogy egyből hármat is elhozunk a szomszédtól. Marica gólja után azonban egyértelműnek tűnt a B-terv: ki kell húzni addig, ameddig el nem csöndesedik a románok szurkolótábora a frissen felhúzott 55 ezres arénában, aztán el lehet kezdeni támadni.

A magyar védelem nem bírta lekövetni a román kontrák gyorsaságát - tagjai itt négyen négyfelé szaladtak, Stancu egyedül mehetne kapura

Igen ám, de a kapott gól nélkül történő időhúzás sem volt olyan egyszerű dolog. Nemcsak hogy folyamatosan támadtak az eladott labdáink után a románok, de mindezt számunkra megdöbbentően agresszívan és fürgén is tették. Kontráik elég nagy százaléka ment át a lassabb tempóhoz szokott magyar védelmen; még szerencse, hogy Maricánál és Stancunál is elgurult néha a gyógyszer, és nem nézték a mieink nem létező lesvonalát.

Persze az sem segítette a védelmet, hogy letámadni az elöl lévők csak szemmel voltak hajlandóak. Láthatólag skizofrén helyzetben voltak a magyar támadók: a korai gól miatt nem kellett azonnal egyenlíteni, meg lehetett várni, amíg eljön annak az ideje. Ugyanakkor minél többet adogatták a labdát egymás között a románok, annál frusztráltabb lett a fehér mezes csapat, és annál higgadtabbak a románok.

Hatalmas területet kapott Pintilii a magyar középpálya és a csatárok között

A labdatartásban segített nekik az is, hogy mi 4-4-2-ben, ők pedig 4-2-3-1-ben álltak fel. A két formáció csatájában axióma, hogy utóbbinál lesz többet a labda, mert a középpálya közepén emberelőnyben van; s csakugyan, Korcsmár és Varga csak kettőt bírt hatástalanítani a Pintilii-Bourceanu-Stancu hármas tagjai közül, általában az előbbi viszont szabadon támogathatta a támadásokat akár indításokkal, akár megindulásokkal.

Ennek félóra elteltével meg is lett az eredménye. A Steaua fedezete indította Maricát, akinél ugyan kis szerencsével maradt ott a labda, de jól tette vissza azt a lendületből érkező, így élete lövését megtaláló Pintiliinek. A második gólnál érdekes kiemelni Varga mozgását: igaz, hogy ő volt az egyetlen a válogatott játékosai közül, akin látszott, hogy meg akar izzadni, de ez most pont rossz irányba vitte, mert nem tartotta pozícióját a védelem előtt, hanem engedte, hogy a lendület továbbvigye a tizenhatos irányába, ahol létszámban már amúgy is megvoltak a csapattársak. Ezért nem volt esélye senkinek sem leblokkolni a pazarul eltalált labdát.

Hajnal beállítása, valamint a szünetbeli eligazítás után elkezdett úgy tenni a csapat, mint akit érdekel a meccs, s olyankor is megpróbáltuk letámadni a románokat, amikor a saját térfelükön volt náluk a labda. A második félidőben ezt nem egyéni partizánakcióban, hanem kollektíve tették a fiúk, ezért egy-kétszer sikerült is ígéretes helyzetben megszerezniük a játékszert. Ekkor jött jól a két csatár: úgy, hogy Böde és Szalai a pályán volt, labdaszerzés után mindig volt legalább két ember a román tizenhatos tájékán, így az egyik oldalon Dzsudzsáknak, a másik szélen pedig a befele mozgó Koman mögött érkező Vanczáknak volt kit megcéloznia a beadásokkal.

Azok ennek ellenére csak nem akartak célba érkezni. Sőt, a másik oldalon - ahogy a magyar szövetségi kapitány egyre többet kockáztatott, s lecserélte mindkét védekező középpályását, valamint az ismét nem sokat mutató Komant - egyre több hely lett a ,,vörös zónában", a védelem előtt. Az innen a hátvédek mögé betett labdákkal pedig a nem túl mozgékony Guzmics-Lipták duó nemigen tudott mit kezdeni, ezért Bogdánnak kellett földöntúli bravúrral védenie előbb Stancu, majd Popa ziccerénél is.

A legvégén Tanase alázása már mit sem számított. Ezt a meccset azzal veszítettük el, hogy a legelején ajándékba adtunk egy gólt, a válogatott pedig pont ennek az ellenkezőjére volt felkészítve mind személyzetben, mind hozzáállásban, azaz lehetőleg ne kapjon egyet sem. Így csak kockáztatással, a védekezéshez jobban értő játékosok kitámadásával lehetett egyenlíteni; a románok azonban jól kihasználták ezt, és olyan leckét adtak nekünk kontrázásból, amilyet jó ideig nem fogunk elfelejteni.

Világbajnoki selejtező
D-csoport, 7. forduló
INFO Románia-Magyarország 3-0 (2-0)
Bukarest, Nemzeti Aréna, vezeti: Alberto Undiano (spanyol)
Gólszerző: Marica (2.), Pintilii (31.), Tanase (88.)
Sárga lap: Bourceanu (50.) illetve Korcsmár (14.), Lipták (45+2.), Vanczák (60.)
Kiállítva: -
 
Románia: Tatarusanu – Matel, Goian, Chiriches, Rat - Bourceanu, Pintilii - Torje (Tanase, 58.), Stancu, Maxim (Popa, 64.) - Marica (Hoban, 80.).
Szövetségi kapitány: Victor Piturca
 
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Guzmics, Lipták, Kádár - Koman (Szabics, 85.), Korcsmár (Hajnal, 34.), Varga J. (Lovrencsics, 68.), Dzsudzsák - Böde, Szalai.
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
VB 2014 - selejtező
Európai zóna, D-csoport
    M GY D V RG KG P
1. Hollandia 7 6 1 0 22 4 19
2. Románia 7 4 1 2 13 10 13
3. Magyarország 7 3 2 2 13 11 11
4. Törökország 7 3 1 3 12 7 10
5. Észtország 7 2 1 4 5 11 7
6. Andorra 7 0 0 7 0 22 0
[1147881] 2013-09-06 20:00:00 Románia - Magyarországx;